vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.27. 

A huszonegyedik század legnagyobb kihívása

Az afrikai földrész lakosainak száma meghaladta az egymilliárdot. 30 200 000 km²-nyi területével a Földkerekség második legnagyobb kontinense, az emberiség rendelkezésére álló szárazföldi területek több mint negyedét, pontosan 27%-át fedi le. 54 afrikai állam alakult, melynek felében nem jut napi fél dollár sem a megélhetésre. Lepusztult, szennyezett környezet, nyomor, nélkülözők tömege, az AIDS, a drog, a már ismert de kezeletlen és ismeretlen betegségek tizedelik a mindössze 41 éves átlagéletkort megélő populációt, összeroppant gazdaságok, állandósult polgárháborúk, hordák vagy a saját kormányuk által fenyegetett lakosság szenved az emberiség bölcsőjét ringató földrészen. Afrika számos államában oly mértékű a csecsemőhalandóság, hogy 5 éves korukig nem anyakönyvezik a gyermekeket. A háborúzó országoknak juttatott segélyek milliárdjaiért kizárólag fegyvert vásárolnak. A felnőtt lakosság több mint kétharmada írástudatlan, semmilyen képzésben nem részesül. Előrejelzések szerint a „függetlenedés” útjára lépett Fekete-Afrika népét a gazdasági nyomort és a tudatlanságot kihasználó katonai hordák űzik Kongó, Etiópia, Libéria Namíbia, Ruanda, Csád, Mozambik, Közép Afrika, Zimbabwe, Elefántcsontpart, Szudán, Szomália területéről Európa felé – hogy a következő 50 év migránsáradatát egyre növekvő mértékben kibocsátó legkirívóbb országokat említsük.

Az Afrika szarván található Szomáliában például 1991. óta, tehát 25 éve tart a káosz. Az országot két évtizede irányító Sziad Barre megbuktatása után egy nappal már törzsi hadurak és az al-Kaida vetélkedtek a hatalomért. Demokrácia helyett az Egyesült Államok, az ENSZ és az Afrikai Unió katonai beavatkozása a szomáliai polgárháborút az anarchiát, az éhínséget hozta Szomáliára, a világra pedig a szomáliai tengeri kalózbandákat.

A törvényt itt az diktálja, aki nagyobb fegyverrel rendelkezik, akit több harcos kísér. A 2012-ben választott kormány az al-Kaidából kinőtt as-Sabáb dzsihadista szervezettel szemben tehetetlen.

A világ országútjain, tengerpartjain becslések szerint milliós nagyságrendű lehet a szomáliai migránsáradat.

Csád a Darfur utáni legnagyobb konfliktushelyzet. A bennszülöttek konfliktusai miatt nagyjából félmillió ember vándorol, mert a paranoid vezető, Idriss Déby uralma alatt az élet elviselhetetlenül nyomorúságos. Déby a lakosságnak szánt humanitárius segélyeket a katonasághoz irányította, több ellenzéki ellenlábasát is letartóztatta. A dolgok annyira elfajultak, hogy még az ENSZ békefenntartók is elkezdtek kivonulni az államból, megfelelő háttértámogatás híján.

Szudánban még a rabszolgaság intézménye is létezik. A svájci Christian Solidari ty International (CIS) nevű emberjogi szervezet 2000 januárjában több mint ezer szudáni rabszolgának vásárolta meg a szabadságát, fejenként 50 dollárnak megfelelő helyi valutáért.

Az országban több százezer rabszolga lehet, és a rabszolga-kereskedelemnek is több válfaja létezik. Például az északi kormány katonákat küld a déli helyőrségekbe, de nem fizet zsoldot a hadsereg és a vele szövetséges milíciák katonáinak, ezért azok falvakat dúlnak fel, elrabolják a jószágokat, s rabszolgákat gyűjtenek. Mindez az északi kormány tudtával történik. A férfiakat általában megölik, csak az asszonyokat és a gyermekeket hurcolják északra, ahol eladják őket.

Az ilyen módon értékesített rabszolgákat a gazdák mezőgazdasági vagy ház körüli munkára használják, de nem ritka jelenség a szexrabszolgaság sem. A rabszolgák betörésére és megfélemlítésére tulajdonosaik gyakran alkalmaznak fizikai és pszichikai kínzást (verést, csonkítást, szexuális erőszakot, halállal való fenyegetést stb.). Némelyiküket a gazdák visszaviszik eredeti falujukba, hogy ott a család vagy a falu kiválthassa.

A rabszolgaság elől Szudán déli részéből mintegy kétmillió ember kelt útra, hagyta el otthonait.

