vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.13. 

Nem kispályások!

Szervezzük az I. Családi Focimajálist

Az Összefogás XI. Sportegyesület az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága, a Fővárosi Önkormányzat Sport Ügyosztályának és a Magyar Labdarúgó Szövetség Bozsik-programjának szakmai támogatásával pályázatot írt ki óvodás, általános és középiskolás fiatalok számára, amelynek célja, hogy játékos formában közös szurkolásra hívja őket a közelgő franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság apropóján. A pályázat címe: „Nem vagyunk mi kispályások!” Király Nórát, Újbuda egészségügyért felelős alpolgármesterét a pályázati feltételekről és az I. Családi Focimajálisról kérdeztük.

 Eredetileg április 22-éig lehetett pályázni a Nem vagyunk mi kispályások programra, melyet az Összefogás XI. Sportegyesület írt ki. A pályázatok leadási határidejét május 5-éig meghosszabbították. Kinek az ötlete volt a pályázat?

 –A nagy érdeklődés miatt, s azért, mert sokan kérték a határidő módosítását, döntöttünk a május 5-ei dátum mellett. 2015 végén megfogalmazódott bennem, hogy 2016 valódi sportos esztendő lesz Magyarország számára. Mint közismert, a magyar nemzeti válogatott 44 év után újra kiharcolta a jogot, hogy Európa legjobb válogatottjai között szerepeljen. Ezt követi az olimpia, melyen nagyon sok magyar sportoló indul el, s bízunk benne, hogy szép eredményeket érnek el. Arra gondoltam, hogy a családokat, a gyerekeket be kéne vonni a sporteseményekbe. Így született meg a pályázat ötlete, s kellett egy partner, aki ezt le tudja bonyolítani. Az Összefogás XI. Sportegyesület vállalta a szervezői, lebonyolító munkát, s természetesen mindenben segítem őket, így gyakorlatilag a napi munkában is benne vagyok.

 Országos, vagy kerületi pályázatról van szó?  

–Először kerületben gondolkodtam, majd több alkalommal tárgyaltunk a sportért felelős államtitkársággal, a fővárossal, több sportegyesülettel, s végül az országos pályázat mellett döntöttünk. Interneten várjuk a pályázatokat, s valószínűleg ez a felhívásunk az egész országot megmozgatja. Azt is kitaláltuk, hogy a program kimenetele ne csak a győztesek kihirdetéséből álljon, ezért szervezünk május 22-ére nagy családi focimajálist, amire meghívjuk a 24 legjobb pályázót.

 Külön feltételekkel pályázhatnak az óvodások, az általános -és a középiskolások?  

–A pályázati feltételek ugyanazok, mindenkinek a saját kreativitására bíztuk, hogy rajzzal, verssel, videóval vagy tánccal pályáznak. Természetesen figyelembe vesszük az életkori sajátosságokat. Ezért három kategóriát hirdettünk meg, s azok alapján zsűrizzük a pályaműveket.

 „Nálunk minden pályázat és minden pályázó csapat, minden csapatban résztvevő gyerek nyerni fog!”- olvasom a kiírásban. Mit értsünk ezalatt?

 –Már önmagában az is győzelmet jelent, ha valaki veszi a fáradtságot, és kitalál egyedi szurkolói öltözeteket, dalokat, rigmusokat, koreográfiákat, hiszen a nagyközönség május 5. után megnézheti az összes pályázatot. Minden este megtekintenem a beérkezett anyagokat, s látom, hogy a gyerekek milyen nagy lelkesedéssel, szeretettel készültek föl a pályázatra. Átélik a közösségi élményt, s együtt szurkolnak a magyar csapatnak. Emellett minden pályázót szeretnénk ajándékkal jutalmazni. A nyereményekkel kapcsolatban számos felajánlást kaptunk nagyobb cégektől. Tehát ajándékból nem lesz hiány.

 Kik bírálják el a pályázatokat?

 –Május 6-án kerül sor az elbírálásokra, és a zsűribe bevonjuk a fővárost, a sportért felelős államtitkárságot, a Magyar Labdarúgó Szövetség Bozsik-programjának vezetőjét, és szeretnénk egy olyan sportolót felkérni, aki már nem aktív, s játszott a legutolsó futball Európa Bajnokságon. Hiszen az aktív futballisták gőzerővel készülnek a foci EB-re. Mellette még egy másik sportegyesület képviselője is a zsűri tagja lesz.

 Mi minden vár azokra, akik részt vesznek I. Családi Focimajálison?

 – A 24 legjobb pályázó egy-egy EB-válogatott mezében méri össze focitudását a Kelen SC füves és két műfüves pályáján, s bemutathatják élőben is pályázatukat. Az ország minden részéről pályáznak csapatok. Sokuknak –ez látszik a bemutatkozáson – minden álmuk, hogy feljönnek Újbudára, s részt vegyenek ezen a sporteseményen. Hiszen sok olyan hátrányos helyzetű település óvodája, iskolája pályázott, ahol a gyerekek számára már az hatalmas élményt jelent, ha műfüves pályán focizhatnak. Május 22-én kerül sor az eredményhirdetésre. Játékos vetélkedőket, ügyességi versenyeket szervezünk korcsoportok szerint. Mindenki számára nyitott lesz a focimajális; készülünk háttérprogramokkal, koncertekkel, gyermekeknek szóló előadásokkal. Tehát várunk minden érdeklődőt, az újbudai lakosokat, s a környező kerületek sportbarátait.

 

Medveczky Attila