vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.27. 

Egy falucska az égbe megy

Ezen a héten több témával rukkolok elő, egész csokrot nyújtva a kisebb-nagyobb horderejű történésekből. Az első hír szerint folytatódik a jobboldali konzervatív lengyel kormány elleni hadjárat. Az átfogó művelet célja, hogy nyílt, illetve burkolt politikai támadásokkal aláássák, ellehetetlenítsék a törvényesen megválasztott lengyel államvezetést. Múlt pénteken például a Moody's nemzetközi hitelminősítő cég közzétette, hogy az eddigi stabilról negatívra rontotta Lengyelország államadós-besorolását. A rendkívül befolyásos hitelminősítő azzal indokolta kedvezőtlen döntését, hogy a lengyel költségvetési kockázatok nőttek, a varsói gazdaságpolitika pedig kiszámíthatatlanabbá vált. Ennek következtében állítólag rövid időn belül romlani fog a befektetői környezet.

Érdekes kettőségként a Moody's egyúttal bejelentette: megerősíti Lengyelország A2-es szintű, azaz elsőrendű befektetői adósosztályzatát. Bevallom, nem egészen értem, miként lehet elsőrendű szuverén adós egy olyan ország, ahol rövid időn belül romlani fog a gazdasági környezet, de biztosan bennem van a hiba… Az is érdekes, hogy még jelenleg is a Moody's tartja érvényben a legjobb államadós-besorolást Lengyelországra vonatkozóan. A másik két, nagynak mondott hitelminősítő intézet, a Fitch Ratings egy, a Standard&Poor's két fokozattal rosszabb beosztásban tartja nyilván a lengyel gazdaságot. A stabilról negatívra rontást a Moody's hivatalos közleményében még azzal is alátámasztotta, hogy a varsói kormányzat tervezett intézkedései növelik a költségvetési kockázatokat. Olyan, előkészületben lévő törvénymódosításokról van szó, mint például a lengyel nyugdíjkorhatár csökkentése, valamint az államháztartási kiadások emelése. Tény és való, hogy a lengyel kabinet e hetekben arra készül, hogy két-három évvel lejjebb viszi a nyugdíjkorhatárt. Egy csaknem 39 millió lakosú országban ez egyidejűleg több százezer embert érint, és kétségtelenül azonnali terhet rak a költségvetésre.

Egy másik, lényegesen örvendetesebb hír, hogy a múlt héten Budán együttműködési megállapodást kötött öt kelet-közép-európai főváros első kerületének polgármestere. Az egyedülálló dokumentumot Budapest, Bécs, Pozsony, Prága és Varsó első kerületének vezetői írták alá. Magyar részről ez egyáltalán nem meglepő. Budapest első kerületének közkeletű elnevezése Budavár, és a Budavári Önkormányzat polgármestere, Nagy Gábor Tamás évek óta elkötelezetten támogatja a lengyel vonatkozású ügyeket, kezdeményezéseket. A Budavári Önkormányzatnak eddig is voltak kétoldalú kapcsolatai az egyes önkormányzatokkal, de arra mindeddig nem volt példa, hogy egyetlen találkozón mind az öt főváros első kerülete bemutatkozzék. A most aláírt keretszerződés értelmében az öt városrész kulturális, turisztikai, városüzemeltetési és műemlékvédelmi területen működik majd együtt. Alavetően fontos, hogy az érintett vezetők meghaladják azt a rögzült elképzelést, miszerint a másik főváros csak egy legyőzendő ellenfél, egy idegenforgalmi ellenlábas. Hiszen az egész európai régió vonzerejét növeli, ha a városok együtt fejlődnek, erősödnek. Az ügy történetéhez tartozik, hogy az együttműködés négy résztvevővel indult, és Varsó illetékes polgármestere csak az utolsó percben, a most tartott budapesti ülésen csatlakozott az együttműködéshez.

