vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.16. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 11. száma!

A tartalomból:

Brüsszelben ma azon mesterkednek, hogy minél gyorsabban ideszállítsák és betelepítsék közénk az idegeneket (címlapon)

Orbán Viktor ünnepi beszéde

„Üdvez légy születésed napján, magyar szabadság!”

Hölgyeim és Uraim! Honfitársak! Magyarok szerte a nagyvilágban!

Mellén a Szendrey Júlia varrta kokárdával, zsebében verseskötettel, fejében a forradalom még borzongató élményével így köszöntötte naplójában Petőfi Sándor március 15-ét. Üdvez légy születésed napján, magyar szabadság! És ma, 168 év múltán is felszabadult örömmel, készülődő tavaszi derűlátással, magas reményekkel és emelt lélekkel ünnepelünk az egész Kárpát-medencében, Beregszásztól Szabadkáig, Rimaszombattól Kézdivásárhelyig. Minden magyar egy szívvel, egy lélekkel és egy akarattal. Az is felvidítja a magyar szíveket, hogy miként a szabadságharc döntő csatáiban, úgy most is itt van velünk egy lengyel légió. Köszöntöm Bem tábornok lelkes utódait, üdvözöljük a nagy lengyel nemzet fiait. Miként ezeréves közös történelmünk során mindig, most is mellettetek állunk a küzdelemben, amelyet hazátok szabadságáért és függetlenségéért vívtok. Veletek együtt üzenjük Brüsszelnek: több tiszteletet a lengyeleknek, több tiszteletet Lengyelországnak! Isten hozott benneteket. A lengyel–magyar sorsközösség megnyilatkozása, hogy a másik dicsőséges forradalmunk, az ’56-os is éppen a Bem-szobor és a Kossuth tér között született meg. A dicsőséges elődök hatalmas erejével támadt fel, és estére már ki is rántotta csizmájából a szovjetek nagy generalisszimuszát.

Csurka István MÁRCIUS IDUSÁN (2.oldal)

Óriási jelentősége van annak, hogy a Fidesz és elsősorban Orbán Viktor ötvözni tudta a nemzeti radikalizmus gondolatait az Európában engedélyezett és uralmon lévő középutasság, a kereszténydemokrácia fogalmaival. Nyilvánvalóan felismerte, hogy a magyarság megmaradásához szükséges megtartó nemzeti öntudatot, éltető nacionalizmust csak gondosan körültapasztva lehet a liberális hegemónia világában és Európájában az asztalra tenni. Végeredményben ugyanezt művelik ma más nemzetek, illetve más nemzetek hasonló vezetői ezen a földrészen. Hozzánk legközelebb a lengyelek.

A nemzeti ünnepeken tüntetni, az éppen időszerű politikai kérdésekben véleményt nyilvánítani, a gyökeres rendszerkritika mögé tömegeket felsorakoztatni valójában a mi kezdtünk el már 1993-ban. Kettős célja volt mindig: az egyre jobban háttérbe szorított, később célzatosan besározott nemzeti érzés életben tartása, feltámasztása és táplálása, az ünnepekhez fűződő, és akkor mindig egy kicsit összesűrűsödő érzelmek és emlékek, tanúságtételek egy nagy közös élményben való összefoglalása. Az egyre súlyosbodó sorskérdések megtárgyalása minél nagyobb sereg előtt már az újbóli rendszerváltás igénye felé mutatott. A jelenlévők boldog együttérzése, lelkesedése a médiumok elhallgatását és torzításait volt hivatva ellensúlyozni. A gyűlések hangulata, mondanivalója, tartásának ereje szétsugárzott a társadalomban. Ezekről a gyűlésekről az is hallott és beszélt Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, aki soha nem volt ott. A mi gyűléseinknél nagyobb gyűléseket csak a Fidesznek sikerült rendeznie először 2002-ben, a két választási forduló között, akkor, amikor a kisgazda, kereszténydemokrata és különösen a mi gyűléseinken edzett radikális tömegek nagy részét már magába olvasztotta.

