vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.04. 

Félmilliárdból fejleszthet Nagykanizsa

Nem értek egyet azzal az ellenzéki szólammal, hogy nem kell a sportlétesítményekre áldozni

A miniszterelnök tavaly júniusi, nagykanizsai látogatásán állapodtak meg azokban a fejlesztési célokban, amelyek meghatározzák a város jövőjét. A kormányhatározatban foglalt megállapodás része négy beruházás. Dénes Sándor polgármester kifejtette: a keleti városrészben háromezer néző befogadására alkalmas, multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok épül, amely sportversenyeknek, koncerteknek adhat helyet, de vendéglátó-ipari szolgáltatással is kiegészülne. A meglévő városi uszoda mellett 50 méteres versenyuszoda készül a vizes sportoknak otthont adva.

 Mi mindenre használhatja föl a város a nemrég megérkezett 500 milliós összeget?

 – Decemberben jött ki erre vonatkozólag a kormányhatározat és január közepére érkezett meg az önkormányzat számlájára ez a félmilliárd forint. A határozat négy beruházást jelöl meg: a keleti városrészben háromezer néző befogadására alkalmas, multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok, az 50 méteres fedett versenyuszoda, az egykori ferences kolostor és konferencia-központ felújításának előkészítését.

 Mi mindennek adhat helyet a multifunkciós csarnok?

 – Nagykanizsa megyei jogú város, és nincs olyan sport- és rendezvénycsarnoka, ahová több ezer ember beférne. Ezért régi vágya a városnak, hogy egy ilyen intézmény felépüljön. A csarnok helyéül a keleti városrészben, a Kanizsa Centrum szomszédságában fekvő 100%-os önkormányzati tulajdonú területünket jelöltük ki, ami jól megközelíthető, kiváló parkolási lehetőséggel rendelkezik. Akár nemzetközi sportrendezvényeket is tarthatunk egy ilyen létszámot befogadni képes csarnokban. Emellett természetesen kulturális rendezvényeknek, koncerteknek is helyet ad a majdani csarnok. Nemrég rendeztük meg a nyolcadik, és mára országos hírű fánkfesztiválunkat, s például ennek az eseménynek is a helyszínéül szolgálhat ez a csarnok. A sport pedig a lakosság egészségének megőrzését szolgálja. Nem csupán labdajátékokra kell gondolni, hanem például a vívás, a tekézés szerelmeseit is szívesen látjuk. Lényeges a fenntarthatóság. Ezért olyan kereskedelmi egységek is helyt kapnak a csarnokban, melyek a működtetéshez szükséges bevételt biztosítják, ahogy a jól megszervezett koncertek, és sportrendezvények is. Megújuló energiát hasznosító fűtésrendszert tervezünk, hogy kevesebbe kerüljön a csarnok fenntartása. Az üzleti konferenciaközpontban pedig a gazdasági szereplők számára szeretnénk konferenciáknak, továbbképzéseknek helyet biztosítani, ahogy városi és magánrendezvények megtartására is.

 Az ellenzéki médiumokban többször olvasható, hogy sportcsarnokok építésére szánt forrásokat inkább a szegénységben élők megsegítésére kéne fordítani. Mi erről a véleménye?

 – Mindenki ismeri a mondást: „ép testben, ép lélek”. Tehát nagyon fontos, hogy legyen mindenkinek lehetősége a sportra, a mozgásra. Természetesen figyelnünk kell a szegényekre, a rászorulókra is, s a város, a lehetőségeihez mérten, támogatja őket. Nem értek azzal egyet, amit az ellenzékiek mondanak, hogy nem kell a sportlétesítményekre áldozni.

 Említette, hogy felújítják az egykori ferences kolostort. Magyarországon rendezik meg a következő eucharisztikus világkongresszust 2020-ban. Elképzelhető, hogy ezt a helyszínt is fölkeresik a kongresszusra érkezők?

 – Bízom benne. A kolostor épületét együtt kell kezelni a vele egybeépített alsóvárosi barokk templommal. A ferences rendtartománnyal egyeztettünk az épület sorsáról, s azt közölték, hogy ők nem tudják a kolostort felújítani, mi pedig azt nem szeretnénk, hogy egy ilyen érték, amit a XVIII. század elején építettek, az enyészeté legyen. A rend 50 évre, ingyenes használatra átadja az önkormányzatnak a kolostort, ahová a rend történetét, valamint alapítójának, Assisi Szent Ferencnek az életét bemutató interaktív kiállítást, múzeumot, sőt zarándokszállást is tervezünk. Az is fontos, hogy a múzeum mellett működjön egy kis kávézó, étterem, ajándékbolt – az utóbbiban kézműves termékeket is lehet vásárolni. A kolostor pincéjében egy kiállítással egybekötött sörmanufaktúrát hoznánk létre. Nagykanizsa nagyon sokáig a söréről is híres volt, tehát a múltat szeretnénk feléleszteni ilyen formában.

 Az építkezésekből a kanizsai vállalkozók is kivehetik a részüket?

 – A ferences kolostorral kapcsolatban egy munkacsoport jött létre, készül a megvalósíthatósági tanulmány, ami legkésőbb március elejére elkészül. Statikai vizsgálatot is végeztettünk, mert egy nagyon régi épületről van szó. Természetesen a felújításra biztos, hogy közbeszerzést kell kiírni, s ebbe a kanizsai cégeknek is – ha másként nem, alvállalkozóként – lehet feladatuk.

 A felújítások által elérhető, hogy minél több turista keresse föl Nagykanizsát?

 – Egyik célunk a turizmus fejlesztése, hogy minél többen látogassanak el hozzánk. Akinek megtetszik városunk, annak nevezetességei, másoknak is elújságolja azt, s viszi Nagykanizsa jó hírét.

 A Mura-program mennyiben kapcsolódik a városi fejlesztésekhez?

 – Nagyon sokszor hangoztatjuk, hogy régióban gondolkodunk. Nagykanizsa három ország határának közelében fekszik, és Zala megye második legnagyobb városa. Ezért is nagyon fontos számunkra a szomszédságunkban fekvő falvak, községek fejlődése. Nagykanizsa összes beruházásából a közeli községek is profitálnak, hiszen az ott élő munkanélkülieket befogadja a város. A Mura-program egy olyan helyi gazdaságfejlesztési projekt, amely jelentős turisztikai beruházásokat is tartalmaz, de része a vendéglátás, a kertészet, a földművelés, a helyi élelmiszer-ipari termelés és feldolgozás fejlesztése is. Tehát a térség településeiben előállított termékeket szívesen befogadja a város.

 

Medveczky Attila