vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.27. 

Hármas védelmi rendszert építettünk ki

Egyetlen migráns se tartózkodjon jogellenesen az országban

Kontrát Károly a Magyar Fórummal közölte: az országgyűlés által elfogadott jogi védelmet a leginkább érintett határszakaszokon műszaki határzárral és élőerős védelemmel tettük teljessé. A rendőrségen belül határvadász századok jöttek létre. Több ezer egyenruhást vezényeltek délre, hogy megvédjék a magyar államhatárt. A belügyi tárca miniszterhelyettese kiemelte, hogy Brüsszel nem védett meg bennünket, sőt kiszolgáltatottá akart tenni.

 Mit tartalmaz az a törvényjavaslat, amit a Belügyminisztérium terjesztett a parlament elé az országhatár jogi védelmének megerősítése érdekében?

 –A törvényjavaslat alapján azok a migránsok, akiket a határvonalától számított 8 km-es sávon belül a rendőrség feltartóztat és az államhatár védelmét nyújtó létesítmény kapuján átkísér, lehetőségük van a törvényeknek megfelelően a menedékkérelem benyújtására. Ennek egyetlen fontos feltétele van, mégpedig az, hogy az illegális határátlépés során ne merüljön fel bűncselekmény elkövetésének a gyanúja. A célunk az, hogy egyetlen migráns se tartózkodhasson jogellenesen az országban. Minden kérelmező ügyében gyors döntés születhessen.

 Jogi védelemről van szó, tehát nem a rendőri jelenlét megerősítéséről?

 –Hármas védelmi rendszert építettünk ki. Az országgyűlés által elfogadott jogi védelmet a leginkább érintett határszakaszokon műszaki határzárral és élőerős védelemmel tettük teljessé. A rendőrségen belül határvadász századok jöttek létre. Több ezer egyenruhást vezényeltek délre, hogy megvédjék a magyar államhatárt.

 Hozzávetőlegesen mennyi migráns tartózkodik jogellenesen Magyarországon?

 –A hatóság arról tud adatot közölni, hogy hány külföldivel szemben intézkedett, például jogellenes beutazás és tartózkodás miatt. Az idei évben 2016. április végéig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) 345 személy kiutasítását rendelte el, amellyel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy nemcsak jogellenes tartózkodás, hanem más okból is történhet kiutasítás. Fontos kiemelni, hogy a rendőrség idegenrendészeti szerve is hozhat kiutasító döntést és a két hatóság által hozott intézkedés együttesen mutatja meg a jogellenesen Magyarországon tartózkodó személyekkel szembeni intézkedések számát. Az elfogott illegális migránsok száma 2016. január 1. és április 30. között 10.405 fő volt. A Magyarország külső schengeni határait befelé illegálisan átlépő személyek száma pedig 2016. január 1. és május 5. között 10.727 fő volt.

 Ezek közül mennyien jutottak be bűncselekmény elkövetésével hazánkba?

 –A rendőrség által 2016. január 1. és 2016. május 10. között határzár tiltott átlépése bűncselekmény, valamint határzár megrongálása bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban gyanúsítottként kihallgatott személyek száma 2486 fő.

 Mi lesz azoknak a sorsuk, akik nem követtek el bűncselekményeket?

 –Amennyiben menedékkérelmet nyújt be az illegális határátlépő úgy, a BÁH menekültügyi hatósága kijelöli számára a tartózkodási helyet, ami egyrészt lehet a BÁH-hoz tartozó nyitott befogadó állomás (Vámosszabadi, Bicske, Nagyfa), másrészt, ha fennáll szabadságkorlátozás oka, akkor Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban (Nyírbátor, Békéscsaba, Kiskunhalas) kerül elhelyezésre a kérelmezőt. Ha az illegális migráns nem nyújt be védelem iránti kérelmet, akkor idegenrendészeti eljárás indul ellene, melynek eredménye lehet a kiutasítás.

 Mi szükséges a menedékkérelem benyújtásához? Hogyan lehet például igazolni azt, hogy valaki azért menekült, mert kereszténysége miatt üldözték?

