vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.11. 

Szarka Zsuzsa és a palóc motívum újragondolt virágai

A Szalag-Zsinór designról már sokaknak Szarka Zsuzsa ruhái jutnak eszébe. A pedagógus, volt iskolaigazgató, közéleti ember, tervező új divatot teremtett. A kékfestő és a Bocskai újragondolásával, a hagyományokból a mai kor emberének tervezett mindennapi ruhákat, amelyek különös eleganciát biztosítanak viselőjüknek. Szarka Zsuzsával beszélgettünk a pozsonyi Magyar Intézetben a ruhákból nyílt kiállításmegnyitó után.

 A kiállításon láthatjuk a Kékfestő ma című összeállítást. Mi a kékfestő? Mennyire vált divattá az ilyen textíliából készült ruha a Felvidéken?

 Azon dolgozom, hogy az elkövetkező nyári időszakban népszerűsítsem. A kiállítások és a divatbemutatók, amelyeken bemutatjuk a kékfestő kollekciót, mind arra irányulnak, hogy akár a hagyományos öltözködéskultúrát, akár a megszokottat, egy kicsit színesítsük ezekkel a ruhákkal.

 Milyen technológiával készülnek ezek az anyagok?

 Megfestik a vásznat egy meghatározott összetételű és töménységű oldattal. Az anyag festésénél még az oldat hőmérsékletére is oda kell figyelni. Ennek nagy tudója Sárdi János bácsi, aki az egész technológiát és műveletet megmutatta a műhelyében. Ezután jön a minta rányomása. Ez szintén egy speciális festékkel és nyomófákkal történik. Egyenként vannak a minták a nyomófába belevésve, ezért ez egy nagy türelemjáték. Nagy tudás és precizitás kell hozzá. A minta rányomása után jön a fixálás. El is hiszem az unokájának, hogy egy hónap után feladta a tanulást.

 Ezek szerint nem lesz, aki tovább vigye ezt a technológiát? Vagy megtanulod, és csinálod?

 Nem, ehhez egy komoly berendezés kellene. Ha anyagot kezdenék gyártani, nem tudnék ruhákat csinálni. Szentendrén a Kovács család kékfestő kelméket készít. Szerencsére vannak még olyanok, akik foglalkoznak ezzel a festési módszerrel, tisztelik azt a hagyományt, melyet az őseink hagytak ránk.

 A kiállításon néhány Bocskai öltözet is látható, amelyek újragondolt formát mutatnak. Miért kellett újragondolni, színesíteni a Bocskait?

 Nem akartam elrugaszkodni a hagyományostól. Hordhatóbbá akartam tenni. Számomra nagyon tetszetős a hagyományos Bocskai viselet, női öltözet, van is egy hagyományos fekete viselet, amelyet megalkottunk a műhelyben. De tudom saját magamról, hogy mennyire ritkán veszi fel az ember. Ezért arra gondoltam, ha már egyszer megjelenítjük, tegyük hétköznapibb formában, akkor hordhatóbbá válik.

 A feketét felváltották a színek. Miért éppen ezekben a színekben pompáznak a ruhák?

 A kék és a ciklámen a kedvenc színeim közé tartoznak. A zöld ruha azért készült, mert nagyon megtetszett az alapanyaga. Ez egy norvég textília, azért lett ez a harmadik darabja a rendhagyó Bocskai-kollekciónak.

 A Magyar Közösség Pártja kampányában megjelent egy csodálatosan szép népi motívum, amelyet te terveztél. Ebben virágokat látunk. Miért éppen ezek a jelképek jelentek meg a párt kampányában?

 Ha megnézünk egy hímzést, vagy motívumvariációt, azt leveleknek, indáknak, virágoknak látjuk, jobb esetben felismerjük, milyen virágot ábrázolnak a képek. Amikor megkaptam a felkérést, nagyon megörültem. Tudtam, hogy a párt most megújult, lendületes, fiatalos kampánynak nézünk elébe, hiszen a párt egyik csoportja, a Via Nova – ICS a fiatalságot és a lendületet képviseli. Ezért kutattam, utánaolvastam a néprajzban, hogy mivel lehetne ezt jelezni virágfüzér formájában. Így esett a választásom a palóc motívum virágaira, amit újragondoltam. Olyan értelemben, hogy kifejezze a felfelé ívelést, amelyre szükségünk lenne, amit a magyarságunk el szeretne érni. Fontos, volt, hogy megjelenjen a növekedés, ami ráfér a nemzetre. Motívumban akartam kifejezni a küldetésünket.

 Elhangzott a kiállításmegnyitón, hogy a Bocskaikon is vannak motívumok. Ezek mit jelképeznek?

 A hármas levél egy alapmotívum, ez a legegyszerűbb sujtásmotívum, amiből kiindulnak az indák és az összetettebb képek. Ez fogja össze, ez képezi az alapját egy kiteljesedett, bonyolultabb motívumnak. A mandalák összegyűjtik az energiákat, amelyeket aztán sugároznak magukból, szétterítik megfelelő időben. A tulipán a hímzésekben, a faragásokon és az épületeken a nőt szimbolizálja. A termékenységi motívumot akkor fedeztem fel, amikor menyasszonyi ruhát kértek tőlem. A csípőrészhez egy kicsit vastagabb sujtással a termékenység motívum került, az ujjára pedig vékonyabb ezüstszínű sujtással varrtuk fel a motívumot.

 Egy pedagógus végzettségű divattervező miért foglalkozik politikával, helyi szinten, mint önkormányzati képviselő? Miért indul el képviselőjelöltként országos szinten?

 Amióta Nádszegen élünk, vagy énekkart vezettem, vagy néptáncot tanítottam, vagy Csemadok-elnök voltam. Az iskolában is részt vállaltam a kulturális programok szervezésében, települési szinten pedig a március 15-ei műsor összeállításából vettem ki a részem, agy éppen konferáltam. Alapiskolás éveimben csodálatos pedagógusaim voltak, és csodálatos aktivitása volt a Galántai Kodály Zoltán Alapiskolának. Ennek köszönhetően énekkarba jártunk, néptáncoltunk, irodalmi körbe jártunk, a sporttevékenységből is kivettük a részünk. Ez folytatódott a gimnáziumban. Galántán már régen is jól működött a Csemadok és a színjátszó csoport tagja voltam én is. A szüleim is kultúremberek voltak, annak idején egy néptánccsoportban ismerkedtek meg. Sőt a nagyszüleim is a galántai Katolikus Körben ismerkedtek meg az 1930-as években. Mi ebben nőttünk fel, ez vált természetessé, és amikor Nádszegre kerültem, ahol nem minden működött úgy, ahogy szerettük volna, létrehoztuk és csináltuk. Ezt nem nevezném politizálásnak. a közéletben való szereplésnek annál inkább. Amikor a családdal megbeszéltük, vállaljam-e a jelölést, rám bízták a döntést. Az döntött, hogy én is egy hölgy európai parlamenti képviselőnek köszönhetően kerültem ki Brüsszelbe, a parlamentbe divatbemutatót tartani, és ha én is hozzájárulhatok ahhoz, hogy valamilyen téren gyarapodás történjen, azt nagyon szívesen megteszem. A jelölést azért vállaltam, mert bízom benne, hogy megszólítok embereket, akik egyetlen magyar pártunkra szavaznak miattam.

 

Neszméri Tünde

Fotó: a szerző és archívum

Forrás: szabadujsag.com