 Csorja Gergely: Csurka igaza ma már kétségbevonhatatlan (3.oldal)

Az Intrepress Magazint nehéz antiszemitizmussal, esetleg szélsőjobboldali elfogultsággal vádolni. A 36. éve megjelenő havilap mostani számában, Borvendég Zsuzsanna tollából rendkívül érdekes írás látott napvilágot. A Gazdasági lobbik a Kádár-rendszerben, Pénzmosás Ausztriában című írásban a következőkről szerezhetünk tudomást. A magyar katonai felderítés a hetvenes években vállalatokat hozott létre Nyugaton. A cégek a hírhedt és lapunkban is többször bemutatott bécsi CW banknál vezették számláikat, de a valós pénzügyi tevékenység a bécsi Winter Banknál zajlott. A Winter Bank jelentős tulajdonosa a magyar-zsidó származású Simon Moskovics volt, aki a keleti blokk állami bankjai és a nyugati bankok közötti üzletekre specializálódott.

 Ha tehetséges vagy, akkor számíthatsz ránk, és segítünk (5.oldal)

A források többségére határon túli szervezetek is pályázhatnak

A Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum február végi ülésén egyhangúlag elfogadta a Nemzeti Tehetség Program keretében 2016-ban kiírásra kerülő pályázatok forrásfelosztásának és ütemezésének javaslatát. Sokan kíváncsiak arra, miként működik hazánkban a tehetséggondozás, hiszen ránk úgy tekintenek, mint tehetséges nemzetre. Ezért idén arra is szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy érdeklődő külföldi partnereink számára bemutassuk annak a hazai konszenzusos Nemzeti Tehetség Programnak a részleteit, ami akár nemzetközi kitekintésben is izgalmas lehet – közölte szerkesztőségünkkel Schanda Tamás helyettes államtitkár.

 AfD, egy új jobboldali erő Németországban (5.oldal)

A legutóbbi helyi választások eredményei azt mutatják, hogy Angela Merkel támogatottsága megfogyatkozott, egyre több német mozgósítható a multikulturalizmust és a mértéktelen liberalizmust hangoztatók ellen. Egy német műszaki értelmiségi körhöz kapcsolható elemző szerint Németországban is jelentkezik az európai trend, melynek lényege, hogy a migrációs válság miatt a választók, ha a kormány nem mutat kellően határozott fellépést és nem hajlandó leállítani a bevándorlást, akár egyik évről a másikra, a semmiből előtűnve is kormányra juttathat egy radikálisabb jobboldali pártot.

 Új egyetem születik (6.oldal)

Jól vizsgázott a duális diploma

A jövő intézményének nevezte a Kecskeméti Főiskolát az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára az intézmény február 27-ei diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésén, ahol Magyarországon elsőként tizenhét duális képzésben végzett hallgató is átvette oklevelét. Dr. Ailer Piroskát, a Kecskeméti Főiskola rektorát a duális képzés időtartamáról, előnyeiről s a két oktatási intézmény egyesülésével járó kihívásokról, valamint az új egyetem elnevezéséről kérdeztük.

 TIBI, TE BITANG (6.oldal)

Ha nem változtat az MSZP, és ilyen ötlettelen marad a pártvezetés, veszít 2018­ban, szólt Szanyi, és döntött. Le akarja váltani Tóbiást, ezért indul a pártelnöki posztért. Június végén tartja tisztújító kongresszusát az MSZP, és amennyiben állja szavát Szanyi (azért erre ne vegyünk mérget), Tóbiásnak egy kihívója biztosan lesz. Nem nagy dolog, de már 2012­ben Mesterházy Attila ellen is jelöltette magát.

 A reformáció emlékéve nem néhány vallási közösség belső ügye, hanem Magyarország és a Kárpát-medencei magyarság ünnepe (7.oldal)

A reformáció 2017. évi ötszázadik évfordulójára készülve idén 500 millió forintot költ a kormány a különböző programokra – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az emlékévet megnyitó ünnepségen. Dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy az ökumenével kapcsolatban nem feledhetjük el, hogy a 2016-os Szent Márton-év sok szempontból összekapcsolódik a reformáció emlékévével.

