vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.27. 

A verseny, a siker, a hatékonyság és egyéb életrontó körülmények

A modern társadalmak központi kérdése ma a fenti hármas. Hogyan állja meg az egyén, a szervezet, az állam, az ország a helyét a mindig fokozódó, mindig kiélezett és mindig öldöklő versenyben. Mindezekben mennyire sikeres, azaz mennyire hatékony. Ugyanis a versenyben akkor lehet sikert elérni, ha a résztvevő hatékony.

A hatékonyság, mint érték nem rendelkezik semmilyen más tulajdonsággal, csak önmagával. Mindegy, hogy jót vagy rosszat teszünk, mindegy, hogy értelmes-e a cselekedet vagy értelmetlen, mindegy, hogy az egyén vagy a közösség kárára vagy éppen jólétére válik, a lényeg, hogy hatékony legyen.

Ebben a szellemben tevékenykednek a sikeres nagyvállalatok, államok és birodalmak, így működnek a népirtások, a nagy háborúk, így zajlik környezetünk tönkretétele.

A sikeres és hatékony szervezet, állam és birodalom végül mégiscsak egyénekből áll, akik maguk is hatékonyak és sikeresek. Mármint az élet azon egyetlen dimenzióján, ami alapján a sikert mérjük.

Munkám miatt van szerencsém rendszeresen találkozni, együtt utazni, több napot eltölteni olyan emberekkel, akik a Nyugat különböző országaiban – így Magyarországon is – hatékonyak és sikeresek. Üzletkötőtől, igazgatón át tulajdonosig. Ahogy kicsit belelátok ezeknek az embereknek az életébe – a nagyon ritka kivételtől eltekintve – az élet minden más dimenziójában romok tűnnek fel. Széteső család, depresszió, munka, és/vagy alkohol-, kábítószerfüggés, harácsolás, értéktelenség, magány.

A sikernek ára van – mondják. Ennek a mai hatékonyságalapú sikernek az ára az élhető élet. Megéri?

 

Csorja Gergely