Az UNICEF bírálta a svájci CIS-t, embervásárlási módszere miatt, mondván, hogy az elfogadhatatlan. Az ENSZ tagszervezete szerint a svájci szervezet így végül is pénzt adott arra, hogy a kereskedők fegyvereket vásárolhassanak maguknak.

A Kongói Demokratikus Köztársaság a világ egyik legbőségesebb, legváltozatosabb és leginkább kitermelhető ásványianyag-készletével rendelkező országa, melynek saját hadserege és lázadó csoportok, milíciák fosztják ki erőforrásait. A lakosság fele gyerek, az átlagéletkor 44 év. Százezrek halnak meg egyébként gyógyítható betegségekben.

A Közép-afrikai Köztársaság egyes részeit – a régióban több országban is aktív – a Lord’s Resistance Army, vagyis az Úr Ellenálló Hadserege tartja rettegésben. A legendásan brutális lázadócsoport fosztogat és embereket rabol el, akiket aztán besoroznak. Eközben François Bozizé, a 2003-ban hatalomra került egykori katonatiszt kiürítette az ország pénztárát saját katonai alakulata hasznára. Az ország szinte semmilyen modernizációt nem hajtott végre Franciaországtól való függetlenedése óta, mely nagyjából 60 évvel ezelőtt történt.

A guineai elnök Lansana Conté 2008-ban meghalt, amikor renegát lázadó katonák egy csoportja megszerezte a hatalmat, és egy, a hadseregben szolgáló kapitányt, Moussa Dadis Camarát nevezték ki elnöknek. Camara kiszámíthatatlan és erőszakos uralkodónak bizonyult. 2009 szeptemberében guineai csapatok 150 ellenzéki vezetőt mészároltak le az ország nemzeti stadionjában egy tüntetést megtorolva, amivel nemzetközi felháborodást váltottak ki. Hónapokkal később Camarát saját testőrei egyike lőtte le, aki azt állította, hogy a katonai junta vezetője kényszerítette őt a mészárlásokra. A sérült Camara elmenekült az országból.

Vég nélkül sorolhatnánk az eseteket. Mi lehetne a megoldás? A probléma szétterítése biztosan nem megoldás a Fekete-Afrikában honos infernális állapot helyben való orvosolása helyett.

És mégis, a transzatlanti birodalom teljesen elhülyült vezetői a tényleges okok feltárása és orvoslása helyett kitalálták a befogadás intézményének kötelező kvótáját, vagyis a százszor kudarcot vallott idiotizmust erőltetik tovább. Ezt a hozzáállást felismerve működnek együtt a csempészbandák és a terrorszervezetek. Az angolszász típusú demokrácia hiányára való hivatkozással robbantották ki az arab tavasz gyűjtőnévbe sorolt polgárháborúkat is, noha pontosan tudták, ott sem a demokráciára volt a legnagyobb szükség. Fokozottan igaz ez a sokat szenvedett fekete-afrikai országokra, ahonnan a tervek szerint inkább több százmillió embert utaztatnának Európába, ahelyett hogy megfelelő haderő bevetésével a békességet megteremtenék majd mezőgazdasági és közigazgatási szakembereket, orvosokat, mérnököket küldenének oda. A fegyverek begyűjtésére és megsemmisítésére, tanárokra, infrastruktúrára, mindenekelőtt teljes nemzetközi gyámságra és védnökségre lenne szükség. Mert bebizonyosodott, hogy egyelőre nem képesek az önálló nemzeti léthez szükséges belső államalkotó erő megszervezésére és működtetésére. Akármilyen nehezünkre esik is ezt kimondani.

Példának okáért Afrika szarván Szomáliában az országot „irányító” új erő katonai taktikája az afganisztáni tálibok és az afrikai gerillák harcmodorának ötvözete. Határokat nem ismerve, kis csoportokban végrehajtott merényletekkel dolgoznak.

Jelenleg 10-12 ezer fősre becsülik az as-Sabáb fegyvereseinek számát. Jelen vannak már Ugandában, Djiboutiban és Kenyában is. Ki akadályozza meg őket abban, hogy Európába is átruccanjanak? Ha egyszer kedvük szottyan a menekültek között elvegyülni, a tengeri kalózkodás jövedelmező üzletágát szárazföldire váltani? A gondolkodó ember fontos tulajdonsága a lényegtelent a lényegestől megkülönböztetni tudás képessége. Ezért kell felelősségteljesen viselkednünk, ha már átlátjuk a migráció veszélyét, azt, hogy egymilliárd embert nem tud Európa befogadni, egymilliárd ember problémáját nem tudjuk mi megoldani. Ha nem akarunk a fent bemutatott országok sorsára jutni, az erőszakos letelepítés elleni népszavazásra mindnyájunknak el kell menni.

 

czyla