vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.27. 

A főtérre kerül a Bethlen-szobor Marosvásárhelyen

Marosvásárhely főterén állhat a Bethlen Gábor-szobor, miután az önkormányzati képviselők mandátumuk utolsó tanácsülésén három tartózkodással beleegyeztek abba, hogy ott állítsák fel az erdélyi fejedelem emlékét őrző műalkotást – számol be Simon Virág a kronika.ro-n. Peti András alpolgármestertől azt is megkérdeztük, hogy mi a következő lépés a szoborállítás ügyében, ismerve a városháza jegyzőjének eddigi fenntartásait s a többi magyar szoborterv kapcsán felmerült nehézségeket. Az alpolgármester elmondta, hogy ki kell választani a végleges pályamunkát, illetve be kell szerezni a szükséges engedélyeket.

„Mivel nincs zöldövezet-regiszter, ezt nem lehet kifogásként felhozni. Mivel föld alatti garázs volt a helyszínre elképzelve, ezért közművesítést sem érinthet a szobor talapzata. Igazából nem tudom elképzelni, hogy hol lehet majd akadályoztatni. A műemlékvédelem beleszólhat a kérdésbe, de azt gondolom, tekintettel arra, hogy idén a királyi város rang elnyerését ünnepeltük, s azt figyelembe véve, hogy a polgármesteri hivatal homlokzatára is ki van írva, hogy tiszteljük a múltat, ezek az akadályok mind el fognak hárulni. Úgy gondolom, év végén állni fog az első magyar vonatkozású szobor Marosvásárhely főterén” – mondta Peti András alpolgármester.

A sürgősségi napirendi pontok között szerepelt egy újabb költségvetés-kiegészítés is. Erre már a tanácsülés előtt felhívta a figyelmet Soós Zoltán magyar polgármesterjelölt, aki szerint elfogadhatatlan, hogy Dorin Florea városvezető újabb 5,7 millió lejt akar elkölteni járda- és útjavításokra. Az ülésen már a kiegészítésnek a második változata szerepelt, amelyből hiányzott az út- és járdajavítási tétel. Olimpiu Sabău-Pop kérte, hogy a tételeket egészítsék ki újabb 3 millió lejjel, amelyből elektromos autóbuszokat vásároljanak (a kiegészítésben már szerepelt 3 millió lej buszvásárlásra).

 Ezek után Claudiu Maior, Dorin Florea tanácsadója – aki már nem önkormányzati képviselő, így elméletileg módosításokat sem fogalmazhat meg – javasolta, hogy 3 millió lejt iktassanak be út- és járdajavításra. Ezt a javaslatot az ülésvezető, Molnár Ervin PNL-es tanácsos felvállalta, szavazásra bocsátotta, és meg is kapta a szükséges voksot.

 Peti András az útjavítás kapcsán elmondta: az eredeti javaslatban azok az utcák szerepeltek, amelyekben az Aquaserv uniós pályázat keretében vezetékcserét eszközölt, és jelenleg földutak. Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy a kiegészítés során jelentős összeget szavaztak meg a Bernády György-iskola felújítására és manzárdosítására, az öszszegre azért volt szükség, mert egy geológiai szaktanulmányból kiderült, hogy a tetőtér beépítéséhez az alap megerősítésére is szükség van – írja a kronika.ro.

 

(erdely.ma)