vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.18. 

Minden helyre jutni fog a felajánlásból

Ákos ötvenmillió forintot adományozott a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak

Amilyen hatalmas volt a médiavisszhang egy tavaly év végi Ákos-nyilatkozat kapcsán, annyira kevés szerkesztőségnél lépte át az ingerküszöböt az a tény, hogy az énekes – miután rendezte vitáját a német távközlési céggel – 50 millió forintot adományozott a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott és vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára. Lapunk Csaba testvért kereste meg a különleges támogatás kapcsán.

– Csaba testvér, kapcsolatuk Ákossal új keletű, vagy régi ismeretségről van szó?

Régi az ismeretség, nagyon sok éve már, hogy kapcsolatban állunk. Ákos gyakran meglátogat bennünket, nem egyszer családostól keresi fel a gyermekotthonunkat. Néhány alkalommal zenélt is a gyermekeinknek, akik csillogó szemmel hallgatták a muzsikáját. A közelmúltban felhívott telefonon, és jelezte, hogy szeretne velem találkozni, mert adományt szeretne felajánlani az alapítvány számára. Amikor megtudtam, hogy milyen hatalmas összegről van szó, hirtelen levegőhöz se jutottam, hiszen fennállásunk során magánszemélytől még soha nem részesültünk ilyen rendkívüli mértékű támogatásban. Ezúton, a Magyar Fórum hasábjain is szeretnék köszönetet mondani Ákosnak nagylelkűségéért. Isten fizesse meg!

– Nyilván Atya is hallott Ákos nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatáról, amelyben a gyermekvállalásról, mint a női princípium beteljesítéséről beszélt. Papként miként vélekedik erről?

– Hallottam a nyilatkozatot és eljutott hozzám az is, hogy sokan félreértették Ákos szavait. Szentírási idézettel is alátámasztott, szeretetteljes nyilatkozat volt szerintem. Papként és a gyermekotthon vezetőjeként is maximálisan egyetértek azzal, amit Ákos az anyaság szentségéről elmondott. Egy nő előtt számos lehetőség áll az életben, ám nem hiszem, hogy vitatható volna: mind közül az egyik legszebb, legnemesebb az anyai szerep vállalása. Nagyon sok, immáron háromezernél is több gyermek repült ki tőlünk az alapítvány működésének kezdete óta. Közülük számosan vállaltak már gyermekeket, nem egy esetben három-négyet is. Rajtuk is azt látom, hogy az anyaság beteljesítette, kerekké tette az életüket. Úgy hiszem, Ákos is erről beszélt nyilatkozatában.

– Az ötvenmillió forintos adomány felhasználására milyen elképzelések vannak?

– Alapítványunk jelenleg nyolcvanhárom épületben, helyiségben, összesen 2310 gyermekről gondoskodik. Emellett, ahogy az imént is említettem, ennél is több a már kirepült, egykori pártfogoltjaink száma. Függetlenül attól, hogy ők már felnőttek, önálló életet élnek, sokuknak gyermekeik is születtek, természetesen továbbra is felelősséget érzünk értük is. Mindent egybevetve sok ezer egykori és jelenlegi ember hálás imája száll most Ákosra. A már említett nyolcvanhárom helyiség mindegyikébe jutni fog ebből a tekintélyes összegből. Számos helyen aktuális akár a bővítés, akár a belső felújítás, tatarozás. Legfőképp a már meglévő épületek, helyiségek tűzvédelmi és közegészségügyi előírások szerinti kialakítása, fejlesztése kerülhet most napirendre. Amióta Románia is EU-tag lett, sok tekintetben szigorodtak a szabályok, amelyek természetesen ránk, mint gyermekekkel foglalkozó szervezetre, kiemelten is vonatkoznak. Így tehát lesz helye Ákos felajánlásának, amelyet persze mindemellett igyekszünk átváltani gyermekkacajra, boldogságra is.

 

Kovács Attila