vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.04. 

EURÓPA NAGY BAJBAN VAN

Ezért több mint érthetetlen a France Inter rádiónak adott elnöki interjú, mely szerint Hollande kizáratná az Európai Unióból a szerinte szélsőséges jobboldali kormányokat

Francois Hollande francia elnök sajátos demokráciafelfogása szerint, amint a balliberálisokat végképp megutálja a nép, és nem akarja többé kormányon látni őket, akkor azzal az országgal szemben már nem irányadó a „demokrácia mint alapérték” tisztelete, hanem felül kell bírálni a választók akaratát. Ez esetben nem számít a nép, nem számít a demokrácia sem. Hollande a France Inter rádiónak adott interjúban vélte úgy, hogy büntetni kellene azokat az országokat, amelyekben a jobboldal választást nyerve kormányra jut. „Európa ilyen irányú fejlődését büntetni kell, esetükben fontolóra kell venni az Európai Unióból való kizárást is, annál is inkább, mert az Európai Uniónak minden szükséges jogi eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy kizárjon egy tagállamot”. Elismerte, hogy erre még nem volt precedens. Hollande az interjú során azt mondta, hogy: „Nem történhet meg, hogy Európa védőháló maradjon, ha egy országban sérül a média szabadsága és az emberi jogok”, szerinte az ilyen tagállamot egyszerűen ki kellene zárni.

Hollande kérdésre válaszolva azt mondta: például a Lengyelországban bekövetkezett történések elegendő indokkal szolgálnak arra, hogy Brüsszel fontolóra vegye a kizárást. Lengyelországban ugyebár a demokratikus döntéshozatal részeként gyakorlatilag megszűnt létezni a liberális baloldal, azon egyszerű okból eredően, hogy a választók nem szavaztak rájuk.

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten c. német napilap Hollande drasztikus népszerűség-csökkenésével magyarázta a francia elnöknek ezt a furcsa megnyilvánulását, mert a legfrissebb közvélemény-kutatások momentán nem sok jót ígérnek számára. A Le Parisien januári méréséből kiderült, hogy a francia választók mindössze 24%-a akarná Hollande-ot vagy Sarkozyt elnökjelöltként látni a következő elnökválasztáson. A választók háromnegyede elutasítja a hagyományos pártok politikusait, az ő támogatottságuk már akkor se nő vissza, ha a lakosság többsége Marine Le Pen pártját nem fogadja el. A korábbi nagy pártok leszerepeltek, új alternatíva nincs. Az európai helyzetet  tovább bonyolítaná egy ilyen döntés visszhangja a tagországokban. A közép-kelet-európai országokban a lakosság jelentős része erősen kritikus Brüsszellel szemben éppen a túlzott központosítási törekvések és a sokszor antidemokratikus, a tagállamok igényeit semmibe vevő döntések miatt. Az EU-párti liberális baloldal marginalizálódik. Az sem segíti Európa helyzetét, hogy végképp nem tudni mit hoz a nyári választás az angoloknál, ahol nemcsak a lakosság, maga a brit kormány is megosztott a menni vagy maradni kérdésében. Cameron kabinetjének számos minisztere nyíltan kampányol a távozás mellett, a kormányzó Konzervatív Párt 330 parlamenti képviselője közül pedig 144-en fognak a kilépésre szavazni – a The Times szerint.

„A jelentések szerint a kormány több fontos tagja sem ért egyet Cameronnal, és Nagy-Britannia távozása mellett akarnak kampányolni. Ahogy sokan a pártja parlamenti frakciójából is. Cameron azt mondta, senkit sem fog megakadályozni abban, hogy a mellett kampányoljon, amiben hisz” – mondja Damian Chalmers, az uniós jog professzora.

A párt egyik legmeghatározóbb politikusa, Boris Johnson londoni főpolgármester is a kilépés mellett kampányol. „Hatalmas szívfájdalmak árán úgy döntöttem, mert hogy én nem akartam semmit csinálni, legfőképp nem David Cameron vagy a kormány ellen cselekedni, de nem tehetek mást, mint hogy a távozást támogatók mögé állok. Jobb egyezséget akarok a briteknek, hogy pénzt takarítsunk meg nekik, és visszavehessék az irányítást. Szerintem ez igazából erről szól” – érvelt a londoni főpolgármester. Hollande maga egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy ilyen nyilatkozatokat megengedhetne magának, egy ilyen beszólás pedig – pláne Európa nevében – kifejezetten kontraproduktív.

 

czyla