vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.25. 

MEGJELENT A MAGYAR FÓRUM 21. SZÁMA!

A tartalomból:

 „Borítékolt” szavazók (címlapon)

Az állítólag orosz arisztokrata ősökkel is rendelkező független jelölt a „borítékolt” szavazók döntésének köszönhetően nyerte el az elnöki posztot, a nyílt szavazás idején még első helyen álló szabadságpárti ellenfelével, Norbert Hoferrel szemben. Alexander Van der Bellen 2 254 484 szavazatot kapott, míg ellenfele 2 223 458-at (50,1 és 49,9 százalék). A 6,4 millió választásra jogosult osztrák 72,7 százaléka járult az urnákhoz vasárnap. A 4,6 millió választó egyik fele a független, zöldek által támogatott, a másik fele pedig az FPÖ-politikus mellett voksolt. A belügyminiszter, az ÖVP politikusa, Wolfgang Sobotka hétfőn, a levélszavazatok összeszámlálását követően kihirdette az eredményt, Hofer az FPÖ politikusa pedig az 1 százaléknál kisebb különbség ellenére beismerte vereségét, ezt követően hivatalossá is vált a végeredmény.

Bourbonok (címlapon)

Van der Bellen, azt ígérte, ha ő lesz az elnök, a következő választáson nem engedi koalíciós kormányt alakítani az FPÖ-t... Ez a liberális demokrácia felfogás a végső bukásukhoz kell hogy vezessen. Tudniillik tarthatatlan. Igaz, hogy az osztrák szövetségi kancellár (németül: Bundeskanzler) az Osztrák Köztársaság kormányának (Szövetségi Kormány: Bundesregierung) vezetője, az ország legnagyobb reálpolitikai hatalommal rendelkező politikusa, az osztrák szövetségi kancellárt a szövetségi államelnök (Bundespräsident) nevezi ki, és de jure valóban teljesen szabadon dönthet a kinevezendő személyről, de facto azonban figyelembe kell vennie az osztrák Nemzeti Tanács (Nationalrat) többségi viszonyait. A szövetségi kormány további tagjait a kinevezett szövetségi kancellár javasolja az államelnöknek, kinevezésre. A most megválasztott Van der Bellen kijelentése kapcsán megállapíthatjuk, hogy Talleyrand híres kijelentése, mely szerint „a Bourbonok semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek” örök érvényű. Még hogy a Bourbonok!

 Csurka István: A módszer ott kell világosítson minden mai politikus előtt (2.oldal)

A „Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány” fokozatosan haladt a forradalomtól az ellenforradalom felé, szavakban szembefordult a „személyi kultusszal”, Rákosi és Gerő rendszerével. Valójában az első időkben rá volt szorulva mindenkire, aki hajlandó volt neki dolgozni, szolgálatokat tenni. Azt akarta elhitetni, hogy most ez a kormány fogja a forradalom vívmányait megvalósítani, ahelyett, amelyik eleinte a jugoszláv nagykövetségen, majd a Bukarest melletti deportálásban volt fogva tartva. Valójában hathatós szovjet közreműködés, fedezet nélkül, és nem mellékesen a romániai rendszer segítsége nélkül, amely magyarul tudó erdélyi szekusok átküldéséből állt, tehát a béketábor segítsége nélkül Kádárék nem lettek volna képesek berendezkedni. A hatalmuk a szovjet fegyverek erején nyugodott és eleinte a napiparancsokat is Szerovéktól kapták. A Szovjetunió szabad kezet kapott Amerikától a magyar kérdés tetszés szerinti elintézésére, és ebben korlátlan mennyiségű gyilkosság is benne volt.

 Kiskopár híradó: KONTROLLVESZTETTEK (3.oldal)

A 2010-ben földrengésszerű győzelmet arató Orbánról számos bőszült, leleplezőnek szánt írást jelentettek meg. Már 2012 januárjában elkezdtek a 2014-es választásokra hangolni. A hamisítástól soha sem riadtak vissza, így akkor sem, mikor a les Echos c. francia lap kurziválta, tehát Orbán szájába adta a következő mondatokat: Zsidó származású magyar vagyok. De nincs kettős identitásom. Magyar az identitásom, és nincs problémám azzal, hogy zsidó vagyok. Soha nem tagadtam, és az apám megütött volna, ha így teszek. Nem csak a kuruc-féle szennylapokban jelent meg a „bizonyíték”: Orbán vallott zsidó származásáról! Bár az alpári zsidózást kajolók körében ezerrel terjesztették a „dokumentumot”, amivel csak az volt a bibi, és ezt a terjesztők is tudták, egy szó nem sok annyi sem igaz belőle. Bár sokkal később derült ki és jelent meg a korrekció arról, hogy egyszerűen Deutsch Tamás szavait keverték bele „véletlenül” Orbán interjújába, ennek ellenére a „leleplezés” annyit sem szólt, mint egy bedöglött petárda. Főtt is a kiötlők feje, hogyhogy a kollektív antiszemitizmussal vádolt magyarok körében a zsidózós kampány nem hozta meg a várt sikert? Nem sokkal ezután indították az Orbán cigány, kezdetű projektet. Eredendően Orsós, próbálták lejáratni bizonyos oldalakon, ahol az azóta alijázott Szegedi Csanádhoz hasonló ősmagyariakról bezzeg nem írták meg hogy eredendően zsidók, ahogy azt sem miért is lett Zazrivecből Vona, Zsiga Daniból Z. Kárpát Dániel, s kicsoda is Mirkóczki vagy Kovács Béla.

