vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.20. 

Hazugságáradattal támadja az ellenzék a földprogramot

Az agrárközéposztály a földtulajdonnal sokkal versenyképesebb

Nem igaz, hogy bárkivel, aki illetéktelen, földügyekről egyeztettem, ahogy azt az ellenzék állítja – szögezte le Dr. Bitay Márton. Az állami földekért felelős államtitkár megemlítette azt is, hogy az új földforgalmi törvény elfogadásakor a Jobbik azt állította, a kormány a külföldieknek kedvez. Kötelezettségszegési eljárás van Magyarországgal szemben, mert az unió bizonyos szervei úgy gondolják, ez a törvény csorbítja a külföldi vásárlók lehetőségeit, és előnybe helyezi a magyar vásárlókat.

 Májusban újra indulnak a földárverések. A harmadik körben mennyi földrészlet kerül kalapács alá?

 –Pontosan 60.250 hektár kerül kalapács alá 3236 birtoktest formájában. Ezek döntő többsége olyan szántóterület, amelyet egyszer, vagy kétszer már meghirdettünk, de eddig még nem keltek el. Kisebb része, körülbelül 6000 hektárültetvény, gyümölcsös terület, melyet most próbálunk meg első alkalommal értékesíteni. A jelenlegi elképzelések alapján a földértékesítési program ezzel a harmadik ütemmel zárul. Május 20-án kezdődnek az árverések, és június közepén fejeződnek be.

 Igaz, hogy a mostani licitbe bevonhatják a halastavakat is?

 –Volt ilyen elképzelés, de úgy tűnik, nem lehet programszerűen értékesíteni a halastavakat. Az állami tulajdonban lévő halastavak jelentős részén csupán a tó medre csupán állami tulajdon, minden más, így a műtárgyak, a gátrendszer, a vízjogi engedély magán-, vagy jogi személy tulajdonában van. Ráadásul még különböző mezőgazdasági területek – szántók, legelők, nádasok – vannak a tavakhoz közvetlenül csatlakoztatva. Ezért sem tudjuk a halastavak programszerű értékesítését lefolytatni. A vásárlási igényeket egyesével vizsgáljuk meg.

 Az állami földárverések második szakaszának lezárásáig, március 31-éig összesen mennyi hektárt értékesítettek?

 –180 ezer hektár állami termőföld talált gazdára, ekkora területet vásároltak meg a helyben élő magyar gazdák – több mint 10. 500-an. Ez azt jelenti, hogy minden tizedik magyar földműves vásárolt a földértékesítési programból. Örömteli, hogy ilyen sokan éltek ezzel a lehetőtőséggel.

 Kik jogosultak földvásárlásra?

 –Azok a földművesek vásárolhatnak földet, akik helyben lakók, megfelelnek az adott jogi kritériumoknak, és nincs még 300 hektárnyi tulajdonuk. Magyarországon 300 hektár a földszerzés maximális limitje, efölött senki sem tud vásárolni. Ezen belül a földforgalmi törvény szabályai az irányadóak, mely tartalmazza az elővásárlási sorrendet is.

 Elmondható, hogy az agrárközéposztály erősödik meg az állami földek értékesítéséből?  

–A „Földet a Gazdáknak!” Programnak nem az államkassza gyarapítása a célja, hanem elsősorban az agrárközéposztály, a családi gazdaságok megerősítése. Felelősen kell gazdálkodnunk, ezt szolgálja a licit, mert így biztosan piaci áron, vagy afelett tudjuk értékesíteni a birtoktesteket. Természetesen a bevétel lényeges, a kormány arról döntött, hogy az így bejövő forrásokat működésre nem, csak fejlesztésre, állami vagyon gyarapítására lehet használni. Magyarországon a termőföldek döntő többsége magánkézben van. Ráadásul, azokat az állami földeket, melyeket most értékesítünk, most is a gazdák művelik. Az agrárközéposztály a földtulajdonnal sokkal versenyképesebb tud lenni, hiszen nem kell y bérleti díjat fizetniük és sokkal intenzívebben fognak fejleszteni. Bár sokan hitelből vásárolják most a földeket, de a törlesztő részletek lejárta után az adott területek mindenképpen a licit nyerteseinek tulajdona lesz. Ezért a földértékesítés egyrészt növeli a vidék megtartó képességét, másrészt pedig a magyar agrárgazdaságok versenyképességét.

