vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.11. 

Öt romániai régió továbbra is az EU legszegényebbjei között

Változatlanul az EU legszegényebbjei között van öt a romániai régiók közül. Az EU-s átlag 50 százaléka alatt maradó egy főre eső GDP-vel rendelkező 21 ország között Bulgária, Lengyelország és Románia öt-öt régióval van jelen, Görögország és Franciaország egy-eggyel.

A kategóriába eső francia régió, Mayotte (Franciaország afrikai területeinek egyik szigete) csak az EU-s átlag 31 százalékán áll – derül ki az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a 2014-es adataiból.

 Románia legszegényebb régiója az Északkeleti, az uniós átlag 34 százalékával, ezt követi Délnyugat-Olténia 41, Dél-Munténia 43, illetve Északnyugat 48 százalékkal. Szintén az EU-s átlag 50 százaléka alatti kategóriában van Románia Délkeleti régiója, itt azonban az egy főre eső GDP és a vásárlőerő aránya már az EU-s átlagérték 49,5 százalékán áll, tehát nagyon közel az 50 százalékos küszöbhöz. Románia egyetlen régiója, amely meghaladja az uniós átlagot, Bukarest-Ilfov, 129 százalékkal.

 Enyhén meghaladja az 50 százalékos küszöböt a Nyugati régió 58, illetve a Közép régió 52 százalékkal. A leggazdagabb európai régió továbbra is a londoni pénzügyi centrum, ahol az egy főre eső GDP és a vásárlóerő aránya az EU-s átlag 539 százaléka.

 

(nyugatijelen.com / Mediafax)