vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.18. 

Csorja Gergely: A határozott magyar álláspont sikere

Az EU–Törökország csúcson Orbán Viktor politikája diadalmaskodott. Magyarország idejekorán végrehajtott lépéseivel megakadályozta a migránshelyzet eszkalálódását déli határainkon. A kerítés – vagy szebben technikai határzár – gondolatát Orbán Viktor személyesen verte át a magyar közigazgatáson. Ezért akkor komoly támadások érték, de néhány hónap alatt kiderült, hogy a legkritikusabb országok maguk is kénytelenek voltak hasonló eszközökhöz nyúlni.

Orbán előrelátása és kitartása az Európai Unió vezetőinek élvonalába repítette a magyar miniszterelnököt. Most, amikor Törökország lényegében zsarolni akarja az EU-t és euróra kívánja váltani a migránsáradatot, most Orbán vétója – mely vétó mögé több állam is beállt – azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök meghatározó politikai tényező lehet Európában.

Figyelembe véve, hogy Magyarország mérete, népessége, gazdasági teljesítménye okán nem képes jelentős befolyásra szert tenni, Orbán vezető szerepe az unióban hatalmas jelentőségű lehet.

Az Európai Unió válságban van. A migránsáradat kezelésének teljes kudarca azt mutatja, hogy az unióban alapvető változásokra van szükség. A szerepek újraosztása elkerülhetetlen, így Orbán sikere az országnak sokat hozhat.