Szintén az előző héten hozták nyilvánosságra a hírt, hogy a lengyel jegybank elnöki posztjára Adam Glapinski közgazdász professzort, volt építési, majd a külgazdasági kapcsolatokért felelős minisztert jelölik. E változtatásra azért van szükség, mert az eddigi elnök, Marek Belka megbízatása júniusban lejár. Glapinski jelöltségét a lengyel Szejmnek még jóvá kell hagynia, de ezzel – a pártok erőviszonyait ismerve – nem lesz gond. Az elnöki cím várományosa az elmúlt hat évben a lengyel monetáris tanács tagja volt, az elmúlt négy hónapban pedig a varsói jegybank felügyelőbizottságának tagja. Amúgy régi motoros a felső politikában: már 1991-ben miniszteri tárcát kapott. Ahogy az lenni szokott, a leköszönő elnök, Belka felfelé bukik. Beata Szydlo kormányfő már márciusban bejelentette: támogatja Belka jelölését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöki posztjára. Belka mostanáig a tíztagú monetáris tanács élén állt. A testület nyolc tagja idén januárban és februárban lépett hivatalba, vagyis a Jog és Igazságosság kormányzása idején.

Figyelmükbe ajánlom, hogy ezen a héten kezdődik a lengyelországi Magyar Évad, melyet  az 1956-os forradalom és a poznani munkásfelkelés 60. évfordulója alkalmából rendeznek. A látványos rendezvénysorozatot 700 millió forinttal támogatja a magyar állam. A szervezést a Balassi Intézet irányítja, a varsói Magyar Kulturális Intézettel karöltve. A nyitó program a május második felében tartandó Varsói Nemzetközi Könyvvásár, amelynek díszvendége hazánk, és ebből az alkalomból csaknem harminc magyar irodalmi mű jelenik meg lengyel nyelven. A vásár nyitó napján a Győri Balett is fellép a lengyel fővárosban. Az érdekesebb események közül – kissé önkényesen – kiragadhatjuk a Nemzeti Színház október 21-én esedékes varsói vendégjátékát: a Tóth Ilona című dráma ősbemutatóját. E mű az 1956-os forradalom vértanújának állít emléket.

Végül néhány szó az égbe menő falucskáról – hogy a cikk címe is értelmet nyerjen. Két héttel ezelőtt megígértem Önöknek: a labdarúgó bajnokság befejezésekor visszatérek Nieciecza csapatának sorsára. Egy 350 lakosú településről van szó, amely nyolc éve még a hatodik osztályban szerepelt, majd évről évre fejlődve, osztályról osztályra lépegetve tavaly nyáron felverekedte magát az első osztályba. Nos, múlt vasárnap lezajlott az első osztályú profi bajnokság záró fordulója, kialakult a végeredmény. A Nieciecza a tizenhat csapatos ligában a tizenharmadik helyen végzett, és ezzel bent maradt. Szeptembertől ismét az első osztályban vitézkedhet, méghozzá a frissen elkészült „stadionjában”. Ugyanis a csapat a mögöttünk álló szezon hazai mérkőzéseit sem otthon, hanem Krakkóban játszotta, vagyis idegenben. Mostanra viszont elkészültek a labdarúgó szövetség által előírt fejlesztések a falusi focipályán. Aligha szükséges hosszan bizonygatnom, milyyen elképesztő bravúr a Nieciecza bentmaradása, mekkora csoda. Ez a falucska az égbe ment, megcselekedte a lehetetlent. Javaslom, drukkoljunk a narancssárga-kék mezbe öltözött focistáknak, mert megérdemlik. A csapat hivatalos elnevezése Termalica Bruk-Bet, ugyanis a faluban élő üzletember, Witkowski úr e cég bevételéből virágoztatta fel az egyesületet. Amúgy a klubot 1922-ben alapították, és ez szintén hallatlanul nagy dolog egy ilyen aprócska falu esetében.

 

Zsille Gábor