–A menekültügyi hatóság az eljárás során részletesen meghallgatja a kérelmezőt a menekülésének okairól, kiemelt figyelmet fordítva a szavahihetőségének vizsgálatára. A menekültügyi hatóság ügyintézőjének munkája során, olyan országinformációs adatbázis áll rendelkezésére, amely nagy valószínűséggel alátámasztja vagy cáfolja a kérelmező menekülésének történetét.

 Az úgynevezett tranzitzóna hol kerül kialakításra, s onnét szabadon ki-be járhatnak a menekültek?

 –Az országban négy tranzitzóna kialakítására került sor: kettő a szerb-magyar határon (Röszkén és Tompán) és kettő a horvát-magyar határszakaszon (Beremenden és Letenyén). A tranzitzónák kifelé nyitottak, tehát a menedékkérelmet benyújtó személy szabadon elhagyhatja azt és az országot is.

 Mennyi menekültet képesek ellátni a tranzitzónában?

 –A tranzitzónákban kialakított szállások legfeljebb 50 fő ellátására alkalmasak, azonban fontos megjegyezni, hogy a sérülékeny csoporthoz tartozók (például kisgyermekes családok, idős, beteg emberek) a regisztrációt és a részletes meghallgatást követően átszállításra kerülnek valamely a BÁH által működtetett befogadó intézménybe, mivel rájuk a határon történő eljárás szabálya nem alkalmazható. Ez esetben az eljárás az általános szabályok szerint kerül lefolytatásra.

 Gondolom, egy település sem örülne annak, ha határában ilyen zóna létesülne. Egyeztetnek az adott önkormányzatokkal?

 –A kormány folyamatosan egyeztet azokkal az önkormányzatokkal, akik érintettek a migrációval kapcsolatban. A Belügyminisztérium és a kormány folyamatosan nyomon követi a migráció fejleményeit és a lakosság biztonságának megtartása érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket. Ezúton szeretném megköszönni az érintett települések lakosságának együttműködését és megértését.

 Mennyibe kerül az államnak a tranzitzóna kialakítása, s a benne élők ellátása?

 –A tranzitzónával kapcsolatos, a büntetés-végrehajtást érintő költségek 1,4 milliárd forintra tehetőek.

 Várható, hogy ezt a javaslatot is megtámadja az ellenzék, vagy akár Brüsszel?

 –Magyarországot megvédtük. Brüsszel nem védett meg bennünket, sőt kiszolgáltatottá akart tenni. Rájöttünk, hogy nekünk kell magunkat megvédeni. Megvédtük, véget vetettünk a beáramlásnak, megépítettük a kerítést, ellenőrzés alatt tartjuk az eseményeket. Garantáljuk a magyar embereknek a biztonságát, nem járulunk hozzá, hogy a kulturális örökségünk egyik pillanatról a másikra eltűnjön. Az egy dolog, hogy Brüsszel mit mond, a másik meg, hogy mi történik Magyarországon. Ha azt nézzük, hogy migránsügyben mi történik az országban, akkor elmondhatjuk, hogy mi, mint magyar nemzet képesek vagyunk a saját érdekeinknek érvényt szerezni. Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni.

 Idén mennyi illegális határsértőt fogtak el?

 –Ez a szám 2016. január 1. és május 10. között 11.242 fő volt.

 Ők főleg milyen útvonalon érkeznek az országba?

 –Döntően Szerbia irányából.

 Őket visszatoloncolják?

–Azokkal az illegális migránsokkal szemben, akik az ideiglenes biztonsági határzár megsértésével lépnek Magyarország területére, büntetőeljárást indít az illetékes megyei rendőr-főkapitányság. Amennyiben a bíróság elé állítás feltételei fennállnak, az eljárás alá vont személyt gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítják. A bűnügyi őrizetbe vett személyek rendőrségi fogdában kerülnek elhelyezésre. Amennyiben nem bizonyítható, hogy a határ illegális átlépése az ideiglenes biztonsági határzár megsértésével valósult meg, tiltott határátlépés szabálysértés elkövetése miatt indul idegenrendészeti eljárás az illegális migránsokkal szemben. Ők a rendőrség által működtetett őrzött szállásokon kerülnek elhelyezésre.

 

Medveczky Attila