vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.11. 

Jogfosztás román módra

Még a kisebbségre vonatkozó törvényeket sem tartják be

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet népdaléneklő-versenyét megnyerő olaszteleki Sükei Katika azt követően került a Kolozsvári Sürgősségi Kórházba, hogy a lábán áthajtott egy busz. Az egészségügyi intézményben ügyeletes Ioan Dobrescu orvos már kezdettől fogva megalázóan viselkedett vele, majd másnap szüleivel is, és a családnak segíteni akaró unitárius lelkészekkel is gorombán beszélt. Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetének elnöke megkeresésünkre közölte: sem községi szinten, sem a megyéknél nem tartják és tartatják be a kisebbségekre vonatkozó törvényeket. Ez jogfosztottságunk oka.

 Dobrescu doktor azért küldte el Sükei Katikát a kórházból, mert a lány nem beszélt jól románul?

 – Ennek az orvosnak régóta rossz a hírneve. Többször csak nagy összegű hálapénzért volt hajlandó operálni, és számos esetben viselkedett még román kollégaival is minősíthetetlen módon. Esetünkben, mikor rájött, hogy a kislány nem beszél jól románul, még a segítőinknek is megtiltotta, hogy tolmácsoljanak. Így megalázta őket és a lány szüleit is. Ebből a megfontolásból Horváth Anna alpolgármester segítségét kérték, hogy másik kórházba helyezzék át a kislányt. Alpolgármester asszony közbenjárásával Sükei Katikát átszállították egy másik kórházba, de mindezt azután, hogy már ellátták a kislányt rendesen, és visszavárják kontrollra két héten belül. Szakmai szempontból tehát minden rendben volt, de afelett nem hunyhatunk szemet, hogy mennyire minősíthetetlen módon viselkedett az orvos a beteggel, annak szüleivel és a segítőikkel. Ekkor jártuk körbe a kérdést, hogy milyen módon lehetne eljárni az orvos ellen. Sokan azt állítják, hogy nyelvi jogaiban diszkriminálta őket az orvos, amivel egyetértünk, s azzal egészítjük ki, hogy a deontológiai szabályzatokat sem tartotta be Dobrescu. Az orvosnak kötelezettsége Romániában, hogy az anyanyelvén szolgálja ki a pácienst. Tehát az illető az orvosi szabályokat is megszegte.

 Mit tud tenni ebben az esetben az Erdélyi Magyar Néppárt?

 – Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál már feljelentést tett a család az RMDSZ segítségével. Mi úgy gondoltuk, hogy újabb feljelentést tenni a tanácsnál szükségtelen. Egy elégséges, ha sikeres. Sajnos Romániában többször megtörtént, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleményét nem vették komolyan. Az Erdélyi Magyar Néppárt a Román Orvosi Kamarához és a kórházhoz fordul jogászai segítségével. Minden egyes lehetőséget mérlegelünk, hogy szabályos legyen a megkeresés, mert elvileg fontos, hogy maga a polgár tegye meg a feljelentést. A kislány és szülei viszont szeretnék mihamarabb túltenni magukat a helyzeten, nem kívánják túlexponálni magukat. Nagyon nehéz így aktívan fellépnünk az orvos viselkedése ellen. Ezért aláírásgyűjtésbe kezdtünk annak érdekében, hogy az érintett egészségügyi intézmény és az orvosi kamara mihamarabb járjon el Ioan Dobrescu fegyelmi vizsgálata ügyében. A cél, hogy tömegnyomás legyen mindkét intézményen, s így megróhatják azt az orvost, akivel korábban is voltak problémák.

 Tehát az egészségügyi alaptörvény szerint, ha egy romániai kórházba beszállítanak egy olyan illetőt, aki nem beszél románul, kötelesek őt ellátni?

