vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.11. 

Szűcs Balázs: Határaink

Gyakran meg lehet tapasztalni azt az érzést, hogy már nem bírom tovább, nekem ez már nagyon sok, teljesen szét vagyok forgácsolódva… Nem azért van ez bennünk, mert nem vagyunk jó emberek, túlságosan önzőek vagyunk, hanem azért, mert rossz helyen húztuk meg a határainkat, és nem tudjuk azokat felelősen tartani magunk vagy mások felé. Hol van az én határom? Honnan tudom, hogy már túlmentem rajta, illetve hol érezhetem, hogy még terhelhető vagyok.

A mindennapi munka az embernek kihívást, tartást ad. Megadja azt az erőt, hogy van miért ma felkelni, van miért ma elindítani a napomat. Szükségünk van munkára, kihívásokra, nemcsak a megélhetésünk miatt, hanem az önértékelésünk miatt is. Ha egy feladatot jól oldok meg, azzal én is többé válok.

A probléma ott kezdődik, amikor nem tudok, vagy nem merek nemet mondani a különböző felkérésekre. Ilyenkor elkezdem besűríteni a feladataimat, és azt érzem, hogy egyiknél sem tudok igazán jelen lenni, mert már a másik kihíváson jár az eszem.

Egyszer Ratzinger bíborost, a későbbi XVI. Benedek pápát megkérdezték, hogy hogyan fér bele annyi munka a napi 24 órájába. Ő szerényen csak azt felelte, hogy mindig csak az éppen aktuális feladatra figyel, ott próbál teljesen jelen lenni.

Hányszor kap el bennünket a kísértés, hogy hétköznap a hétvégére vágyódunk, és elhúzzuk a munkánkat és hétvégén pedig azon sopánkodunk, hogy nem tudunk pihenni, mert annyi munkánk maradt még a hétről. Milyen egyszerű lenne hétköznap a munkára, a hét végén pedig a pihenésre figyelnünk! A koncentrált jelenlét megsokszorozza az erőnket és hatékonnyá teszi a cselekedeteinket.

A másik nagy kihívás a nemet mondás művészete. Azt meghatározni, hogy mennyit bírok, és ami túl van a határaimon, azt nem vállalom el. Ez azért nehéz, mert ehhez szükségünk van egy nagy adag helyes önismeretre. Világosan látnom kell az erősségeimet és a gyengeségeimet és a saját határaim között kell mozognom. Ha reggel rendszeresen korán kelek és szükségem van 7-8 óra alvásra, akkor nem vállalhatok el gyakran késő estébe nyúló előadásokat, mert felborul az életem. Az életem értékességét nem az adja, hogy mindenre igent mondok, amire felkérnek, hanem az, hogy jelen vagyok mások számára, békét, nyugodtságot tudok sugározni azok felé, akikkel találkozom.

Gyökössy Endre Boldogmondások margójára című írásában ezt így fejezi ki: „Boldogok, akik lenni is tudnak, nemcsak tenni, mert megcsendül a csöndjük, és titkok tudóivá válnak, leborulók és nem kiborulók lesznek többé.”

Talán a határainknak ez a titka, képesek vagyunk-e úgy létezni, hogy a tevékenység és jelenlét között megtaláljuk a józan határunkat.

Az örökös tevékenység hiánya nem gyengeséget jelent, hanem éppen erőt. Látom az utamat, amin haladok előre és jó érzékkel el tudom dönteni, hogy mire mondok igent és mire nemet.