 Mi jellemzi az értékesíti átlagárat?

 –A piaci viszonyokhoz képest drága az átlagár. Eleve arra törekedtünk, hogy mindenütt a piaci árak fölötti tartományra hirdessük meg az adott földterületeket, s még erre jön az a bizonyos licit. Tehát magas áron történik az értékesítés. Nem is tehetünk mást, mert nem szeretnénk politikai vitát generálni, így is rengeteg hazugsággal támad az ellenzék. A magas ár mellé kidolgoztuk a hitelkonstrukciót, amely keretében alacsony kamatozás mellett hosszú futamidőre biztosítunk mindenkinek, aki megfelel a föltételeknek hitelt. 300 millió forintig biztosítunk minden földművesnek vásárlási hitelt. Így azok a családi gazdák is tudnak vásárolni, akiknek nincs ennyi saját forrása.

 Több ellenzéki sajtóorgánumban megjelent, hogy ön és Felcsút polgármestere, a földügyekről egyeztettek, mégpedig arról, hogy Mészáros Lőrinc haszonbérletében lévő földeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kiemeli az értékesítendő birtoktestek köréből. Mi az igazság ebben az ügyben?

 Ez a szokásos dezinformálás része. A május 19-ei árverési napról az összes hirdetményt, közel 700 darabot leszedtük, és átettük május 30-ára. Tettük ezt azért, mert jogi vita volt azzal kapcsolatban, hogy mikor jár le a 30 napos hirdetményi határidő. Tehát a döntés oka egy jogi vita a határnapok számításáról, ennek, illetve a törvényességi aggály felmerülésének akartuk az elejét venni. Ez nem Mészáros Lőrincről, hanem országosan 700 birtoktestről szólt. Ebből az ügyből is világosan látszik milyen hazugságáradattal támadja az ellenzék a földprogramot. Holott az NFA honlapját megtekintve bárki láthatta, hogy a 19-éről lekerült árverési hirdetmények 30-ára kerültek át. Azoknak a sajtóorgánumoknak, akik valótlanságokat közöltek, hiába küldtünk ki helyreigazítást, természetesen nem hozták le.

 Bitay Márton tehát nem találkozhat Mészáros Lőrinccel?

 –Ha teszem föl Leisztinger Tamásba futok bele és ő megkérdezi, hogy hogy vagyok, nem fordítok hátat neki. Ez udvariassági kérdés.

 Sőt még lemondását is követelték.

 –Örülök, hogy az eddigi munkám nem adott okot erre a felszólításra.

 Ha már a magyar családokat említette, a Jobbik azt hangoztatja, hogy a külföldiek kezébe kerülnek állami földek.

 –Sajnos ők is valótlant állítanak. Nem újdonság ez, emlékezzünk vissza, mikor azt mondták, hogy a külföldieknek kedvez a földforgalmi törvény, miközben Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, pont a külföldiek „kizárása” miatt. Alig 2000 hektárnyi állami termőföldre licitáltak külföldi személyek, a 180 ezer hektárból, ez az összes árverezett termőföld 1%-a. A földforgalmi törvény alapján azonban ezeket a szerződéseket is ki kell függeszteni, s a helyben lakó családi gazdákat mindenütt megilleti az elővásárlás joga. Ráadásul ezen külföldiek jelentős része évtizedek óta itt él és gazdálkodik.

 Mit gondol, miért támadja az ellenzék az állami földárveréseket?

 –Ezt az ellenzéki magatartást nem értem, mert ellenzékből általában azért szidják a kormányokat, ha nem kedveznek a társadalomnak. Az abszurdum, hogy azt nehezményezi az ellenzék, hogy még több állami tulajdonú föld kerüljön a magyar gazdák kezébe.

 

Medveczky Attila