vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.23. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 12. száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely: HÁBORÚ (címlapon)

A múlt héten a Meglepő szövetség című írásom ezzel fejeződött be: az elkövetkező évtizedben a terrorizmus világméretűvé válik és soha nem látott intenzitású lesz. Ha nem következik be gyökeres változás, akkor lényegében sehol, senki sem lesz biztonságban, miközben felsejlik a világháború réme. A brüsszeli áldozatok, köztük a két magyar sérült, tragikus igazolásai a fentieknek. A párizsi és ez a mostani brüsszeli támadás már egy háború része. Egy háborúé, melyet a mérhetetlen hatalmi cinizmus, a mindent az anyagi haszonszerzés alá rendelő erők és az ezekből táplálkozó ellenkultúra minden eddiginél durvább megnyilvánulásai indukálnak az egyik oldalról, míg a másik oldalról egy végtelenül elgyengített, de még mindig gazdag és tehetetlen Európa szenved el.

 Csurka István KONTRASZELEKCIÓ (2. oldal)

Bent a kistarcsai táborban örökösen interjúvoltuk egymást. Ezekből a beszélgetésekből raktam össze Kádárék módszerét. A korai internálásoknak, tehát az 57-ben foganatosított letartóztatásoknak nagy része hasonló okból történt. Valahol, egy munkahelyen, egy községben, egy városrészben szava volt az illetőnek, jóformán nem is a személyét, hanem a nézeteit, a tartását, az esetlegesen ellenállásra buzdító akaratát vonták ki a forgalomból. Könnyű volt őt megtalálni: korábban a forradalmi bizottság elnöke, vezetője vagy tekintélyes tagja volt, szerették. Ez volt a legnagyobb baj. Sorsa részben attól függött, hogy miként viselkedik az a közösség, amelyből kivették. Ha elcsendesült és jómaga is összeroppant, vagy el tudta hitetni, hogy ő csak megtévesztett, kiengedték.

 Medveczky Ádám, Kossuth –díjas karmester: Keresztút – Máté-passió (3. oldal)

Szenvedés, méltóságteljes földöntúli fájdalom, súlyos emelkedés a halálba, fel a Koponyák hegyére. J. S. Bach olyan fantasztikus tablót komponál a Máté­passió nyitó tételében, amely felülmúl sok romantikus operafinálét. Ennek a történetnek más a dimenziója. Ez a magaslat megduplázott együttest, két nagy zenekart és két énekkart kíván. A zene alapja is kettős: a rendkívüli súlyt adó alapritmus, és a háromhangú gyötrődő szekvencia, amely lassú vonalakban kapaszkodik föl a Via Dolorosára. „Jeruzsálem lányai, ne sírjatok”. De itt a zene az ő segítségüket kéri a szenvedés elviseléséhez („Kommt, ihr Töchter...”). Tömegjelenet; a távol állók kíváncsi kérdéseire a vezető kórus válaszol mély drámai szomorúsággal. A sokrétű tematikus és szövegi anyag fölött – mint egy csodálatos glória – ismert evangélikus zsoltár („Krisztus az ártatlan bárány”) hangzik föl a gyermekkar ragyogó csillogásában.

 P. Reisz Pál, a sümegi ferences kolostor házfőnöke: A kereszténységért, édes hazánkért végzett fáradozásunk nem reménytelen (3.oldal)

„Húsvét a remény ünnepe” – fogalmazta meg Márfi Gyula veszprémi érsek. A remény a hiten alapszik, amelyben bizakodva és tevékenyen várjuk Isten ígéreteinek beteljesedését személyes sorsunkban és az emberiség életében egyaránt. Jelesül: ha hiszem Krisztus feltámadását, akkor remélhetem, hogy egyszer majd találkozom vele, és számomra is „felragyog Isten dicsőségének ismerete Jézus Krisztus arcán” (2 Kor 4,6). A húsvét reménnyel tölti el a bűnös embert. Természetesen csak azt az embert, aki nem tagadja saját bűneit, nem tartja az emberi személy elidegeníthetetlen jogának azt, hogy szembeszálljon Isten akaratával, akár a tízparancsolattal is. Azokat, akik nem a világ szerint élnek, a bűnök megideologizálásának világában, hanem a realitások talaján állva elismerik, hogy „sokban vétünk mindnyájan” (Jak 3,2)A saját bűnösségét megtapasztaló keresztény ember viszont sosem mondja azt, nincs bocsánat, mert a húsvéti misztérium egyik alaptanítása éppen arról a Krisztusról szól, aki „vétkeinkért halált szenvedett, és megigazulásunkért feltámadott” (Róm 4,25).

