vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.18. 

Kockázatmentes állampapírok

A lakosok így biztonságban tudhatják a pénzüket

Állampapír-értékesítési pontot nyitott Dunakeszin a Magyar Államkincstár. Dióssi Csaba, polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a kisemberek is könnyebben fektetik be megtakarításukat a kockázatmentes állampapírba, ha azt lakhelyükön tehetik. A település vezetőjét a nem kötelező védőoltások támogatásáról és a népkonyha létesítéséről is kérdeztük.

 Mit jelent a város életében, hogy a Magyar Államkincstár állampapír-értékesítési pontot nyitott?

 – Nagyon jó gondolat, hogy a lakosság helyben tud vásárolni állampapírokat az Államkincstártól, s ezzel gyakorlatilag lehetőségük nyílik arra, hogy a legbiztonságosabb formát válasszák. Így a piacon példátlan hozamot produkáló állampapírokat nem bankon keresztül, hanem közvetlenül vehetik igénybe. Az állampapírok kockázat és hozam aránya meglehetősen kedvező. Nem véletlen, hogy az elmúlt években, évtizedekben sok bank állampapírba helyezte a pénzét, és így jutott hozamhoz. Most a lakosság a bankokat kihagyva képes a nagyobb hozamot realizálni. Dunakeszi lakosságának jelentős része Budapesten dolgozik, jól eligazodik az internet világában, így korábban is tudta kezelni az ilyen jellegű államkincstári ügyleteket. Azok számára előnyös az állampapír-értékesítési pont, akik nem a fővárosban dolgoznak, illetve nem mozognak otthonosan az internetes banki felületeken, így kisebb megtakarításaikat be tudják fektetni, méghozzá biztonságos módon. Éppen ez a célcsoport volt, amelyik korábban áldozatul esett különböző szélhámosságnak. Az értékesítési pont megnyitásával most ez a típusú kockázatmentes befektetés számukra is rendelkezésükre áll, s nem csak azok vehetik igénybe a különböző lejáratú és formájú, forint alapú értékpapírok nyújtotta lehetőségeket, akik pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek.

 Maradjunk az anyagiaknál, de a támogatások oldalára rátérve. Egy hónapja a város 15 000 forint keretösszeget biztosít minden Dunakeszin élő gyermek nem kötelező védőoltásának támogatásához. Mindez mennyi gyermeket érint? S hány éves korig számít valaki gyermeknek?

 – Több ezer családot érint ez a támogatás (8200 14 év alatti gyermek él Dunakeszin), amelyet a gyermek 14 éves koráig vehetnek igénybe a szülők. Ennek a támogatási formának nálunk már hagyománya van. Az előző ciklusban a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás területén vezetett be akciót önkormányzatunk. Ez a védőoltás akkor még nem kapott állami támogatást, de a szakma és a szülők körében nagy népszerűségnek örvendett, ezért úgy döntöttünk, mi magunk szervezzük meg azt, hogy a helyi iskolákban beoltsák a kislányokat. Sőt azok számára is lehetővé tettük az ingyenes védőoltást, akik helyi lakosok, de nem itt járnak iskolába. Miután az állam átvállalta a HPV elleni védőoltás támogatását, a mi segítségünk okafogyottá vált, de abban biztosak voltunk, hogy ezt az összeget továbbra is a gyermekegészségügyre szeretnénk fordítani. Ezután azt kezdtük el körüljárni, hogy milyen oltások támogatása lenne célszerű. Fölvettük a kapcsolatot a gyermekorvosokkal, hogy megtudjuk, mely oltásokra van igény, melyeket javasolják elsősorban. A gyermekorvosok szakvéleménye alapján az alábbi fertőző betegségek elleni nem kötelező védőoltásokat célszerű támogatni: rotavírus, bárányhimlő, gennyes agyhártyagyulladás, valamint a kullancscsípés okozta agyvelőgyulladás. Mivel megoszlottak a vélemények, hogy ezek közül melyiket emeljük ki, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy ezt a döntést a szülőkre bízza. Ennek alapján 15 ezer forintos keretet biztosítunk minden 14 év alatti gyermeknek, és a szülő eldönti a gyermekorvossal konzultálva, melyik oltást szeretné. A gyermek törvényes képviselője a saját belátása szerint kiválasztott védőoltásra vonatkozó kérelmet az arra rendszeresített formanyomtatványon nyújthatja be, amelyhez mellékelni kell a házi gyermekorvos igazolását az oltás beadásáról, valamint a védőoltás megvásárlásáról szóló gyógyszertári bizonylatot. A rendelet alapján a keretösszeg erejéig, tehát 15 ezer forintig, több oltás beadásához is igényelhető a pénzbeli támogatás, akár különböző időpontokban benyújtott kérelmek útján. Ez a támogatási forma rendkívül népszerű. A rendelet életbelépése óta hetente több kérelmet is aláírok, már 100 felett jár az igénylők száma. Azért választottuk az utólagos kifizetési formát, hogy lássuk, az oltás beadása megtörtént, és nem másra használták fel a szülők a pénzt. Ugyan nem volt még olyan probléma, hogy valaki jelezte volna, hogy az oltást nem tudja előre megfinanszírozni, de amennyiben ilyen előfordulna, akkor elképzelhető, hogy méltányossági alapon megoldanánk azt, hogy közvetlenül a háziorvosnak juttatnánk el az összeget.

