vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.04. 

Zenével a bűnmegelőzésért

A megye összes gyermekvédelmi központjára kiterjesztjük ezt a programot

A mátészalkai után a Tiszadobi Gyermekvédelmi Központot is bevonták a A zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel! című bűnmegelőzési programba. Pál Gyula alezredest, a program céljáról kérdeztük, s arról, hogy mennyiben váltotta be a hozzáfűzött reményeket ez a személyiségformáló és képességfejlesztő kezdeményezés.

 Mikor, és milyen céllal dolgozták ki ezt a különleges, zenei bűnmegelőzési programot?

 – Ötletbörzét tartottunk; kollégákkal azon tanakodtunk, hogy mivel nagyon súlyos problémák érintik a fiatalokat, például terjednek a dizájner drogok is, ezért valamilyen úton meg kéne előzni azt, hogy az ifjak a bűn útjára lépjenek. Miközben erről tanácskoztunk, elmeséltem a kollégáimnak, hogy fiatal koromban nem volt olyan problémám, hogy az időmmel ne tudtam volna mit kezdeni, sosem unatkoztam. Egyszer, reggelizés közben Louis Armstrongot hallottam trombitálni, és úgy döntöttem, hogy én is ezen a hangszeren szeretnék játszani, s szüleim, kérésemre, beírattak a zeneiskolába. Onnantól kezdve nem volt szabadidőm, nem törhettem ostobaságon a fejemet, hiszen hetente kétszer jártam zeneiskolába és szolfézsórára is. Rövid időn belül, félévnyi gyakorlást követően bekerültem a helyi fúvószenekarba, mellyel hetente kétszer próbáltam. A zenekarral nagyon sok helyen megfordultam Magyarországon, sőt – még a rendszerváltás előtti években – Angliában, Franciaországban és Lengyelországban is koncerteztünk. A mai napig legalább egy órát gyakorlok.

 Tagja is valamelyik rendőrzenekarnak?

 – A Készenléti Rendőrségnek csak Budapesten működik zenekara. Két okból sem lehetek annak a tagja. Az egyik a távolság, a másik, hogy követelmény a felsőfokú zenei végzettség. Amatőr fúvószenekarokban játszom. Gyermekeimet is a zene útjára tereltem. Mindkét gyermekem két hangszeren is játszik, remélem, sosem adják föl. Arra gondoltam, hogy az az idő se menjen kárba, míg arra várok, hogy érjen véget a zeneórájuk, ezért közben beiratkoztam a zeneiskolába, így másik hangszeren is játszom már. Miután ezt közöltem a kollégákkal, arra gondoltunk, hogy zeneoktatást vezetünk be a gyermekvédelmi központok lakóinak. Olyan példát akartunk bemutatni a gyerekeknek, hogy lássák: igenis mélyről indult fiatalokból is lehet jó zenész. Hallottam Snétberger Ferencről, a külföldön élő, roma származású, világhírű gitárművészről. Snétberger létrehozott egy olyan tehetségkutató központot, amely kifejezetten a hátrányos helyzetű roma gyerekeket karolja föl. A művész hétgyermekes családból származik, két bátyja állítólag sokszor verekedett az apjuk által éppen nem használt gitárért. Snétberger Ferenc legelőször akkor fogott kezébe hangszert, amikor első fizetéséből megvette gitárját. Ezért szerettem volna őt meghívni mátészalkai nyitórendezvényünkre. Ő ezt, mivel külföldön tartózkodott, nem tudta elvállalni. Viszont a növendékeit sikerült lecsábítani. A projekt címadó dalát Szirota Jennifer, az egyik tehetségkutató műsor felfedezettje énekelte el. Jennifer a megyénkben lakik, ráadásul egy szegény településen. Úgy hallottam, ő már kislányként naponta 2 órát buszozott, hogy Nyíregyházán énekelni tanulhasson. Az ő példája azt mutatja, hogy szorgalommal, egy leszakadó félben lévő településről is el lehet jutni az országos ismertségig. Mátészalkai nyitórendezvényükre lehívtuk még a Dankó Pista Iskola roma fiataljait is, akik színvonalas műsort adtak. Nagy sikerrel. Emellett felkértünk egy autentikus cigány táncot oktató tanárt is, aki tud gitározni is. A megnyitóra Ki mit tud-ot is szerveztünk, ahol táncoltak a fiatalok. Négy akusztikus gitárt, három szintetizátort állvánnyal együtt, négy kottaállványt, és egy komplett dobfelszerelést vásároltunk. Ezekkel a hangszerekkel zenekart is tudnak alkotni a fiatalok.