 Szűcs Balázs atya: Húsvét felé vezető út (3.oldal)

Erőforrás, küszködés, hatalmas űr, beteljesült boldogság. Négy olyan terület, ami behálózza életünket. És ez a négy fő gondolat kerül elő, a nagyhéten, a húsvéti előtti napokban.

Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékezünk. Ebben benne van, amikor Jézus a tanítványai lábát mossa, hogy az Isten felnéz az emberre. Ez adja vissza az ember méltóságát. Látja a mennyei Atya a botlásainkat, küszködéseinket és mégis felnéz ránk. Biztat és bátorít. Lehet küzdeni, lehet kifáradni, lehet sokszor elbotlani, de nem szabad megállni! Ezen az úton, az életünk útján, végig kell mennünk, nem adhatjuk fel! Az Isten nemcsak, hogy felnéz ránk, nemcsak biztat, hanem táplál is. Mindenkinek szüksége van erőforrásra. Szükségünk van arra, hogy töltekezzünk. Folytonosan meg kell felelnünk mindenkinek: a családban, a munkahelyen, az iskolában… Néha meg kell állni, és a folyamatos adást, fel kell hogy váltsa a töltekezés. Isten saját magával táplál.

 Arendt: Ez egy politikai kampány ellenem, melynek minden részletét érdekcsoportok és kormánykörök irányítják (5.oldal)

Az ötvenöt éve, 1961. április 11-én kezdődő Eichmann-per szem és fültanúja volt Hannah Arendt. A Jeruzsálemben lefolytatott per és annak előzménye, a per körüli törvénytelenségek éppen neki köszönhetően közismertek, ugyanis könyvet írt róla. Könyvében a zsidó vezetők saját népük szétzúzásában betöltött szerepéről szóló fejezete kétségkívül az egész történet legsötétebb része a zsidók számára. A zsidó szervezetek és a náci hatóságok együttműködésének a feltárása a XX. század szégyenteljes, szomorú valósága. Nem csoda, hogy könyve nem nyerte el a zsidók tetszését. Az Egyesült Államokban még azzal is megvádolták Arendtet, hogy hiányzik belőle a zsidó nép iránti szeretete olyannyira, hogy képes ártalmatlannak föltünteti Eichmannt, és különösen arrogáns, amikor könyvében szépíti a náci háborús bűnös szerepét. Ez a kritika Arendttel szemben természetesen nélkülözi a valóságot.

 A közlekedés biztonsága és fejlesztése (5.oldal)
Harcba szállunk a fel nem használt uniós forrásokért

Hazánk újabb huszonhat közlekedésfejlesztési beruházással pályázik az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásaira. A második pályázati fordulóra egyebek mellett a Budapest–Rákos–Hatvan vasúti vonalszakasz és a Déli összekötő Duna-híd korszerűsítéséhez, az M15 és M70 autóutak négysávúsításához kapcsolódó támogatási igényt jelentett be a fejlesztési tárca. A közlekedésbiztonságot javító akciótervek végrehajtása mellett a minisztérium idén vezetéstechnikai tréningprogramot is indított. Tasó László államtitkár érdeklődésünkre elmondta, annak érdekében, hogy a közlekedés pozitív élménnyé váljon, fontos a tapasztati tudás megszerzése, a vezetőnek ismernie kell nemcsak a járműve, hanem önmaga korlátait is.

