vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.20. 

Pásztor: Az SNS és a VMSZ képezi a tartományi parlament gerincét, de az LSV-re is számít

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kijelentette: megállapodtak abban, hogy a tartományi parlament gerincét a Szerb Haladó Párt és a VMSZ képezi majd, de úgy gondolja, hogy jó lenne, ha a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) is csatlakozna hozzájuk.

„Politikai szempontból, valamint a nyitott kérdések szempontjából is jó lenne, ha a koalíció minél nagyobb lenne, és a tagja lenne egy másik fontos, vajdasági székhelyű párt is, az LSV. Az erről szóló végleges döntést az SNS és az LSV hozza majd meg", nyilatkozta Pásztor az RTS-nek.

 Pásztor hozzátette, hogy ő a tartományi parlament elnökjelöltje, azonban arról még nem született döntés, hogy ki lesz a tartományi kormányfő.

 Arra a kérdésre, hogy a VMSZ-nek lesznek-e miniszterei a köztársasági kormányban, Pásztor azt válaszolta: a párt része a parlamenti többségnek, ezért államtitkári szinten venne részt a végrehajtó hatalom munkájában, mint ahogy azt az előző két évben is tette.

 Pásztor bejelentette azt is, hogy a vajdasági parlament június 1-jén vagy 2-án fog megalakulni. Az első ülésre rögtön azután fog sor kerülni, hogy megkapja a Tartományi Választási Bizottság jelentését.

 A VMSZ elnöke elmondta, hogy a haladókkal való együttműködés a kölcsönös megbecsülésen alapul, függetlenül a politikai erőviszonyoktól, és közös törekvésük, hogy ezt az együttműködést minden szintre kiterjesszék.

 „Ezekben a napokban a vajdasági és a helyhatósági szinttel foglalkoztunk. Tartományi szinten felmerült a pénzelés és a hatáskörök kérdése, valamint Vajdaság alkotmányjogi helyzete", részletezte Pásztor.

 A VMSZ elnöke szerint reálisan nincs rá esély, hogy Szabadka leendő polgármestere a VMSZ soraiból kerüljön ki.

 Bojan Kostreš, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga főtitkára a Blicnek azt nyilatkozta, hogy pártja akkor folytatna megbeszéléseket a haladókkal, ha megegyeznének azokban a politikai irányelvekben, amelyeket a Liga képvisel.

 „Nem utasítanánk el a megbeszélést a haladókkal, de megvannak a saját politikai elveink, amelyeken nem változtatunk, és ha ebben meg tudunk állapodni, akkor rendben van. Számunkra az általunk képviselt politika a legfontosabb, az pedig, hogy a hatalom része leszünk-e vagy ellenzékből politizálunk, nekünk teljesen mindegy", mondta Kostreš.

 A 021 hírportál arra emlékeztet, hogy nem egész két hónappal ezelőtt Nenad Čanak, az LSV elnöke azt mondta: akkora az esély arra, hogy koalícióra lépjenek a haladókkal, mint amekkora annak az esélye, hogy meteor csapódjon a Földbe, vagyis 1 a 24 milliárdhoz.

 

(vajma.info)