vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.11. 

Kecskemét az idei Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne

Kecskemét lesz a 2016-os Múzeumok Éjszakájának kiemelt városa, a múzeumokat több millió forintos pályázattal kívánják ösztönözni a programkínálat további gazdagítására – jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

A kecskeméti Bozsó Gyűjteményben tartott sajtótájékoztatón átadták a tavaly meghirdetett termékfejlesztési pályázat díjait is.

 Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára emlékeztetett: 2016-ban a Múzeumok Éjszakája újfent hirdet kiemelt tematikát „Hősök, felfedezők, újítók” címen. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere a 2016-os események várható helyszínei és programjai kapcsán így fogalmazott: "Negyvennél több regisztrált helyszín várja idén is a látogatókat Kecskeméten, ezt egyetlen vidéki város sem mondhatja el magáról. 2016-ban városunk nagy szülöttére, Katona Józsefre emlékezünk, a Múzeumok Éjszakáján a látogatók bármelyik helyszínen személyesen is találkozhatnak az ő hőseivel. Nálunk a felfedezők a látogatók lesznek! Érdemes lesz Kecskemétre jönni, hiszen ahol a Bánk Bán - mint a hazaszeretet üzenete született - ott minden megtalálható, ami igazán jó és magyar."

 A sajtótájékoztatón meghirdették az idei Múzeumok Éjszakája „Hősök, felfedezők, újítók” kiemelt tematikájához kapcsolódó, múzeumok számára kiírt 4 millió forintos összdíjazású szakmai pályázatokat. Mint az államtitkár elmondta, a tárca egyenként 1 millió forintot biztosít a nyertes pályázók nívódíjára, ám ez az összeg jelentős mértékben is megemelkedhet, hiszen előrehaladott tárgyalások zajlanak a tavalyi fő támogatóval ez ügyben. A várható támogatás összegének egy részét a pályázatok díjazására kívánják majd fordítani. A négy kategóriában (a legjobb, a leginnovatívabb, a legtartalmasabb programokat kínáló, valamint egy közönségdíjas múzeum), meghirdetett pályázat ösztönzés arra, hogy a Múzeumok Éjszakáján résztvevő közgyűjtemények és kiállítóterek minél több, a kiemelt tematikához illeszkedő megújult programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel és a helyi identitást és kötődést erősítő eseményekkel várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján, 2016. június 25-én délutántól kora hajnalig. A részletes pályázati kiírásról a www.skanzen.hu oldalon, illetve múzeumszakmai portálokon tájékozódhatnak az érdeklődők. A pályázat beadásának határideje: 2016. április 10.

 Az eseményen a tavalyi Múzeumok Éjszakáján meghirdetett „Te is megvennéd?” című termékfejlesztési pályázat díjait is átadták. A pályázat fődíját Káposztás Judit „Pecsétgyűjtő és pecsétkészlet” című munkája kapta. A díjnyertes alkotás segítségével a múzeumba látogatók összegyűjthetik a különféle múzeumok és egy-egy múzeumi rendezvény, foglalkozás pecsétjét, és nem utolsó sorban egy másokkal is megosztható, gyerekek és felnőttek által is kedvelhető tárgyat kaphatnak. Második helyezést ért el Bártfay Réka „Ízes éjszaka” című munkájával. A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó emlékek felidézésére az alkotó az ízeket hívta segítségül, azaz a nyári hőségben oly kívánatos fagylalt és jégkrém fogyasztásból kiindulva alkotta meg pályaművét. Ezt a munkát a zsűri továbbfejlesztésre is ajánlotta. A harmadik helyen Lázárné Németh Orsolya Ilona, „Fémkorong” című pályaműve végzett. A zsűri értékelésében kiemelte, hogy a pályázó a Múzeumok Éjszakája logó felhasználásával olyan többfunkciós tárgyat alkotott, amelyben mindenki megtalálhatja a neki épp szükséges és neki tetsző funkciót, mint könyvjelzőt, medált, nyakkendődíszt, díszítősablont – mindezt egy aprócska tárgyban.

 

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)