 Märle Tamás: A Balkán (7.oldal)

A mohamedán inváziótól Magyarország képtelen egyedül megvédeni magát és Európát, ha csak nem fog össze a balkáni országokkal. Tudta ezt jól Hunyadi János is, aki korában az elsők között észlelte a török veszélyt, és az ország védelmét kiválóan szervezte meg. Az óriásira növekedett Hunyadi-birtokok rendet jelentettek a rendetlenségben, a főúri ligákra oszló magyar nemességben, a polgárháborús viszonyok közepette Hunyadi János minden erejét és pénzét a török elleni küzdelemre fordította. Felismerte, hogy a balkáni államokat az ország szövetségi rendszerébe kell vonni, ami igen csak hozzájárult sikereihez, és az életében már kijutó világhírnévhez. Érdemes kicsit megnézni, hogy hadjáratait hova vezette a törökverő hadvezér és kikkel kötött szövetséget.

 Nyáron számíthatunk az orosz embargó feloldására (8.oldal)

Az EU vezetése rosszul mérte föl a szankciók által okozott mezőgazdasági veszteségeket

Az oroszországi embargó mintegy 4,5 milliárd dollár kárt okozott a magyar gazdaságnak – közölte szerkesztőségünkkel Budai Gyula miniszteri biztos, és hozzátette: hazánk érdeke, hogy a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek előtt újra megnyíljon az orosz piac.

 Átalakul a hulladékgazdálkodás (9.oldal)

Életbe lép a szennyező fizet elve

Az átalakítással nem emelkedik a szemétszállítás díja, sőt a szelektív hulladékgyűjtési rendszer terjedésével akár mérséklődhet is, miközben emelkedik a szolgáltatás színvonala – közölte Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, s hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok önrendelkezési joga továbbra is megmarad a közszolgáltatásban.

 A digitalizáció a versenyképesség előfeltétele (12.oldal)

Az infrastruktúra tekintetében az EU élvonalába tartozunk

Miként hasznosítható a digitalizálás Magyarország külgazdaságában? Miként függ ez össze a gazdaság versenyképességével? – kérdeztük dr. Pana Petra helyettes államtitkárt, aki részt vett a február 25-én Berlinben megrendezett Digitális Gazdaság kerekasztalon. A helyettes államtitkár közölte: ahhoz, hogy a versenyképességünket és külgazdaságunk pozícióit a negyedik ipari forradalomnak nevezett időszakban fönntartsuk, számunkra is elengedhetetlen, hogy a digitalizációs folyamatok részesei legyünk.

 Ezernyelvű, egyszívű brigád (12.oldal)

Az ezernyelvű, egyszívű (vagy inkább szívtelen) brigád honi tagjai a libertáriánusok saját énközpontúságuk szerint a haladó szelleműek, a magyar érdek ellen bármikor és bárkivel készek összeállni. Amikor a német nemzetiszocializmus nyögette Európa országait, akkor velük kollaboráltak, amikor ruszki csizma taposott rajtunk, annak nyalták a talpát, most mikor az Egyesült Államok hatalmi arroganciájának alárendeltjeként elképzelt Európai Egyesült Államok akaratát akarják ránk erőltetni, ők a demokrácia és a szabadság szavakat szöszögve-pöszögve, állnak az erőszaktevők pártjára. Hát nem bámulatos? És ugyancsak bámulatos az a mély hallgatás, mely az Udo Ulfkotte könyvéhez hasonló műveket övezi mindmáig.

 Nem vallott, eltemetve (18.oldal)

14 évesen a Lehel téren küzdött a megszállók ellen, majd a Szövetség utca és a Rákóczi út kereszteződésénél harcoló, az akkori Divatcsarnokot védő csoport tagja lett. 1956 novemberében az ÁVH-s pribék addig kínozta, míg a klinikai halál állapotába került. Sírásóknak köszönheti az életét. Bujkált, segédmunkás volt, később a Rózsahegyi-féle színiiskolában, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult. Hóhéraival is találkozott. Elismerései: 1956-os emlékérem (2005); Hűség a Hazához Érdemrend nagykeresztje (2005); A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2006); Szabadság Hőse emlékérem (2006); Nagy Imre-érdemrend (2011); Magyarország Érdemes Művésze (2011). Dózsa László, az Újpest Színház főrendezője szerint a Fővárosi Törvényszék ítéletével nem csak Biszku Bélát mentette föl, hanem az összes kollaboráns hazaárulót, a tömeggyilkosokat.

 Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 

Keresse a heti Magyar Fórumot március 17-étől az újságárusoknál.

 

Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.  

Budapesten, 2016. márciusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere  

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.