vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.20. 

Regéc vára és a kuruc szabadságharc

A turizmusban rejlő lehetőséget kell kiaknáznunk

Regéc Község Önkormányzata az elmúlt bő egy év alatt hajtotta végre azt a turisztikai attrakciónövelő fejlesztést, aminek eredménye képen újjáépülhetett Regéc Várának legősibb építménye, az Öregtorony. A felújításról és a Rákóczi-kultusztról Bakos Ferenc polgármestert kérdeztük.

 Május 7-én kitárta kapuit Regéc Várának Öregtornya. Mikor kezdték el a vár legősibb építményének a fejlesztését?

 –Akkor tartottuk a kapunyitó rendezvényt, azzal céllal, hogy a 2015-ös várberuházásunkat bemutassuk a nagyközönségnek. Ez nem egy klasszikus átadás volt, hanem a fő cél, hogy a látogatók bejussanak az Öregtorony épületbe, hiszen sokáig erre nem volt lehetőségük.

 Mi minden látható az Öregtoronyban?

 –Az Öregtorony négyszintes, monumentális épület, ez a vár legősibb, több száz éves része, amit 2015-ben teljes egészében helyreállítottunk. Ez a létesítmény elsősorban hadászati célokat szolgált annak idején, illetőleg nagyon fontos táróterülete volt a várnak. Alapvetően hadászati eszközöket, lőport, élelmiszertartalékot tároltak ebben az épületben. Ilyen módon is került helyreállításra. Ez nem egy főúri rezidencia, hanem olyan épület, ami most különböző kiállításoknak, installációknak, interaktív multimédiás eszközöknek ad helyet. Az utóbbiak a várról kapcsolatos tartalmakat, a gyerekeknek játékokat jelentenek meg. A földszinten a feltárások során előkerült egykori kőkeretek darabjaiból készül kőkiállítás. Ez még folyamatban van.

 Tudtommal két helyszínen is felújításokat végeztek. Mi látható a látogatóközpontban?

 –Valóban egy beruházáson belül két célterületet neveztünk meg. Az egyik a vár, a másik a településen egy látogatóközpont létrehozása. Sajnos az utóbbi még nincs üzembe helyezve, mert a belsején még dolgozni kell. A telekommunikációs fejlesztések még nem fejeződtek be. Ebben az épületkomplexumban helyet kap a Rákóczi-családdal kapcsolatos kiállítás – némi leletanyaggal, s lesznek különböző installációk, multimédiás eszközök. A látogatóközpontban kialakításra került egy háromdimenziós vetítőterem, amelyben a látogatók megtekinthetik azt a 3D-és animációs anyagot, amely szintén a projektben készült el, és ez a vár három különböző korszakát mutatja be. A látogatóközpontban vendéglátás is helyet kapott; kávézó, ajándékbolt, s a gyerekeknek pedagógiai foglalkoztató, a kerti részben történelmi játszótér.

 Mikorra várható az átadás?

 –Pontos időpontot még nem tudok mondani, de szeretnénk, ha még májusban kinyithatnánk a nagyközönség előtt a látogatóközpontot is.

 Miként hirdetik meg ezeket a fejlesztéseket? Hiszen bizonyára lényeges, hogy megtérüljenek a beruházások.

 –Természetesen nagyon fontos, hogy minél több látogató érkezzen a várba és a látogatóközpontba. A várat is meg kell ismertetnünk a hozzánk érkezőkkel, bár a várról többen hallottak, többen is felkeresik. A látogatóközpont még széles körben nem ismert, így mindenképpen a várban is közöljük a turistákkal, hogy érdemes megtekinteni a település épületkomplexumát. Igyekszünk különböző médiumokban, hirdetések útján, reklámanyagokban is megjeleníteni a fejlesztéseket– tudják meg, hogy a regéci vár olyan egykori Rákóczi-birtok, mely magával ragadja azokat, akik hozzánk érkeznek.

 Említette a pedagógiai foglalkoztatót. Felvették a kapcsolatot a környékbeli települések iskoláival?

 –Egyértelmű, szükséges minél több iskolához eljuttatni az információt a várról és a látogatóközpontról. Az iskolák bevonása nem csak azért fontos, mert a gyerekek nagyobb csoportban érkeznek, mert a diákok olyan történelmi ismereteket sajátíthatnak el a regéci várban, mely nem csupán a várról szól, hanem az ország múltjának neves személyiségeit is megismerhetik. Hiszen a magyar történelem kimagasló személyiségei valamikor Regécen tartózkodtak, nevelkedtek.

 Ápolják a Rákóczi-kultuszt?

 –Mindig is tudták a regéciek, hogy ez a vidék Rákóczihoz kapcsolódik. Amióta, 1990-ben elkezdtünk a várral foglalkozni, azzal a várral, ami addig nagyon elhanyagolt állapotban volt, nyilvánvalóan a lakói körében megerősödött a Rákóczi-kultusz. Kötelességünk ápolni a hagyományokat, foglalkozni a várral, hiszen ez a mi történelmi, kulturális örökségünk. Ezen keresztül a nemzettudatot is erősítjük. Ez is része annak a törekvésnek, amit mi a rendszerváltás idején megfogalmaztunk.

 Miből élnek a település lakói?

 –Sajnos hosszú ideje nagyon rossz helyzetben van ilyen szempontból a település. Regécen 120 –an élnek, és ez a település mégis úgy döntött, hogy megmenti az egykori főúri várat. Hiszen ez a vár megtartó erővel bír, és fejlődést, bevételt hoz a helyben lakók számára. Más lehetőségünk nincs a megmaradásra. Ezért a turizmusban rejlő lehetőséget kell kiaknáznunk.

 

Medveczky Attila