vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.04. 

Kaposvár, a zöld város

Városunkban nem volt és nem is lesz sem óvodai, sem bölcsődei férőhelyhiány

A kaposvári fejlesztésekről és beruházásokról, valamint 2016-os terveiről kérdeztük Szita Károly polgármestert, aki személyesen fogadott bennünket a városházán. A somogyi megyeszékhely vezetője elmondta: 2016-ban már több mint 100 millió forinttal kevesebb energiaköltséget kell fizetnünk, mint 2015-ben, mert elindultunk a hatékony megújuló energiahasznosítás irányába. 2015-ben megkaptuk A Holnap Városa Díjat, mert kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, amely a városfejlesztés, a várospolitika számtalan területén megmutatkozik.

 A Szivárvány Kultúrpalotában tartott évértékelőjén azt hangoztatta, hogy 2015 Kaposvár újkori történetének eddigi legsikeresebb éve volt. Ezt mivel támasztja alá?

 – Pontosan azt mondtam, hogy Kaposvár eddigi történetének egyik legsikeresebb éve volt a tavalyi, mert az elmúlt évszázadban is voltak csúcsidőszakok a város életében. A 2015-ös esztendő kétségkívül az egyik legsikeresebb év volt. Tizenkét éve nem volt olyan kevés munkanélküli, mint tavaly. Ez már önmagában is jelentős siker. Még nem értük el a célunkat, azt, hogy az évtized végéig mindenki dolgozzon, aki munkával akarja önmaga és családja megélhetését biztosítani. Tehát nem ülhetünk a babérjainkon, mert Kaposváron még 1900 ember munkanélküli. Azt gondolom, hogy közülük legalább 800 szeretne is dolgozni, ha kap rá lehetőséget. Ezért ezt meg kell teremteni számukra. Nincs adósságunk, ami köszönhető a polgári kormánynak, mely konszolidálta az önkormányzatokat is, s kimentette őket az adósságcsapdából, de az olyan település eléggé ritka, mely azóta sem vett föl hitelt. Kaposvár hitelfelvétel nélkül, saját forrásaiból fejlődik. Ez köszönhető a megerősödött gazdaságnak. Ennek még egy fokmérője a munkanélküliek számának csökkenésén kívül, hogy 2014-hez képest 200 millió forinttal nőtt az iparűzési adóból származó bevételünk, amellett, hogy mérsékelt adókulcsot alkalmazunk. Emellett nőtt a város vagyona, amire azért is lehet különösen büszke Kaposvár, mert a települések többsége a válság idején, mikor a túlélésért küzdött, inkább eladta vagyonelemeit. Városunk vagyona a válság kirobbanása évében 66 milliárd volt, most pedig 78 milliárd. Végezetül: 2016-ban már több mint 100 millió forinttal kevesebb energiaköltséget fizetünk, mint 2015-ben. Nem a rezsicsökkentés miatt, hanem, mert átálltunk a hatékony megújuló energiahasznosításra. A közvilágítás rekonstrukciójának köszönhetően 21 millió forinttal lesz kevesebb a villanyszámlánk a tavalyinál. 900 millió forint értékben újítottunk föl – energiakorszerűsítési beruházások keretében – óvodákat és iskolákat. Ezek a felújítások természetesen megtérülnek. Tudjuk jól, hogy a tömegközlekedés működtetése veszteséges. Éppen ezért gázolajjal működő autóbuszainkat gázzal, járó buszokra cseréltük föl, ami szintén jelentős energiamegtakarítást eredményez. Tavaly teljesen új hulladékgazdálkodási rendszerre álltunk át. December közepétől már szelektíven gyűjtjük a szemetet a házaknál. Így nem lerakjuk a hulladékot, hanem földolgozzuk. Ezáltal olcsóbban működtetjük a rendszert, és fenntartható zöld várossá válik Kaposvár. Kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, amely a városfejlesztés, a várospolitika számtalan területén megmutatkozik, ezért 2015-ben megkaptuk A Holnap Városa Díjat.

 Sok településen úgy zajlik a szelektív hulladékgyűjtés, hogy a lakosok külön zsákba kihelyezik a nem kommunális hulladékot, és egy szemétszállító viszi el az összes hulladékfajtát. Önöknél másként történik?

 – Mindenki kapott ingyenesen egy olyan kukát, melyben a nem kommunális hulladékot gyűjthetik. A lakótelepeken pedig két konténert helyeztünk el. S külön visszük el a kommunális, és az újrahasznosítható hulladékot.

 A munkanélküliek számának csökkenése miként függ össze a nagyobb cégekkel kötött foglalkozási paktummal?  

– A paktumot még nem kötöttük meg, de már 1,2 milliárd forintot elkülönítettünk a célra. A kaposvári vállalkozók véleményét nemcsak kikérve, hanem javaslatát végrehajtva két részre osztjuk ezt az összeget. Egyrészt, amennyiben szükségük van a vállalatoknak az innovációkhoz igazodó szakemberekre, támogatjuk a dolgozók átképzését. A jelentősebb részt bértámogatásra költjük. Fél éven keresztül a város hozzájárul a vállalkozók által fontosnak tartott szakemberek béréhez. A vállalkozók pedig kötelezettséget vállalnak arra, hogy legalább ugyanannyi ideig foglalkoztatják őket, amikor már teljes bért kell nekik fizetniük. Három területet határozok meg, amelyben dolgozókat támogatnánk: az élelmiszer-gazdaságot, a gépipart és a turizmust. Mindez 800 munkanélkülinek adhatja a munkához jutás lehetőségét.