 Mi jellemzi Dunakeszi egészségügyi mutatóit?

 – Konkrét adatokat nem tudok mondani, de azt gondolom, hogy az országos átlagnál kevesebb a megbetegedések száma, hiszen főleg olyan középosztálybeli emberek laknak a városban, akik nemcsak a betegségek kezelésére, hanem a megelőzésre is költenek, és a sport, a mozgás is rendkívül fontos számukra. Ezért is nagy feladatot jelent az önkormányzatnak a sportinfrastruktúra-igények kielégítése, amelynek újabb és újabb fejlesztésekkel, új sportágak bevezetésével igyekszünk megfelelni. Nem véletlen, hogy a régióban az terjedt el rólunk, hogy Dunakeszi egy sportos város.

 Szociális téren is újítást terveznek. Méghozzá egy népkonyha bevezetését. Ez eredetileg már február elejétől üzemelt volna. Mi akadályozta az átadást?

 – A népkonyhának, mint minden szociális alapellátásnak is, számos jogszabálynak meg kell felelnie. Nem arról van szó, hogy furgonokkal megállunk az út szélén, és élelmiszert osztunk. Működési engedélyt kell kérni a népkonyha üzemeltetésére úgy, mint más tevékenységekre. A hatósági adminisztráció húzódott el. Nem okoljuk emiatt a hatóságokat, hiszen együttműködnek velünk, de azzal sajnos nem számoltunk, hogy az engedélyezési eljárás hosszabb időt vesz igénybe. Tudtommal minden feltételnek megfelelünk, és tavasszal megnyílik a népkonyha. A működtetéshez szükséges tárgyi és személyi feltételek tehát rendelkezésre állnak.

 Kik vehetik igénybe a népkonyha szolgáltatását? A népkonyha mennyiben különbözik azoktól a karitatív intézményektől, melyek előtt már 11 órakor legalább 50 hajléktalan áll sorban?

 – Teljesen más lesz a népkonyha feladata. A hajléktalanellátás keretén belül külön ebédet biztosítunk a nappali melegedőben. A 45 ezres városban körülbelül 30 hajléktalan él, ami nem rossz arány. Mi azokra – főleg a kisnyugdíjasokra gondoltunk – akik rendelkeznek hajlékkal, csak olyan szegényes anyagi körülmények között élnek, hogy könnyebbséget jelent számukra, ha ebédre nem kell költeniük. A népkonyha működéséhez egy komoly házirendet készítettek kollégáim, ezzel szeretnénk elkerülni, hogy a szolgáltatás a célnak megfelelően tudjon majd működni.

 

Medveczky Attila