vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.11. 

Legyünk mindannyian büszkék 1956 hőseire!

Hóman Bálint és Donáth György szobrának az ügye ismét megmutatta, mennyire torz világban élünk Magyarországon. Egy szabad országban a nemzet nem emlékezhet szabadon hőseire, példaképeire, a magyarság nagyjai közül sokan a mai napig tiltólistán vannak. A történelemnek csak bizonyos eseményeivel illik foglalkozni, a magyar múlt dicső és tragikus pillanatait feszegetni jó esetben csak nacionalizmus, természetesen a szó „pejoratív” értelmében.

Ezt az önmagából kifordult világot csak mi magunk változtathatjuk meg. A Magyar Fórum ezért mozgalmat indít az 1956-os szabadságharc 60. évfordulója alkalmából: legyen minden magyar büszke 1956 hőseire! Célunk, hogy az emlékévben minél többekhez jusson el a forradalom lelkülete, üzenete, különösen a fiatalokhoz.

Míg az 59. évfordulón az olasz fociszurkolók a pesti srácokat éltették, addig itthon sokan mit sem tudnak ’56 mártírjairól. Köszönhető ez a nemzeti ünnepeket beárnyékoló tüntetéseknek, a kommunista agymosás miatt a nevelésből eltűnt nemzeti öntudatnak, vagy annak, hogy az oktatásban kevés idő jut 1956 eseményeinek tanulmányozására. Ebből nem lett kötelező tantárgy egyik egyetemen sem, a média sem foglalkozik vele, és arról sem tudunk, hogy a 60. évforduló kapcsán készülne a témából egy nagyszabású mozifilm.

A magyar jövő és megmaradás szempontjából elengedhetetlen, hogy a fiatalok átérezzék a magyar szabadságért vívott küzdelem, a hazafiság emelkedett érzését. A cél érdekében szerkesztőségünk minden úton-módon megpróbál eljutni a nemzet tagjaihoz. A Havi Magyar Fórum már január óta részletesen foglalkozik 1956 eseményeivel, most pedig rovatot indítunk a Heti Magyar Fórumban; év végéig minden számunkban terítéken lesz a forradalom. Ezekenkívül egy kiadvánnyal is készülünk, új tanulmányokkal, interjúkkal és ritkaságokkal ellátott kötetet fogunk megjelentetni a szabadságharc napjairól. A fiatalabb korosztályokat megcélzandó egész évben cikkekkel, képekkel, videókkal fogunk jelentkezni az interneten, valamint a Magyar Fórum sátrakat fog felállítani könnyűzenei fesztiválokon. Októberben pedig önálló megemlékezést rendezünk Budapesten.

Lapunk a kezdetektől fogva munkálkodik a magyar hősök, magyar példaképek megismertetésével elültetni a hazafiság, a nemzeti büszkeség magvait. Ebben mindig számíthattunk Önökre is, most is arra hívjuk Olvasóinkat, hogy csatlakozzanak mozgalmunkhoz! Kérjük, hogy aki bármilyen tárgyi, írásos, képes, hangos, mozgóképes, vagy akár anyagi segítséggel tud bennünket segíteni ebben, az tegye meg. Állítsunk közösen emléket a magyar hősöknek, vigyük tovább 1956 üzenetét!

 

Märle Tamás