vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.04. 

Csöbör Katalin:
Öt éve dolgozunk, hogy Alsózsolcán újrainduljon a magyar fegyvergyártás

Kihelyezett frakcióülés volt Miskolcon? Ott volt?

 –Nemcsak, hogy ott voltam, de tulajdonképpen az én kezdeményezésemre került a frakcióülés Lillafüredre. Még az utolsó decemberi ülésnapon döntöttünk erről az Országgyűlésben.

 Mit jelenthet a térségnek, hogy Borsodban van a frakcióülés?

 –Sokat. Azon túl, hogy a frakcióülés helyszínének szimbolikus jelentősége van, a fejlesztések, a helyi problémák megoldásában is fontosak. Ilyenkor nemcsak a frakció, de tulajdonképpen az egész kormány figyelme a térségre irányul. Sokat számít, ha a nehézségek összefoglaló iratok helyett, személyes tapasztalatban mutatkoznak meg. Más olvasni valamiről, és más személyesen megélni azt.

 Minap nyilatkozott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a fegyvergyártás, mint húzóágazat jelent meg a kormány tervei között. Miskolc környéke hogy áll fegyvergyártás terén?

 –Pillanatnyilag sehogy, pedig 5 éve dolgozunk, hogy Alsózsolcán újrainduljon a magyar fegyvergyártás. A térség jelentős fémes kultúrával, komoly egyetemi tudásbázissal rendelkezik. Erre alapozva próbáltuk a világ egyik legnagyobb kézifegyvergyártóját idecsábítani. Akkor ehhez még nem volt meg a megfelelő támogatottság, így bár nem adtuk fel, de a beruházást végző társaság falakba ütközött. Most, hogy Lepsényi államtitkár úr vezetésével több minisztérium képviseletével bizottság jött létre a magyar fegyvergyártás beindítására, újra látszik az esély. A beruházást tervező társaság új lendületet kapott, remélem, hogy sikerrel járnak. Tőlem minden támogatást megkapnak.  

Nem fél a fegyvertől?

 –Nem az a kérdés, hogy fegyverpárti vagyok-e, vagy sem. A fegyvergyártás nemcsak munkahelyeket és bevételt jelentene a térségnek, de nemzetbiztonsági, nemzetvédelmi jelentősége is van. A mai sérülékeny világpolitikai helyzetben a fegyvergyártás újraindítása messze többet jelent, mint egy gazdasági ágazat támogatása.

 Sportrovatunk vezetőjétől azt hallottam, hogy a DVTK Jegesmedvék, valamiféle új hokiligában vehet részt. Képviselő asszony neve is szóba került.

 –Valóban egyeztettem a Nemzetgazdasági Minisztériummal egy körvonalazódó magyar–szlovák–lengyel jégkorongliga lehetőségeiről. A stabil A-csoportos szlovák jégkorong bázisán létrejöhet egy V4-országok közötti, vagy stabil közép-európai liga. Ebből a magyar jégkorong sokat profitálhat.

 

Cs.