vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.20. 

Vajdaság, Magyarország, Románia és Ukrajna Tisza menti régióinak képviselői társulási megállapodást írtak alá

Pásztor István tartományi házelnök, valamint magyarországi, romániai és ukrajnai megyék és területi önkormányzatok képviselői ma Szolnokon a Tisza menti területi önkormányzatokra vonatkozó régióközi társulási megállapodást írtak alá, jelenti a 021.rs.

A Tisza menti régiók képviselőinek célja, hogy egyesítsék erőiket az olyan célok megvalósítása érdekében, mint a klímaváltozás elleni közdelem, a gazdaság fellendítése és a befektetések ösztönzése, a közlekedés és a turizmus, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem. „A közös fellépés tovább erősíti ezen terület inklúziójának szükségét, valamint az Európai Unió elvárásait a vízkészletekkel való gazdálkodás összehangolásának területén, valamint a Duna-stratégiával való összekapcsolást” – áll a megállapodás szövegében.

 Pásztor István elmondása szerint ez a regionális együttműködés az árvizek és a szárazság elleni védekezés mellett lehetőséget nyújt a turizmus és az infrastruktúra fejlesztésére, valamint új munkahelyek létesítésére.

 „A Duna-stratégia keretében a Tiszának mint folyónak rendkívüli jelentősége van, a megállapodás pedig azoknak a projekteknek az intézményesítése, amelyekből elsősorban az ezen a területen élő polgároknak lesz hasznuk” – magyarázta Pásztor.

 Hozzátette, a megállapodást február 23-án egyhangúlag támogatta a vajdasági parlament.

(021.rs)