vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.18. 

Szigeti: készek vagyunk megkezdeni a tárgyalásokat a Most-Híddal

A március 5-i parlamenti választások eredményei megmutatták, hogy nélkülözhetetlen a közös fellépés, aminek pedig alapfeltétele a két párt - az MKP és a Most-Híd közötti tárgyalások megkezdése. Erről Szigeti László, a magyar párt elnöki teendőit ideiglenesen ellátó OT-elnök beszélt a Kossuth Rádió Határok nélkül c. műsorában a választások után előállt helyzetet értékelve.

Szigeti László, mint a párt Országos Tanácsának elnöke, Berényi József lemondása után vette át az elnöki teendők gyakorlását az alapszabály ide vonatkozó passzusa alapján. Tisztújításra júniusban kerül sor. Szigeti elmondása szerint azonban ebben az évben mindenképpen aktuális lett volna a tisztújítás, hiszen a párt utolsó kongresszusa még 2012. december 8-án volt. "Tekintettel arra, hogy a parlamenti választások úgy sikerültek ahogy sikerültek, ezt most egy kicsit előre hoztuk." A tisztújítás alatt teljes körű, általános újítást kell érteni, mint Szigeti fogalmazott, "a helyi szervezetek szintjétől egészen a járásokig, kerületekig, majd az országos szintig egy általános tisztújításra kerül sor".

 A politikus a választási eredményeket röviden értékelve elmondta: egyértelműen ki kell mondani, hogy a választások eredményeit az MKP nem tartja sikernek, azonban "látunk erőt és reményt abban, hogy a következő évek során kemény, határozott munkával ebből a 105 ezerből több is lehet". Mégpedig azáltal, hogy sikerül a magyar pártnak mozgósítania az ország déli részein élőket. A mostani szereplés okát is abban látja Szigeti László, hogy a magyarok "unják már, hogy három választási listából kell kiválogatni azokat a képviselőket, akiket meg akarnak bízni parlamenti képviselettel". A legfontosabb szerinte tehát az, hogy "próbáljuk megtalálni az egymáshoz vezető utat".

 A Most-Híddal való lehetséges együttműködésről azt mondta: egyelőre csak a médiából értesültek a Most tárgyalási szándékairól (a vegyespárt ezt a választások előtt elutasította), az MKP központi irodájába ilyen irányú megkeresés nem érkezett. Azt azonban Szigeti elmondta: az elnökségi ülésen sokat beszéltek arról, hogy a közös fellépés nélkülözhetetlen. "Ennek alapfeltétele az, hogy a két politikai párt képviselői asztalhoz üljenek és tárgyaljanak. Tehát úgy néz ki, hogy a Most-Híd párt sem örülhet annak az eredménynek amit elért. Mi készek vagyunk ilyen jellegű tárgyalások megkezdésére". Olyannyira, hogy már az is szóba került, kik lehetnének egy ilyen tárgyalódelegáció tagjai - ezt azonban Szigeti még nem kívánta elárulni.

 

szd, Felvidék.ma

Fotó: ON