vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.18. 

STRAUSS

55 éve választották a CSU elnökének

2015 őszén, születésének 100. évfordulójára felfrissítették Werner Biermann által írt életrajzi kötetét, díszkiadásban jelentették meg, melyben Franz Josef Strausst méltán a háború utáni történelem legszínesebb egyéniségeként mutatja be a szerző. Érdekes, de azért nem adja vissza a nagy formátumú ember valódi értékét. A politikus tudományos értékelése egy újabb kötetben még várat magára, ugyanis vitán felüli, hogy Franz Josef Strauss helye a német politikának olyan nagy alakja mellett van, mint Konrád Adenauer. A könyv családi és baráti visszaemlékezések, levéltári anyagok, naplórészletek közlésétől színes, könnyen olvasható, szórakoztató, de figyelemre méltó benne még a német társadalom ún. népi liftje, amely tökéletesen működik, tehát hogy nem kiválasztott származási kasztok privilégiuma az ország vezetése, hanem mélyebbről is vezet út felfelé, hiszen egy hentes fia, tehetségénél fogva, szinte Bajorország koronázatlan királyává lehetett.

Közismert legendárium, hogy míg a balliberális politikusok tekintélyét a pénzügyek addig a konzervatívokét a nőügyek szokták megtépázni. Strauss karrierjét nem tudták elgáncsolni, példátlan politika tehetsége megbirkózott a összeomlással fenyegető „Spiegel”-üggyel és egyéb, a kancellársága idején feldobott, nevéhez kapcsolt ügyekkel is. Strauss egy valódi bonviván volt, s ez nem maradt rejtve a világ elől. A New York-i Central Parkban 1971-ben kirabolták. A bulvár persze kiszínezte a dolgot, azt írták, mivel az eset éjfél körül történt és két prostituáltat is kihallgattak az ügyben, nem zörög a haraszt… Ám az ellenfelei által megszellőztetett ilyen természetű flörtjének gyanúja igazolatlan maradt.

Azonban még pénzügyminiszter korában valóban volt egy megrendítően szép szerelme, melynek racionális okokból, szakítás lett a vége. Strauss a szerelem idején virágzott, boldogan dolgozott, de a felesége, Marianne mindent megmozgatott, keményen harcolt és végül nyert. „Ő azonban keservesen sírt, amikor el kellett válni”. Marianne és Franz Josef sérthetetlen kapcsolatán a könyv szerint ez az eset sem változtatott a későbbiek során.

A bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió elnöke, 1988-ban, egy vadászaton rosszul lett. Elvesztette eszméletét. Kórházba szállításakor szívinfarktust állapítottak meg, majd két nappal később, 73 éves korában meghalt Franz Josef Strauss. Anélkül hunyt el, hogy visszanyerte volna az öntudatát. Halálhírét Max Streibl bajor miniszterelnök-helyettes jelentette be, aki egyúttal a kormányügyek intézését is átvette Münchenben, és állami gyászt rendelt el.

Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa temette, s szentbeszédében, nem véletlenül, egy tölgyfához hasonlította: „Élt, mint egy tölgy és olyan is volt, mint egy tölgyfa.” A tölgy romolhatatlan kemény fája révén vált a nagyság, a rendíthetetlen erő, a kitartás jelképévé, bár termete, növése miatt gyakran éri villámcsapás. Erős gyökere az eget köti össze a földdel. Az erős, szilárd hitet jelenti, azonkívül Krisztus keresztjét is, mely a hagyomány szerint tölgyfából készült. Ezenkívül a hősiességnek, a bátorságnak, a bajtársiasságnak és az erkölcsi tartásnak is szimbóluma a tölgy.

Tizenhat nappal Strauss halála után a bajor tartományi parlament Max Streiblt választotta új államfőnek. A miniszterelnök-helyettesi hivatalt Mathilde Berghofer-Weischner, eddigi igazságügy-miniszter vette át, az új igazságügy-miniszter pedig a kancellária eddigi vezetője, Edmund Stoiber lett. Jellemző, hogy a keleti sajtó libertáriánus tollnokai még a 80-as években is radikális jobboldalinak, hidegháborús uszítónak nevezte a keresztényszociális eszmerendszer követőjét, a CSU ideológia fundamentumát megalkotó Franz Josef Strausst.

A néhai bajor miniszterelnök 1915-ben született.

Tanulmányait a müncheni egyetemen végezte, majd a háború alatt a keleti és a nyugati fronton is harcolt. Alapítója a CSU-nak és 1949-ben a párt főtitkárává választották, egyúttal tagja lett az akkor alakult bonni Szövetségi Gyűlésnek. A második Adenauer-kormány idején 1953-ban a különleges ügyek minisztere lett, 1955-ben az atomenergia-ügyek minisztériumának élére került. 1956-tól hat évig volt hadügyminiszter, majd 1961-ben választották meg a CSU elnökévé, s e tisztséget megszakítás nélkül viselte haláláig. 1966–69 között az ún. nagykoalíció pénzügyminisztere, 1978-tól Bajorország miniszterelnöke volt. Az NSZK megalapításától kezdve a nyugatnémet politika meghatározó egyéniségeként tartották számon. Szívélyes, baráti kapcsolatok fűzték Magyarországhoz, többször ellátogatott hozzánk. Emlékére a Hanns Seidel Alapítvány, díjat hozott létre.

 

Franz Josef Strauss, német politikus. A Bajor Keresztényszociális Unió néhai elnöke, Bajorország miniszterelnöke. 1915. szeptember 6-án Münchenben született, és 1988. október 3-án Regensburgban halt meg, felesége, Marianne már 1984-ben eltávozott az élők sorából.

1935–1939-ig a Lajos Miksa Egyetemen tanult.

Gyermekei: Monika Hohlmeier, Franz Georg Strauß, Max Josef Strauß

Szülei: Walburga Strauß, Franz Josef Strauß

 

czyla