vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.27. 

Gázvezetéket is robbantottak volna az erdélyi HVIM-esek?

Az állítólagos kézdivásárhelyi merényletkísérleten kívül erdélyi gázvezetéket is robbantottak volna, ugyanakkor oroszországi finanszírozásra próbáltak szert tenni a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi tagjai a román ügyészség szerint – számol be Rostás Szabolcs a kronika.ro-n. A News.ro hírügynökség pénteken részleteket közölt az ügyészség Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztálya (DIICOT) vádiratából. Mint ismert, a nyomozó hatóság csütörtökön vádat emelt Beke István és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi, illetve erdélyi szervezetének vezetője ellen a tavaly december elsején tervezett állítólagos merényletkísérlettel összefüggésben.

A hírügynökség által idézett vádirat szerint a mozgalom tagjai a kézdivásárhelyi robbantáson kívül azt is fontolgatták, hogy levegőbe röpítenek egy erdélyi földgázvezetéket. Egy a DIICOT által lehallgatott beszélgetés során Szőcsék említést tettek arról, hogy Ukrajnában felrobbant az Oroszországból az Európai Unióba földgázt szállító egyik vezeték (erre az elmúlt években többször is volt példa – szerk. megj.), és hogy egy bizonyos „Lacitól" térképet kaptak az Erdélyen keresztülhaladó csővezetékről. „Karácsonykor kellene a levegőbe röpítenünk" – idézi a vádirat a közösség elleni merényletre, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtás miatt bíróság elé állított Szőcs Zoltánt.

 A News.ro által ismertetett ügyészségi dokumentum idézi egy idén februárban készült igazságügyi szakértői jelentés következtetéseit, amelyek szerint a Beke István által tervezett házi készítésű robbanószerkezet halálos áldozatokat és jelentős anyagi károkat okozott volna az udvarteres város Gábor Áron terén. A DIICOT által kért szakértői vizsgálatot a Beke otthonában és cégénél lefoglalt „robbanóanyagok" tíz százaléka alapján folytatták le. (A 40 éves vállalkozó otthonában és biztonságtechnikai felszereléseket forgalmazó cégénél petárdákat, airsoft használt optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát és csillagszórót találtak).

 A nyomozó hatóságok azt állítják, hogy az illegálisan beszerzett robbanóeszközöket Beke airsoft golyókkal, szögekkel és kövekkel látta volna el as nagyobb hatás érdekében. „Egy ilyen improvizált robbanóeszköz működésbe léptetése egy MK2 típusú amerikai repeszgránát felrobbanásával egyenértékű hatást váltott volna ki, halált okozó személyi sérüléseket és angyagi károkat okozva" – szerepel a vádiratban, amely szerint a HVIM-esek másfél kilogrammnyi, robbanóeszközzel és illegálisan birtokolt anyagokkal ellátott szerkezetet akartak működésbe hozni a 2015. december 1-jei romén nemzeti ünnepen.

 A News.ro birtokába jutott vádirat szerint ugyanakkor a HVIM erdélyi tagjai kapcsolatot ápoltak szélsőséges, szeparataista külföldi szervezetekkel is. Ezek között említik az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA), az ETA baszk nacionalista függetlenségi mozgalmat, a Bolgár Nemzeti Mozgalmat és egy moldovai alakulatot. Egy ugyancsak lehallgatott beszélgetés során Szőcsék állítólag arról beszéltek, hogy oroszországi finanszírozásra kellene szert tenniük romániai terrortámadások előkészítése érdekében. Egyikük megjegyezte, hogy a világhálón rengeteg, robbanószerkezetek készítésére alkalmas „receptre" bukkant, beleértve a bénító gáz előállítására szolgáló leírást.

 Egyébként a HVIM erdélyi szervezete korábban közleményben tiltakozott tagjai meghurcolása ellen, és követelte, hogy a román ügyészség hozza nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen tagjai az állítólagos merényletet eltervezték – írja a kronika.ro.

 

(erdely.com)