 Lavrov (3.oldal)

Az orosz külügyminisztérium hétfői közleményében tudatta, hogy Lavrovot fogadja Orbán Viktor miniszterelnök és meghívója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A felek megvitatják a kétoldalú kapcsolatok „helyzetét és perspektíváját, és kijelölik a következő lépéseket a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés megőrzése és erősítése érdekében az Egyesült Államok és az EU által kierőszakolt »szankcióháború« körülményei között”.

 Becsapják a vásárlókat (5.oldal)

Megvédjük a magyar fogyasztókat a silány minőségű tejektől, tejtermékektől

Lesújtó a tejágazat ellenőrzésének eddigi eredménye, amelyből megállapítható, hogy főleg a külföldi, import UHT tejekkel csapják be a vásárlókat – ismertette Zsigó Róbert. A földművelési tárca államtitkára megerősítette: a kormány a friss tej áfáját csökkenti, ezzel is szorgalmazza, hogy a vásárlók elsősorban hazai, jó minőségű, friss tejet vásároljanak.

Közösségi terek a fiataloknak (6.oldal)

2017-ben elindul a közösségszervező alapszak, aminek egyik szakiránya az ifjúságra fókuszál

A kormány öt év alatt, 2020-ig ötmilliárd forintot fordít komplex ifjúsági programokra az Új Nemzedék újratöltve program keretében. Schanda Tamás az EMMI ifjúságpolitikáért és felelős helyettes államtitkára: a fiatalok kevesebb, mint 10%-a tartozik informális vagy formális közösséghez. Ezért különösen fontos, hogy támogassuk a fiatalokat a közösségek létrehozásában.  

Jancsó Badacs Károly : Nyelv és rög

A felvidéki magyar habitus és fejlődésének hátterei

II. rész (6.oldal)

Szüleink, nagyszüleink nemzedékének lelkét, már a hatvanas-hetvenes években megannyi esetben a szlovák nemzet olvasztótégelyeivé átformált felvidéki városaink iskolái, munkahelyei és az azokban lappangó szlovák nacionalizmus dolgozta meg. A magyar faluközösségből a szlovák nyelv tekintélyű iskolákban, munkahelyeken a szlovák nyelvet, mint az érvényesülés nyelvét tudatosították. Sokan akkor és azóta is egész napjainkig a jobb boldogulás, megélhetés és jólét miatt önként választották, választják a szlovák létet a maguk s gyermekeik jövőjének. Nem egyik napról a másikra. Hosszú lefutású folyamat ez, amikor is kialakul magyarjainkban egy szlovák identitás is. Főleg a szlovák nyelvtudás révén. Kettős identitásúvá válnak sokan közülünk.

 OEP-átalakítás kérdőjelekkel (7.oldal)

A folyamat részletei még nem ismertek, az okokat sem látjuk tisztán

 Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kifejezetten hatékonyan és stabilan működik, részt vesz az ellátásszervezésben, a döntés-előkészítésben, ezért nem tartjuk indokoltnak önállóságának megszüntetését – mondta lapunknak Dr. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség tanácsadó testületének elnöke, aki szerint a hivatalos döntés megszületése után a szolgáltatóknak és a Kórházszövetségnek azt kell megvizsgálniuk, hogy az új rendszerben miként lehet a legoptimálisabb működési feltételeket biztosítani.

 Új fejlesztéspolitika (9.oldal)

Célunk, hogy a magyarországi gazdaság a saját lábára álljon

Olyan fejlesztéseket kell támogatnunk, amelyek hosszabb távon hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlődéséhez, ezáltal újabb munkahelyek létrehozásához, illetve olyan adóbevételek megteremtéséhez, amelyek lényegesen csökkentik a magyar fejlesztési politika külső függőségét – közölte szerkesztőségünkkel a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Csepreghy Nándort arról is kérdeztük, hogy milyen feltételek mellett tudnak a hazai vállalkozások felzárkózni nyugat-európai versenytársaikhoz 2020-ig.

