vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.27. 

A világ legjobb 11-es rúgója

A norvégokat kétszer is „kivégző” csatár, Kiss László 60 éves lett

Neve hallatán elsőre szinte mindenkinek a norvégok ellen elért góljai ugranak be. Ezek valóban sorsdöntő találatok voltak, ám pályafutása ennél lényegesen gazdagabb volt. A fénykorát élő Vasasban töltött el bő fél évtizedet, a későbbi világbajnokkal és vb-kedvenccel szerepelt egy csapatban Franciaországban, a válogatottban pedig végigjátszott egy sikeres vb-selejtező-sorozatot, majd pályára lépett az 1982-es vb-n is. Mindezek után edzőként is sikeres lett, ráadásul különleges módon nemcsak férfi, de női csapatoknál is dolgozott, sőt itt töltött el hosszabb időt. Sportrovatunk vendége a közelmúltban 60. születésnapját ünneplő egykori kitűnő balszélső, Kiss László, aki pályafutása felidézése mellett edzői munkájáról, valamint a válogatott Eb-esélyeiről is szívesen nyilatkozott.

– Hogyan vált önből labdarúgó, melyek a legfontosabb részei pályafutása elejének?

– Taszáron születtem, somogyi gyerek vagyok, így kézenfekvő volt, hogy a megye egyik reprezentánsánál, a Kaposvári Rákóczinál kezdtem el futballozni. Egészen 18 éves koromig itt játszottam, amikor az érettségit követően sikeresen felvételiztem a pécsi tanárképzőre. Emiatt át is igazoltam a Pécs csapatához, hiszen a tanulmányok miatt ez volt a logikus lépés. A második évben egy súlyos porcleválással kés alá kellett feküdnöm. Egy ilyen sérülés ma már szinte semmiségnek számít, ám akkor még nem így volt: hosszú időre leparancsolt a futballpályáról. Lelkileg is magam alá kerültem, így visszaköltöztem a szüleimhez, és ezzel egy időben ismét a Kaposvár játékosa lettem.

– Nem volt ez valamilyen szinten visszalépés?

– Több okból sem volt az, sőt a lehető legjobb döntést hoztam ezzel. Egyrészt a Pécs akkor épp kiesett az élvonalból, míg Kaposváron első osztályú csapat volt. Emellett, súlyos sérülésemet követően lassan, de biztosan ismét fel tudtam építeni magam, amiben kulcsszerepet játszott a család közelsége is. És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy amikor felépültem, bekerültem a Rákóczi kezdőjébe, ahol aztán felfigyelt rám későbbi klubom, a Vasas.

– Akkoriban az volt a jellemző, hogy a vidéken futballozó tehetségeket minden élcsapat igyekezett magához csábítani. Önnel is így volt?

– Igen. Hívott a Ferencváros, a Honvéd, a Vasas, de megkerestek a vidéki fellegvárak is, hiszen érkezett megkeresés Diósgyőrből és Békéscsabáról is. Bőven volt tehát választási lehetőségem, hogy hová igazoljak. A megérzéseimre hallgattam, így esett a választás a Vasasra. Úgy éreztem, komoly kihívás, ha egy csúcson lévő csapatba szerződöm és ott próbálom a kezdőcsapatba küzdeni magamat. Ne feledjük: a Vasas akkor a magyar bajnokság egyik legjobb csapata volt, 1977 magyar bajnoka, telis-tele klasszis futballistákkal. Emellett a Kovács–Izsó„Várady összetételű támadósor nemcsak Magyarországon volt kimagaslóan jó, de Európa bármely csapatában megállta volna a helyét, rang volt már maga a lehetőség is, hogy ilyen kiváló játékosok közé kerülhetek. Végül is eléggé hamar kivívtam a csapattagságot, ami egyrészt büszkeséget jelentett, másrészt a válogatott kapuit is megnyitotta előttem. Elsőként az olimpiai válogatottban mutatkozhattam be. Ez sem volt kis dolog, hiszen a kor egyik slágercsapata, a Diósgyőr alkotta az akkori olimpiai csapat magját, ahová nem volt könnyű bekerülni. Néhány hónappal később aztán debütáltam a felnőtt válogatottban is.

