vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.18. 

Ezek a büntetőügyes csávók vezetik ma Romániát

Tőlük bezzeg senki sem vont meg semmit. Ja, magyarok is vannak köztük...

Számos, büntetőügyekkel terhelt politikai vezető a kollégák cinkosságával és bizonyos törvényi hiányosságok kihasználásával megőrizte tisztségét, és befolyásolja a pártjában és a Parlamentben hozott döntéseket. Ez azért lehetséges, mert a hatályos törvények szerint a parlamenti képviselői mandátum csak jogerős letöltendő börtönbüntetés esetén szűnik meg, a szenátorok és a képviselők pedig, akiktől a szabályok megváltoztatása függ, nem igyekeztek kiterjeszteni a szankciók hatáskörét. A PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) és a PNL (Nemzeti Liberális Párt – a szerk.) elfogadott ugyan saját feddhetetlenségi szabályzatokat, de ez csak papírra vetett jó szándék maradt.

A legfrissebb példa: Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető tegnap bejelentette, hogy továbbra is Marian Neacşu képviselő marad a Szociáldemokrata Párt választási kampányának koordinátora, annak ellenére, hogy összeférhetetlenség miatt hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A PSD Neacşut meghagyta a Képviselőház állandó bizottságának jegyzői tisztségében is, ahol olyan fontos döntésekben vesz részt, mint amilyen a tervezetek napirendre tűzése. Liviu Dragnea azt magyarázta, hogy ez az ítélet a képviselőt nem tiltotta el a párttevékenységektől: „Igen, az a jelöléssel kapcsolatos. A pártmunka nincs megtiltva.”

 A PSD a büntetőügyesek bajnoka

Marian Neacşu a Szociáldemokrata Párt azon politikusainak hosszú listáját egészíti ki, akik annak ellenére döntési helyzetben maradtak, hogy meggyűlt a bajuk a törvénnyel. Ennek éppen a PSD elnöke a leglátványosabb példája, akit a népszavazási ügyben egy év felfüggesztett börtönre ítéltek. Liviu Dragnea esetében a döntés nem jogerős, de a Neacşuval szembeni kímélet azt sugallja, hogy a PSD vezetője nem fog visszalépni, amennyiben büntetése felfüggesztett jellege nem változik meg. Egy másik példa Florin Pâslaru, akit nemrég választottak meg a képviselőházi PSD-frakció vezetőjének, holott összeférhetetlenség miatt bűnvádi szempontból elmarasztalták. A Microsoft-ügyben bűnvádi eljárás alatt álló Ecaterina Andronescu (PSD) a szenátusi oktatási bizottságot vezeti. A képviselőház ipari bizottságának Iulian Iancu (PSD) a vezetője, aki ellen bűnvádi vizsgálat folyik egy olyan ügyben, melyben azzal vádolják, hogy közbelépésére a Transelectrica pénzéből fizették az emberek szállítását egy USL-s rendezvényre. Ügybeli társa, Lucian Şova a képviselőházi közlekedésügyi bizottság titkára. Mădălin Voicu képviselő a képviselőház művelődési bizottságának alelnöke maradt. Vasile Gliga a képviselőház információtechnológiai bizottságának alelnöke, holott összeférhetetlenség miatt egy év börtönre ítélték, felfüggesztve.

 Ponta bandáját meg is büntették, meg nem is

A szociáldemokraták esetében különben már hagyománnyá vált, hogy a párton belüli játékok fontosabbak a törvényeknél. Bár bűnvádi vizsgálat folyik ellene törvénysértő visszaszolgáltatások miatt, Ilie Sârbu, Victor Ponta volt kormányfő apósa egy jól fizetett számvevőszéki állást kapott Liviu Dragneától. Magát a volt kormányfőt is megtartották tisztségében, holott bűnvádi vizsgálat folyt ellene, melyet csak a Colectiv-botrány kirobbanása után veszítette el. A két ügyben is bűnvádi vizsgálat alatt álló Dan Şova szenátor maradt a visszaélésekkel foglalkozó bizottságban. A volt kormányfőhöz közelálló Sebastian Ghiţă, bár két büntetőügyben is vádlott, továbbra is a PSD-frakció képviselője és két fontos bizottságban tevékenykedik – a SRI-t (Román Hírszerző Szolgálat – a szerk.) ellenőrzőben és a védelmiben.

