vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.13. 

A „klerikális reakció” elleni harc ma is tart

1961.

A forradalom és szabadságharc kitörésének 5. éves évfordulójára a hatalom demonstratív megtorlásokat tervezett. A miheztartás végett, egy csillagtalan februári éjszakán közel 400 budapesti lakásban tartott házkutatást a rendőrség. S ezzel a házkutatás dömpinggel az egyházi perek „reneszánsza” kezdődött el. Mivel az eltelt öt év alatt az 1956 utáni megtorlás legnagyobb perei már lezajlottak, az állambiztonság újabb pereket kreált. A BM II. Főcsoportfőnökség 5. osztályának vezetésével, „Fekete Hollók” fedőnéven átfogó támadást indítottak a „klerikális reakció” ellen. A házkutatásokat követő délelőtt Kállai Gyula, a minisztertanács első elnökhelyettese a katolikus püspöki karral tartott megbeszélésén bejelentette, hogy az államvédelmi szervek államellenes összeesküvés vádjával számos egyházi személyt tartóztattak le. Kállai felszólította a katolikus egyház vezetőit, hogy „vizsgálják meg saját soraikat, és az esetleges bűnösöket rekesszék ki”. A „számos egyházi személy” megállapítás Kállai részéről kicsinyítés, ugyanis 1961. február 5-éről 6-ra virradóra rendezett házkutatások „eredményeként” nem kevesebb, mint 456 egyházi vagy egyházakhoz köthető személy letartóztatását jelentette konkrétan.

Többek között Lénárd Ödön piarista szerzetest is őrizetbe vették, aki 1948 után már másodszor került börtönbe. Rajta kívül az 1961-es perek egyik kiemelt elítéltje volt többek között Havas Géza szegedi püspök is. Ezek a perek a megfélemlítést szolgálták: a pártállam az ilyen erőszakos fellépést tartotta szükségesnek és eredményesnek a forradalom és szabadságharc mellett kiálló „klerikális reakció” elleni harcban.

1961. március 15-én a katolikus püspöki kar az Állami Egyházügyi Hivatal által kikényszerített kommünikét tett közzé, melyben elítélte a letartóztatott papok és egyházi személyek államellenes és egyéb „bűncselekményeit”.

A megfélemlítés sikeresnek bizonyult, a püspöki kar bár súlyos kényszerítés hatása alatt, de gyakorlatilag megtagadta saját papjait.

Nyár végén a lefogott egyházi személyek már kegyetlen börtönbüntetésüket töltötték, közben kivégezték Hámori István, Kovács Lajos és Nickelsburg László Baross téri felkelőket a Köztársaság téri népítéletben való részvétel vádjával. Az üldöztetés idején a leghűségesebb pásztort, Isten szolgáját, Mindszenty József bíborost, hercegprímást, esztergomi érseket 56-os szerepéért is – miközben korábbi életfogytig tartó büntetését érvényben tartották – elítélték távollétében.

A minisztertanács elnöke, Kádár János, elnökhelyettesei, Apró Antal, Biszku Béla, Pap János belügyminiszter, a Veszprém megyei pártbizottság addigi első titkára töretlenül folytatták a „mindszentyzmus” elleni harcukat.

Lénárd Ödön még bebörtönözve, mikor Kádárt fogadja VI. Pál pápa. Ott Kádár egyszerűen azt hazudja, már egyetlen pap sem raboskodik börtöneiben. A diktatúrát szolgáló valamennyi gyilkos (Kádár, Apró, Dögei, Biszku) felelősségre vonás nélkül háborítatlanul élték le életüket, az egy Pap Jánost, a belügyminisztert kivéve, aki öngyilkos lett. Ma 55 évvel a gyalázatot az üldöztetéseket és a bántalmazásokat elszenvedő pásztornak, Mindszenty Józsefnek emlékközpontot terveznek Zala megyében létrehozni. Ennek hírére, rögtön termett egy „történész”, aki „megrögzötten antiszemitának” merte nevezi Mindszentyt. Az nem számít, hogy elutasította a 20. század valamennyi diktatúráját, csak az, szerette-e a zsidókat. Ki tudja, de hát talán mégsem ennek alapján kellene megítélni valakit. Mit számít, szerette-e őket, de hogy veszprémi püspökként Mindszenty üldözötteket rejtegetett, s hogy letartóztatták, mert nem engedte be a palotába a nyilasokat, az tény. Ez a nyamvadt alak nyomtatásban pocskondiázza az egykori esztergomi érsek személyét. A lapot amelyben rágalmait szórja a hazug történész, egész oldalas hirdetéssel támogatja a MOL, az OTP, Budapest, és a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a Magyar Állami Operaház.

 

czyla