vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.27. 

Június 2-án lesz a vajdasági parlament alakuló ülése

A vajdasági parlament új összetételének alakuló ülését június 2-án tartják meg, tájékoztatott a tartományi házelnök kabinetje. Az ülésen megerősítik a képviselői mandátumokat, megalakítják a képviselői csoportokat, megválasztják a tartományi parlament elnökét és alelnökét, valamint kinevezik a titkárokat és megalakítják a képviselőház munkatestületét, írja a Tanjug.

A házelnök megválasztásáig a vajdasági parlament első ülésén az ülésen jelen lévő legidősebb képviselő elnököl.

 A tartományi választásokat megnyerő haladók vezetője, Aleksandar Vučić korábban már bejelentette, hogy a jelenlegi házelnököt, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét jelöli a tartományi házelnöki tisztségre.

 A vajdasági képviselőházban 120 képviselő foglal helyet. A Szerb Haladó Párt (SNS) 63, a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia (JS) listája 12, a Szerb Radikális Párt (SRS) és a Demokrata Párt körüli koalíció 10- 10, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) pedig 9 mandátumot szerzett.

 Rajtuk kívül a tartományi parlamentben az Elég Volt 7, a VMSZ 6, a Magyar Mozgalom (MM) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) koalíciója 2, a Zöld Párt pedig 1 képviselővel lesz jelen.

 

(vajma.info)