 A foglalkoztatottak lakáshoz való jutását is támogatják?

 – Eddig a kaposvári fiatalokat segítettük a „Kaposvár Számít Rád” ösztöndíjjal, építettünk számukra fecskeházat, ahol kedvezményes körülmények között, előtakarékossággal élhetnek. Adtunk a Kaposváron munkát vállaló szakembereknek 1 forintért építési telket, de mindez kevés. Látható, hogy a helyi gazdaságban – s ez több városra jellemző – együtt van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány. Tehát szakemberhiány miatt vannak betöltetlen, üres álláshelyek.

 Milyen szakma hiányzik?

 – Főleg gépészből van hiány – ami szinte országos tendencia. Ezért is erősítette meg a műszaki felsőoktatást a kormány. Ahhoz, hogy még vonzóbbá váljon a kaposvári munkavállalás, 70 szakemberlakást építünk, ami a miniszterelnök úrral aláírt megállapodásunknak is része.

 A Modern Városok Programon belül 122 milliárd forintot ítélt a kormány Kaposvárnak. Mit fejlesztenek ebből az összegből?

 – Ez az összeg a kaposvári gazdaságot, s az egész nemzet gazdaságát szolgálja. A 67-es út négysávos autóúttá fejlesztésével – 77 milliárd forintból – Kaposvárt összekötik az M7-es autópályával, ami legkésőbb 2019-re valósulhat meg teljes egészében. Az építkezések már idén ősszel elkezdődnek. Ezt annyiszor ígérték már meg számunkra kormányok és országgyűlési képviselők, hogy miniszterelnök úr bejelentése felért számunkra egy lottó ötössel. Hiszen az ötös találatot is mindig várja az ember, de csak nem jön. Mi is vártunk erre több mint egy évtizede, és most végre megvalósulhat a tervünk. Emellett elkészítjük a Kaposvári Közlekedési Központot, amely új felül- és aluljárókkal átrendezi a vasúti, a helyi és a helyközi tömegközlekedés rendszerét. Kaposvárnak az 1870-es években áldást hozott a vasút, ugyanakkor ketté is szakította a belvárost. Hiszen nálunk a centrumban van a vasútállomás. A két városrészt több mint 10 milliárd forint nagyságrendű infrastrukturális beruházással újraegyesítjük. Ezenkívül négymilliárdból megépül egy négyezer férőhelyes új sportcsarnok nemzetközi versenyek megrendezésére, valamint ugyancsak négymilliárdból egy új, fedett, tízpályás versenymedence, kilencmilliárdból pedig megújul a Csiky Gergely Színház.

 Bővítik az iparterületet is?

 – Jelenleg 20 hektár közművesített iparterületünk van, melyet még több hektárral bővítene a város. Az iparterületeken belüli utakat felújítjuk, mert az a filozófiánk, hogyha a kaposvári vállalkozók hozzájárultak városunk polgári jólétének megteremtéséhez, akkor nekünk kötelességünk ebből visszaszolgáltatni valamennyit. Ezért folytatódik az iparterületek megközelíthetőségének javítása, sőt kerékpárutat és kamionparkolót is építettünk a vállalkozók kérésére.

 Egy ilyen sikeres városra gondolom inkább az a jellemző, hogy minél többen beköltöznek, minthogy elköltöznének.

 – Sajnos rosszul gondolja. A migrációs indexünk 0 körüli; ugyanannyian költöznek hozzánk, mint amennyien elhagyják a várost. Ennek ellenére mégis fogy Kaposvár lakossága, ahogy az egész országé is. Az ok: a városban 530-550 az éves születések száma, és több mint 800 a halálozások száma. Kaposvár is elidősödik. A kormány éppen a siralmas országos demográfiai mutatók, és az előrejelzések miatt vezette be a családi adókedvezményt és az otthonteremtési támogatást, a csok-ot.

 A születések száma nem is növekedett?

 – Nőtt, csak jelenleg a születések számának éves növekedése nem kompenzálja a halálozásokét.

 Bölcsőde- és óvodafejlesztést is végrehajtanak?

 – 230 óvodai és 120 bölcsődei férőhelyet újítunk föl teljes egészében. Ezekkel a beruházásokkal is elősegítjük azt, hogy aki szeretne, tudjon dolgozni. Az pedig lényeges, hogy az édesanya a gyermekét megfelelő körülmények között működő intézményben helyezze el, amíg dolgozik. Csak 2015-ben – ez is a sikereinkhez tartozik – két helyen is, Szentjakabon és Kaposfüreden, új óvodai szárnyat építettünk. Kaposváron nem volt és nem is lesz sem óvodai, sem bölcsődei férőhelyhiány.

 

Medveczky Attila