– Nyíregyházán, Csehszlovákia ellen viselhette először a nagy válogatott mezét. Gondolom, emlékezetes volt az ön számára a mérkőzés.

– Igen, és nem is elsősorban a győzelem, valamint a fergeteges nyíregyházi hangulat miatt, hanem azért, mert az én debütálásom egybeesett Bene Ferenc válogatottól való visszavonulásával. Azon az ominózus csehszlovákok elleni összecsapáson szerepelt utoljára a válogatottban a korábbi újpesti klasszis. Bene Ferencről tudni érdemes, hogy somogyi származású, akárcsak én, így számomra mindig is az első számú példakép volt. Pályafutásom nagy ajándékának tartom, hogy első válogatott fellépésem alkalmával néhány percig együtt játszhattam a magyar futball korszakos egyéniségével.

– A válogatottban végigjátszotta az 1982-es vb-selejtezőket, majd pályára lépett a spanyolországi vb-n is. Címeres mezben melyik meccseit tartja a legemlékezetesebbnek?

– Velem kapcsolatban szinte mindenki a norvégok ellen Oslóban lőtt két gólomat említi, és ez bizony a mai napig így van. Még mindig gyakran szóba kerül az a meccs, különösen úgy, hogy a tavaly novemberi Eb-pótselejtezőn éppen Norvégiával játszottunk. Ugyanígy két gólt szereztem a norvégok elleni, 4:1-es győzelemmel végződő Népstadionban lejátszott selejtezőn is, amellyel véglegessé vált, hogy kijutunk a vb-re. Ezek természetesen számomra is fontos találkozók, miként a világbajnoki nyitómeccsünk is, ahol Salvador ellen máig vb-rekordnak számító különbséggel győztünk, s ahol bár csereként léptem pályára a 60. percben, mégis három gólt sikerült szereznem.

– 1985-ben Franciaországba, a Montpellier csapatához igazolt. Hogyan jött ez a lehetőség? Igaz, hogy egy kettős rangadón figyelt fel önre a francia csapat trénere?

– Elöljáróban azzal kell kezdeni, hogy az 1980-as évek közepére egyre inkább visszaesett a Vasas, amelynek oka az volt, hogy legjobbjaink fokozatosan külföldre szerződtek, és nem sikerült őket megfelelően pótolni. Ezért én is kaptam az alkalmon, amikor a francia lehetőség kínálkozott és belevágtam a légiós életbe. A Montpellier-ben akkor már volt egy magyar játékos, mégpedig az a Zombori Sanyi, akivel korábban a Vasasban és a válogatottban is együtt játszottunk. Az ő javaslatára jött el a csapat elnöke és edzője egy kettős rangadóra a Népstadionba. Elsősorban Törőcsik Andrisra voltak kíváncsiak. Törő azon a meccsen nem játszott igazán jól, sőt ki is állították. Ám amikor vonult le a pályáról, szinte az egész stadion felállva figyelte őt. Az elnök ekkor azt mondta, hogy kell neki Törőcsik, mert egy egyéniség. Azt pedig már Zombori Sanyitól tudom, hogy a csapat edzője, Michel Mézy a két meccs alapján az én nevemet írta fel a noteszébe és azt mondta az elnöknek, hogy szeretne engem a csapatában látni. Az elnök erre rábólintott, így Törőcsik Andrissal együtt lettem a Montpellier labdarúgója.

– Milyen erősségű volt akkor a Montpellier, és általában a francia futball? Könnyen felvette a kinti ritmust?