 Csorja Gergely: Dicsőséges menekülés (9.oldal)

Nem látom akadályát, hogy fő műsoridőben, esetleg délután pornót – politikailag korrekten –, felnőtt filmet vetítsenek. Ugyanis van rá igény. A felnőtt filmek műsortervbe vétele beleillik a televíziózás által leírt ívbe. A képernyőn mutatott mindenféle szellemi erőlködés vagy teljesítmény nélkül készült műsorok megjelenése – legalábbis emlékeim szerint – Horváth Ádám Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas magyar tévérendező, egyetemi tanár nevéhez fűződik. A Szomszédok nevezetű műsorfolyam megmutatta, hogy az amúgy is ingerszegény lakótelepi közegbe bele lehet hazudni a valóságosnál is szellemtelenebb, ostobább és közhelyesebb történeteket. Méghozzá nagy sikerrel. Az ötlet persze nem eredeti és nem hazai. A művelt Nyugaton, különös tekintettel Amerikára, a jelenség majd fél évszázados. Ezen a vonalon aztán megjelentek a tízezer forintért magukból hülyét csináló hajléktalanok, és retardáltak mutogatásával készülő Balázs- és Mónika-show-k.

 Interjú Somfai Éva színművésznővel (10.oldal)

A színészek képesek magukat lelkileg gyógyítani. Különféle figurákat játsszunk, és amikor nagyon nehéz a szerep, azt átéljük. Utána szükséges a kikapcsolódás, a felüdülés. Egyetlenegy előadás után sem esem depresszióba. Amennyiben a néző azt érzékeli, hogy pontosan láttatunk valamely őt is érintő problémát, úgy érezheti, hogy nincs egyedül. Az ilyenfajta közösségélmény által a színház gyógyító lehet.

 Szakolczay Lajos írás : Kis Pál István: Vasharangöntők

Verbális átiratok Bálványos Huba rajzaihoz – kiállítás a Magyar Írószövetség Klubjában

Különös tárlat, hiszen a tus- vagy vegyes technikával készült rajzok mellett – oldalpárként – Kis Pál István költeményei szerepelnek. Pontosabban egy lírafolyam, amelyet a csepeli kötődés, a gyáróriás műhelyeinek ismeretén kívül Bálványos Huba (1938–2011) grafikái ihlettek. Bálványos 1971 és 1975 között többször fölkereste – csillagporos éjszakát kívánva magának? – az öntödét. Kíváncsi volt a sötétben is világoló tűzlángra, a formába készített – kényszerített – anyag viselkedésére? Nyilván arra is, hiszen a fojtogató levegő, benne a szállongó porral, egészen különös helyzetet teremtett valaminő ismeretlen befogadására.

 Märle Tamás: Kényszerpályán 1920–2016 (16.oldal)

A trianoni békediktátum 96. évfordulójához közeledve megállapíthatjuk, hogy a magyarság Kárpát-medencei helyzete csaknem ugyanolyan, mint az 1920-as években volt. Tehetetlenek vagyunk, a környező népek, a kisantant szorításában élünk, amelyen csak a nagyhatalmak változtathatnának, ha éppen saját érdekük úgy diktálná. Az Osztrák–Magyar Monarchia szétdarabolása után 1921-ben alakult meg Csehszlovákia, Románia és a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság (1929-től Jugoszlávia) részvételével az ún. apró antant vagy kisantant. Szövetségük sokrétű volt, a17 esztendő során azonban végig komoly gazdasági érdekellentétek húzódtak közöttük, egyedül magyarellenes törekvéseiket tudták megvalósítani. Először megakadályozták a Népszövetségbe való felvételünket, majd meghiúsították a népszövetségi kölcsön felvételét is. Továbbá folyamatosan fenyegették hazánkat, IV. Károly visszatérési kísérleteikor azonnal hadba álltak Magyarország ellen.

 Kovács Attila: Élete több mint személyes sorstragédia

Földváry-Boér Elemérre, a recski rabra, 1956 hős mártírjára emlékeztek Péteriben

Pünkösd szombatján emléktáblát avattak a Péteriben 1956 mártírja, Földváry-Boér Elemér tiszteletére. A Pest megyei nagyközség nem először emlékezik meg a Kistarcsán és Recsken is raboskodó, majd az ÁVH gyilkosai által kioltott életű fiatalemberről, hiszen a főtér melletti park és a helyi művelődési ház is a forradalom hősének nevét viseli. Az avatóünnepségre a nem túl kellemes időjárás ellenére szép számmal gyűltek össze a helyiek, illetve a távolabbról érkező tisztelők. A Recski Szövetség és a Péteri önkormányzat által szervezett emlékezésen Dr. Kőrösmezey László a Recski Szövetség főtitkára és Petőné Vizi Valéria Péteri polgármestere mondott köszöntőt, az avatóbeszédet pedig dr. Tarnai Richárd a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja mondta. Az eseményen jelen volt Földváry-Boér Elemér Svájcban élő húga, Gurovits Mária és férje is. Az avatóünnep méltóságához Óvári Péter evangélikus lelkész áldása, Sudár Annamária és Török Máté előadóművészek műsora és egy helybeli kislány, Bódis Barbara szavalata járult hozzá.

 Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 

Keresse a heti Magyar Fórumot május 26-ától az újságárusoknál.

 Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!  

Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 /https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. májusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.