 Milyen forrásból vásárolták meg a hangszereket?

 – A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács pályázati felhívására nyújtottuk be az általunk kitalált programot. A tanárok fizetését és a számunkra kiutalt összegből fedezzük. A pénzt teljes mértékben a gyerekek képzésére fordítottuk.

 Mennyire számít kuriózumnak ez a program?

 – Tudomásom szerint Magyarországon ezt mi vezettük be először. Viszont még mikor a pályázathoz kerestük a szakmai anyagokat, akkor jöttünk rá, hogy a venezuelai zenész és közgazdász José Antonio Abreu ugyanezt a programot vitte véghez pátriájában úgy, hogy a nyomornegyedekből maga mellé vette a csellengő gyerekeket. Így megóvta őket attól, hogy bűncselekmények áldozatai, vagy elkövetői legyenek. Ez a venezuelai program idővel a világ számos országában megvalósult.

 A Mátészalkai Gyermekvédelmi Központban nevelkedő fiatalok számára elindított személyiségformáló és képességfejlesztő kezdeményezés hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

 – A siker abban is lemérhető, hogy az intézetben lakó fiatalok fele bekapcsolódott a programba. Miután véget ért a program, a gyerekek szinte követelték, hogy a tanárok tovább is foglalkozzanak velük. Hétvégenként, előre egyeztetett időpontban zajlottak a zeneórák, és előfordult, hogy egy szökésben lévő diák csak a foglalkozás kedvéért visszament az intézetbe. Ez is jelzi a sikert. A megnyitóra Ki mit tud-ot is szerveztünk, ahol táncoltak a fiatalok. A záró rendezvényen is táncoltak, és laikus szemmel is észrevehettem, mennyit fejlődtek a program alatt.

 A mátészalkai program 2015 januárjában indult. Egy évig tartott?

 – Sajnos rövidebb volt a program futamideje, mert a pályázati források ennyit tettek lehetővé. A fenntartó intézmény valószínűleg pályázik a folytatásra.  

Akkor miből tudták fedezni azt, hogy ez a program Tiszadobon folytatódjon?

 – Mivel a mátészalkai zárórendezvény, melyen részt vett Dr. Hatala József miniszteri biztos, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke is, sikeres volt, a Tanácstól újabb pályázati forrásokat kaptunk. A választás a tiszadobi intézményre esett, s a következő helyszín, reményeink szerint, Nyírbátor lesz. Távlati tervünk, hogy a megye összes gyermekvédelmi központjára kiterjesszük ezt a programot. S ha ez megtörtént, akkor az intézetek fiataljai összemérhetik a tudásukat, ami erős motivációs késztetést teremt.

 Mi a garancia arra, hogy a központokból kikerülő és a programban résztvevő fiatalokból nem lesznek bűnözők?

 – Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fiatalok ne váljanak bűnelkövetővé vagy bűncselekmény sértettjévé, erőfeszítéseink ennek esélyét csökkenthetik, de garancia sajnos nincs. Nagyon fontosnak tartom, hogy a nehéz sorban élő gyermekeket minél korábban oktassuk, és ha lehet, akkor zenére is.

 

Medveczky Attila