 – Így van. Mindenkit az anyanyelvén kell ellátni. Megoldás lehet, ha tolmácsot kérnek, vagy ha a beteget elkíséri egyik ismerőse, aki tud románul. Közben az RMDSZ azzal állt elő, hogy azokon a településeken szorgalmazzák a magyar nyelvtudással is rendelkező egészségügyiek kötelező alkalmazását, ahol a magyarság számaránya meghaladja a 20%-ot. Ezt mi nem tartjuk elfogadhatónak, mert az egészségügyi ellátás alatti szabad anyanyelv-használati jog a törvény szerint mindenkit megillet, hiszen ez a pontos diagnózis felállításában is döntő szerepet játszhat. Az RMDSZ-es javaslat értelmében így például Kolozsváron, Dél-Erdélyben nem járna a törvényben egyébként szavatolt jog. De a jelenlegi szabályozás nem csak a magyarokra, hanem a németekre, és a törökökre is vonatkozik.

 A 95/2006-os egészségügyi alaptörvény megfelelő garanciát nyújt?

 – Ha ezt betartják, akkor minden rendben van.

 Vannak még olyan kisebbségi jogokat garantáló törvények, melyek alapjában véve jók, csak éppen nem tartják be azokat?

 – Amennyiben egy adott kisebbség lélekszáma eléri az adott településen a 20%-ot, akkor a közigazgatásban lehet használni a kisebbség nyelvét. Viszont ezt a törvényt sem tartják be nagyon sok helyen. Nem az a baj, hogy nincsenek törvények által biztosított jogaink. Hanem, hogy a megszerzett és jogszabály által garantált jogaink is sérülnek. Több székelyföldi színmagyar településen is román nyelven zajlik a közigazgatási kommunikáció. Tehát be kell adnom egy kérdést románul, és a polgármester románul válaszul. Sem községi szinten, sem a megyéknél, sem országos szinten nem tartják és tartatják be a törvényeket. Olyan nagy a távolság a főváros és a megyék között, hogy ezt senki sem ellenőrzi. Jogfosztottságunk oka, hogy nem tartják be a meglévő jogszabályokat.

 Nem naivitás azt hinni, hogy az érintett egészségügyi intézmény mihamarabb eljár Ioan Dobrescu fegyelmi vizsgálata ügyében?

 – De igen. Csak akkor kezdik el a kivizsgálást, ha megkapják a dokumentumokat, a feljelentéseket. Azt is jelezték, hogy nem volt semmiféle kihágás, mert a kislányt rendesen ellátták. Tehát a diszkriminációról nem beszélnek. Azt gondoljuk, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt az ügyet eltussolják. Amennyiben nagyobb lesz a tömeg nyomása, és nagyobb publicitása lesz ennek a kérdésnek, akkor talán bízhatunk az eljárásban. Attól tartok, hogy az újságírók is lassan elfeledkeznek erről az ügyről, azért is, mert elég sok más kérdés érint bennünket. A képviselőház ugyanis hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánította a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát betiltó törvénykezdeményezést. Ez a tervezet megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak, szóban vagy írásban. Még ha ezt a tervezetet nem szavazzák is meg a felsőházban, a közbeszédet így is eléggé befolyásolja. A régiósítás tervét is újra napirendre vették, mely a magyarság számára nagyon káros. Ha ezek miatt elsikkad a kolozsvári eset, akkor a kórház bizonyára nem tesz semmit. Éppen ezért indítottuk el egyelőre online formában az aláírás-gyűjtési akciót, mely a román közösség figyelmét is felhívja arra, hogy ez az orvos törvényt sértett. Amennyiben a kórház eljár Dobrescuval szemben, akkor elérjük azt, hogy csökkenjen az ilyen esetek száma. Öt nap alatt több mint ezren támogatták petíciónkat, ami nem rossz arány ahhoz képest, hogy ezenkívül még sok más veszély is leselkedik a romániai magyarságra. Kolozsváron élő románok is aláírták már a petíciónkat, annyira felháborodtak. Korábban volt is olyan időszak, amikor Dobrescutól megvonták a jogát szakmája gyakorlásához. Ha elég erős lesz a társadalmi nyomás, akkor bízhatunk abban, hogy újra eltiltják az orvoslástól.

 

Medveczky Attila