– Nagyon érdekes emlékeim vannak erről. Sokkal keményebb tréningeket vártam, mint ami aztán fogadott kint. Idehaza úgy szocializálódtunk, hogy amilyen az edzés, olyan lesz a meccs. Ha keményen és jól dolgozunk a tréningeken, akkor várhatjuk, hogy bírni fogjuk a meccs iramát is. Ezzel szemben Franciaországban jóval szerényebbek voltak az edzések, mint idehaza, a meccseken mégis mentek a játékosok, mint a golyó. Ami a csapatot illeti, mi akkor a másodosztályban szerepeltünk, ám nagy terveket szőtt az akkori klubvezetés, a cél egyértelműen a Ligue 1-be való felkerülés volt. Emiatt erősítették évről évre a gárdát. Csapattársunk volt például a később világbajnoki címig jutó védő, Laurent Blanc vagy a kameruni csodacsatár, Roger Milla. És persze mi, a magyar kontingens is igyekeztünk minden tőlünk telhetőt megtenni a jó szereplésért. Nagy büszkeséggel mondhatom, hogy rövid idő alatt én lettem a csapat állandó 11-es rúgója, sosem hibáztam el a büntetőt. Nemrégiben volt egy összejövetel, amelyre a csapat régi játékosai is meghívást kaptak. Laurent Blanc is eljött, és miután kölcsönösen üdvözöltük egymást, kijelentette, hogy én voltam a legjobb 11-es rúgó, akit valaha játszani látott. Ezt nagyon jól esett hallani a korábbi világklasszis hátvédtől, aki ma már a PSG világhírű edzője.

– Ön kikre emlékezik vissza a legjobb szívvel? Kik voltak a legkiválóbb játékosok, akikkel együtt játszott?

– A legjobb játékos az én szememben Fazekas Laci volt, akivel mintegy 20 meccset játszottunk együtt a válogatottban. Közvetlenül is módom volt szemlélni a játékát, és az tette őt különlegessé, hogy hihetetlenül racionálisan játszott. Minden helyzetben képes volt megtalálni a lehető legegyszerűbb megoldást, és zseniálisan érezte a kaput. A világ egyik legjobb csatára volt. Úgyszintén kiemelném a nemrégiben tragikus hirtelenséggel elhunyt Várady Bélát, aki a Vasasban és a válogatottban is csapattársam volt. Szenzációsan szolgált ki, nagyon sok gólt szereztem az ő kitűnő passzaiból, ballábas lövései pedig élményszámba mentek.

– Visszavonulása után edzői pályára lépett és hosszú éveken át a női futballban tevékenykedett. Mennyire könnyű vagy éppen nehéz hölgyekkel dolgozni?

– Véletlenül csöppentem a női futballba, de nagyon örülök, hogy megadatott a lányokkal dolgozni. Klub- és válogatottszinten is dolgoztam a lányokkal, és általánosságban azt tudom elmondani, hogy ők a fociban is olyanok, mint az életben. Szeretik megérteni a dolgokat, roppant kíváncsiak, de emellett fogékonyak az újra. Emiatt könnyű velük dolgozni, nekem legalábbis sikerült megtalálni a hangot hozzájuk. A Femina csapatával nemcsak itthon nyertünk több bajnoki címet, de a női BL-ben is szép sikereket értünk el. Ami a válogatottat illeti, ott az áttörés sajnos nem sikerült, ottani eredményeimmel nem lehetek maradéktalanul elégedett. Úgy fogalmazhatnék, hogy futballozni sikerült megtanítanom a lányokat, ám győzni sajnos nem igazán, ami olyan értelemben nem is meglepő, hogy a győzelem tudományát már gyermekkorban el kell sajátítani ahhoz, hogy aztán felnőttként elő lehessen hívni.

– Immáron több éve a pestszentlőrinci Városgazda Utánpótlás Akadémia szakmai igazgatója. Szereti ezt a feladatot?