 A szövetségesek követik a mintát

Ugyanez a szokás tapasztalható az UNPR-nél (Románia Haladásáért Nemzeti Szövetség –  szerk.) és az ALDE-nél (Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.), a PSD szövetségeseinél. Gabriel Oprea továbbra is vezeti az UNPR-t (március 3-án jelentette be a lemondását – a szerk.), holott két ügyben folyik ellene bűnvádi nyomozás. A szenátorok megszavazták Gabriel Oprea mentelmi jogának felfüggesztését, de úgy tűnt, hogy ezt a döntést inkább a PSD-n belüli nézetkülönbségek befolyásolták és nem a feddhetetlenségi kritériumok alkalmazása. A Microsoft-ügyben vizsgált Şerban Mihăilescu (UNPR) sem lépett vissza, továbbra is a szervezet alelnöke, az UNPR-frakció alelnöke és a szenátusi házszabálybizottság alelnöke maradt.

 A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) ügyében a bűnvádi nyomozástól a kollégák által megmentett Daniel Chiţoiu képviselő (ALDE) a költségvetési bizottságban dolgozik a tervezeteken, egy létfontosságú területtel kapcsolatos döntéseket hozva. Mindezt azok után, hogy az ügyészek vádja szerint a pénzügyminiszteri tisztségét egy olyan sürgősségi rendelet kezdeményezésére használta fel, mellyel egy biztosítócég érdekeit akarta védeni. Daniel Chiţoiu nemrég bejelentette, hogy vissza fog vonulni a politikából, azt sugallva, hogy a következő választáson nem indul újra, de befejezi a mandátumát. A diszkrétebb, szintén ALDE-tag Varujan Vosganian, akit a Szenátus kétszer mentett meg a bűnvádi vizsgálattól, visszavonult a gazdasági területről és most a művelődési bizottságban tevékenykedik.

 A liberálisok is engedékenynek bizonyultak a hasonló helyzetekben, de az eltérő elvárásokkal rendelkező választók nyomására árnyalták a hozzáállásukat. Tudor Chiuariu ma a PNL-frakcióhoz tartozó független szenátor, holott 2014-ben felfüggesztve három és fél év börtönre ítélték a Román Posta-ügyben. A liberálisoknak egy évbe tellett, hogy 2015 januárjában kizárják a pártból, Chiuariu pedig hosszú ideig a Szenátus jogi bizottságának tagja maradt, ahol többek között a büntetőtörvénykönyv módosításáról is tárgyalnak. A volt igazságügy-miniszter most az emberi jogi bizottságba ment át. A liberálisok 2015 márciusában visszavonták Corneliu Dobriţoiut a szenátusi védelmi bizottság éléről, miután egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a tábornokoknak osztogatott házakról szóló ügyben. Ezzel szemben Ion Ariton a közlekedésügyi bizottság titkára maradt, holott a Bute-gála ügyben bíróság elé állították, a Microsoft-ügyben pedig bűnvádi vizsgálat folyik ellene.

A kisebbségek egyenlőséget akarnak

Ezeket a viselkedéseket a nemzeti kisebbségek pártjai is átvették. Az RMDSZ képviselői is megértőknek bizonyultak a feddhetetlenségi felügyelők vagy az ügyészek által megvádolt kollégáik iránt. Máté András az RMDSZ-es képviselők vezetője, holott jogerősen hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték összeférhetetlenség miatt. Sőt, a jogi bizottság tagja. A kollégák által a bűnvádi vizsgálattól kétszer megmentett Borbély László a képviselőházi külügyi bizottság vezetője. E bizottság feladatai közé tartozik „a kétoldalú párbeszéd más államok parlamentjeinek hasonló bizottságaival”. Nehezen érthető, miként láthatja el ezt a feladatát, amikor az AEÁ nagykövetsége – igaz, sorok között – bírálta az ügyészektől történt megmentését. Niculea Mircovici (Bolgár Szövetség) a Képviselőház állandó bizottságának a tagja maradt, holott fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott összeférhetetlenség miatt.

 Lemondás – a szabályt erősítő kivétel

Florin Popescu képviselő tegnap (március 2-án - a szerk.) úgy döntött, lemond Románia Parlamentjéből, miután két év letöltendő börtönbüntetést kapott. Az ítéletet 2015 decemberében mondta ki a legfelsőbb bíróság. A döntés nem jogerős. Popescut azzal vádolják, hogy egy cég vezetőjétől több mint 60 tonna fagyasztott csirkét kapott, amit aztán a 2012-es választási kampányban osztogatott a választóknak. De úgy tűnik, hogy Popescu a lemondásával a fellebbviteli esélyeit reméli növelni, melyről már nem a legfelsőbb bíróság fog dönteni, ugyanis Popescunak megszűnik a képviselői minősége.

 

Romulus Georgescu

 

(foter.ro)