vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.20. 

Reneszánsz napot tartottak Déván a játék, muzsika és tánc jegyében

Reneszánsz muzsikába olvadó vidám gyermekzsivajtól volt hangos a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulája. A 7. Hunyad Megyei Magyar Napok keretében ekkor került sor a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság által szervezett Reneszánsz napra. A délelőtt korabeli hangulatot idéző játszóházzal indul a magyar iskolaközpontban, a helybeli és csernakeresztúri elemisták, óvodások részvételével.

A szervezők reneszánsz kori bálba hívták meg a közel száz kisgyereket, akik a táncos mulatságra készülve vidáman színezték, vágták, formázták pajzsaikat, ékszereiket. Hamarosan több tucatnyi, Hunyadi címeres pajzs díszítette a rögtönzött báltermet és a kislányok nyakában színes papírmedálok ékeskedtek.

 A „durcásabb” legények malmozni tanultak, sőt a régi társasjáték elkészítését is elleshették. Mire a pajzsok, nyakékek elkészültek, megkezdődött a „bál”, melyet a dévai Renaissance együttes gyermektáncosai nyitottak meg. Ezután mindenki bekapcsolódhatott a középkori táncházba, ahol a hajdanán igen népszerű mosónők táncával ismerkedtek.

 A délután szintén tánccal folytatódott, de immár a dévai Bethlen kastély falai között, ahol a Renaissance együttes mutatott be történelmi táncjátékot. Ezt követően lépett színre az est dalnoka, Heinczinger Miklós, a magyarországi Misztrál együttes tagja, aki Áprily, Arany János, Babits és Nacsinák Gergely megzenésített verseit adta elő.

 A gitáron, török lanton, furulyán, dudán megszólaló, szívből érkező muzsika hamar utat talált a közönség lelke felé és a bőrdudából szálló dallam mellett spontán módon csendült fel az ajkakon a 19. századig néphimnuszként tisztelt Boldogasszony anyánk c. dal. A történelmi hőstettekről, az életünknek irányt adó értékekről zengő énekest felállva tapsolta, ünnepelte a közönség, többszöri ráadást követelve ki, és feltöltődve, muzsikáló lélekkel távozva a koncertről.

 

Gáspár-Barra Réka

nyugatijelen.com