vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.27. 

Megnyílt a nagyközönség előtt az új pécsi állatkert

Rákossy Balázs adta át a látogatóknak az 1,8 milliárd forintos beruházással kialakított új pécsi állatkertet. A fejlesztésnek köszönhetően a huszonegyedik századi kihívásoknak, biztonságtechnikának és turisztikai elvárásoknak megfelelő új létesítmény jött létre - emelte ki köszöntőjében Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára május 20-án. Hozzátette: a beruházás hozzájárul ahhoz, hogy Pécs az egyik legfontosabb magyarországi turisztikai desztináció legyen.

Eddig nem látott fejlesztési források áramoltak és fognak még Pécsre érkezni - hangsúlyozta Rákossy Balázs, utalva az új állatkert mellett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Modern városok program keretében tervezett 24 milliárd forintos fejlesztésére. Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere felidézte, hogy a korábbi leromlott állapotú állatkert veszélyeztette a város ivóvízbázisát, az intézményt bezárás, felszámolás fenyegette.

 A városvezető szólt arról is, hogy 2010 után fogalmazódott meg a mostani projekt szándéka, amelynek megvalósításához kizárólag európai uniós forrást használtak fel. A beruházás legnagyobb részét a környező vízbázisok megóvására fordították - részletezte, hozzátéve, hogy a város beruházásnak köszönhetően minden szempontból nagyot lépett előre.

 Benik Balázs, a kivitelező konzorcium vezetője az eseményen elmondta, hogy 120 ezer munkaórán keresztül dolgozott a fővállalkozó és mintegy hatvan alvállalkozó a létesítmény kialakításán, amelynek során 3200 négyzetméternyi épület, 6200 négyzetméter kifutó és kétezer négyzetméter út épült. 6100 köbméter betont, 300 tonna betonacélt használtak fel, 35 ezer körméter földet és 9 ezer köbméter sziklát mozgattak meg a munkálatok során 3,5 hektárnyi területen.

 A kora délután megtartott hivatalos átadó előtt elsőként pécsi első osztályos általános iskolások díjmentesen ismerkedhettek meg az állatkert lakóival.

 Az állatkertben pumákat, perzsa leopárdot, varacskos disznót, bengáli tigriseket, gyűrűsfarkú makikat, zebra- és szirti cápát, hiúzt, oroszlánt, zebrákat, ormányos medvéket, kaméleonokat és fapitonokat is láthat a közönség.

 A pécsi önkormányzat az MTI érdeklődésére közölte, az állatok mintegy 40 százaléka új, a régi állatkertben nem volt megtalálható, a létesítményben több mint 250 állatfaj több mint ezer egyede tekinthető meg.

 A beruházás során tágas parkolót, turistabuszok számára megállót építettek. A létesítmény új fogadóközponttal rendelkezik és ökoturisztikai parkot is magában foglal, amelyben bemutatják a Mecsek és környéke állat- és növényvilágát.

 A létesítményben tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült. A korábban a pécsi belvárosban működő akvárium-terrárium is helyet kapott a megújult állatkertben, a fogadóközpont épületében. Az épület földszintjén az akváriumi rész sokszínű édesvízi és tengeri állatvilága lesz megtekinthető és ott található a fókamedence is. A terráriumot az emeleten alakították ki, ahol rendezvény- és oktatóterem is létesült.

 A jegyárakról és a nyitva tartás részleteiről a www.pecszoo.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

(MTI)