– Rendkívül nagy élvezettel végzem ezt a munkát, már csak azért is, mert Pestszentlőrincen minden feltétel adott, ráadásul folyamatos a fejlődés. Egyre-másra adják át az új pályákat az iskolákban és az óvodákban, ami biztosítja, hogy mind szélesebb merítési lehetősége lesz az akadémiának. A létszám mellett a minőségi munka is nagyon fontos, miként a létesítmény-helyzet is. Utóbbi terén is jól állunk, bázislétesítményünk, a Nagyszalonta utcai sporttelep kimagasló színvonalú. Ha a folyamat töretlen marad, néhány év múlva az egyik legjobb akadémiává fejlődhet a Városgazda.

– Kihagyhatatlan, hogy ne ezzel zárjuk beszélgetésünket: mit vár a válogatottól a nyári Európa-bajnokságon?

– Már az is nagy siker, hogy végre-valahára sikerült kvalifikálnunk egy világversenyre. A sorsolásunk is kedvezően alakult, ráadásul egy győzelem akár a csoportból való továbblépéshez is elég lehet. Világéletemben optimista szemléletű ember voltam, most sincs ez másként. Bízom a fiúkban! Három meccsből egyet szerintem sikerül megnyerniük, az pedig már elég lehet a nyolcaddöntőhöz.

 NÉVJEGY

KISS LÁSZLÓ

Taszáron született 1956. március 12-én.

Pályafutása: Kaposváron lett igazolt labdarúgó, majd az érettségit követően Pécsre szerződött. Két év múlva visszatért Kaposvárra, ahonnan 1978-ban a nagy múltú Vasas szerződtette. Lakat Károly kapitányi időszakában Csehszlovákia ellen mutatkozott be a nemzeti együttesben, ahol összesen 33 alkalommal lépett pályára. Az 1981-es világbajnoki selejtezőkön szerzett kulcsfontosságú góljaival oroszlánrészt vállalt a vb-kvalifikációból. Tagja volt az 1982-es spanyolországi Mundialra utazó magyar keretnek, sőt a Salvador elleni 10:1-es győzelem alkalmával mesterhármast szerzett, amellyel a vb legjobb góllövői között zárt. 1984-ben volt utoljára válogatott. Klubszinten 1985-ben jutott külföldi lehetőséghez, a nagy terveket szövögető francia Montpellier csapata szerződtette. Két évig szerepelt a galloknál, ahol – többek között Laurent Blanc, Roger Milla társaként – szintén kulcsemberré tudott válni. Hazatérése után Verebes József hívására az MTK-hoz igazolt, ám egy súlyos sérülés meggátolta abban, hogy igazán eredményes legyen. Az 1990-es évek elején vonult vissza az aktív játéktól. A labdarúgástól ezután sem szakadt el, edzői munkákat vállalt. Előbb alacsonyabb osztályú férfi együtteseknél dolgozott, majd a női élvonal egyik élcsapatát, a Feminát trenírozta. 2010 és 2013 között a magyar női válogatott szövetségi kapitánya is volt. Napjainkban a Bozsik Program egyik fővárosi felügyelője, valamint a Pestszentlőrincen működő Városgazda Utánpótlás Akadémia szakmai igazgatója.

Sikerei játékosként: 33-szoros válogatott (11 gólt szerzett), világbajnoki résztvevő (Spanyolország – 1982). Magyar bajnoki ezüstérmes (MTK – 1987–88), kétszeres bronzérmes (Vasas – 1979–80 és 1980–81). Magyar Kupa-győztes (Vasas – 1981), ezüstérmes (Vasas – 1980). Közép Európai Kupa-győztes (Vasas – 1983).

Sikerei edzőként: hatszoros magyar bajnok (Femina – 2001, 2002, 2003, 2006, 2007, 2008), többszörös női BL-résztvevő. Bajnoki bronzérmes (Femina – 2003).

 

Kovács Attila