vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.11. 

Állam és egyház együttműködése a közösségi célok szolgálatában

Az egyház és az állam elválasztása nem jelentheti az egyház és a társadalom szétválasztását, ugyanis egyszerre lehetünk tagjai egyházunknak és felelős állampolgárai hazánknak. Ezért nem a szembenállás, hanem az együttműködés a járható út. Ezt – az Alaptörvényünkben is lefektetett elvet – felismerve létrejöhetett a magyar modellnek is tekinthető felelős egyházpolitika, amelynek fő pilléreit ismertette Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Szegeden, a Szent Imre Szakkollégium meghívására tartott előadásában.

Az állam és az egyházak együttműködésen alapuló kapcsolatot bemutatva a helyettes államtitkár kiemelte, hogy az egyházak társadalmi szerepvállalásának az elmúlt öt évben bővülő jogszabályi keretét a társadalmi igény szülte. A közfeladat-ellátásban való partneri együttműködés révén egy, az értékekre nyitottabb és fogékonyabb társadalom születik meg. A megnövekedett egyházi szerepvállalás pénzügyi támogatási formáinak bemutatása során utalt a köznevelés, valamint a szociális ellátás területén végzett egyházi munkára. Kitért továbbá az egyházak számára is forrásokat biztosító európai uniós operatív programok előkészítésében, tervezésében, valamint koordinálásában való szerepvállalásra is.

 A helyettes államtitkár a következő gondolattal zárta beszédét: Magyarország Kormánya vallja, hogy a magyarság számára vesztes XX. századot követően, az erkölcsi megújulásnak köszönhetően, egy felemelkedést és gyarapodást hozó század szolgálattevői lehetünk.

 

(EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)