 PPP: PUKLI PISTI PÁRT (6.oldal)

Szöget ütött a fejünkbe, hogy a külföldről is szervezett és támogatott gyűlöletkommandó élére miért nem a hatalom visszaszerzésében utazó Gyurcsányt, esetleg a százfelé szaporodó volt MSZP–SZDSZ ága-bogaként továbbélő szervezetek élén álló pártvezérkéket, vagy Vonát, a jobboldal kaméleonjaként leszerepelt lózunghuszárt állították? Talán emlékszünk még Kovács Pistire. Annak idején a pedofilbotrányok és korrupciós ügyekbe való belefulladása miatt várható felelősségre vonás elől a megszűnésbe menekülő szadesz kampányarcának az ötéves, nem szavazó gyereket választották, mondván, „a politikának az érdemi kérdések felvetésével az a feladata, hogy választ találjon arra, mitől és hogyan lesz jobb Kovács Pisti és a Magyarországon élő emberek élete”. A nép teljesítette a feladatát, kereste és megtalálta a választ: a Magyarországon élő emberek élete azzal, ha a szadesz eltakarodik a büdös francba, számottevően javulhat – mondta, és kiszavazta a pártot a közéletből.

 Csorja Gergely: „Tanítanák” (7.oldal)

A Klik nem működött jól. A tanárok, nem egyszer, jogosan háborogtak. Háborgásukat azért enyhítette, hogy régen látott mértékben nőtt a fizetésük. A háborgás tényéből mégis sikerült politikai tőkét kovácsolni, kormányellenes hangulatot szítani. Na nem nagyon, de azért hallhatóan. A kormány az egyetlen helyes megoldást választotta, bejelentette, hogy átszervezi, megszünteti a Kliket. A tanárok tehát kaptak magasabb fizetést, jogos követeléseiket pedig úgy látszik meghallgatták. A háborgás persze marad, politikai alapon. Mindezek után mélázzunk el egy pillanatra, hogy vajon a tanároknak csak jogos követeléseik vannak, vagy feltehetjük a kérdést: kizárólag a magyar állam hibája, hogy a magyar oktatás tartós mélyrepülésben van? Vagy esetleg felvethető végre, hogy a tanárnak, az egyes tanárnak is van felelőssége az oktatásban?

 Aki magyar nyelvű iskolába jár, többlettudáshoz jut (8.oldal)

31 olyan településen, ahol a magyarság aránya nem éri el a 30%-ot, még tavasszal, a beiratkozások előtt, iskolaválasztási kampányt indítunk. A helyi szervezeteink és a Magyar Nemzeti Tanács segítségével igyekszünk eljutni 350 olyan iskolakezdés előtt álló magyar gyermekhez, illetve a családjaikhoz, akiket arra szeretnénk rábeszélni, hogy magyar iskolát válasszanak mind az egyén boldogulása, mind a közösség megmaradása szempontjából – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára.

 Határozott GMO-mentes politikát folytatunk (9.oldal)

Az USA alapvető érdeke, hogy termékeik előtt teljes egészében megnyíljanak az európai agrárpiacok, ami a GMO-s élelmiszerek és növények beáramlását jelenti

Milyen feltételekkel lehet hazánkban alkalmazni a biotechnológiai vívmányokat? Veszélyeztetheti Magyarország génmódosítás-mentességét az EU és az USA közti szabadkereskedelmi egyezmény? Milyen a GMO társadalmi elfogadottsága? – kérdeztük Tóth Katalintól, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkárától.

 Pukli pajtásai (9.oldal)

Mi őszintén fájlaljuk, hogy Pukli Kossuth­díj nélkül kénytelen tengetni életét. De ami késik, az ugyebár nem múlik, lehet, hogy a díjakat odadobáló ítészeink toleranciában odáig jutnak, hogy Juhász, Pilz, Sándor Mária, Pukli Pisti követi Nemes Lászlót, a Saul fia rendezőjét és Röhrig Gézát, a film főszereplőjét a Kossuth­díjasok sorában. Ezt azért tartjuk elképzelhetőnek, mert valószínűleg Nemes és Rőhrig a kormánybuktató célzattal toborzott Orbán takarodj, valamint Mocskos Fidesz forgatókönyv alapján kivitelezett összejövetelen jól összemelegedtek Pukliékkal. Amennyiben a már Kossuth­díjat kapottaknak beleszólásuk van a jövőbeni díjazottak kiválasztásába, akkor Pukliéknak nyert ügyük van. Most mi sem a filmre költött rengeteg pénzt (mindent egybevetve bele sem merünk gondolni, mennyi lehetett, tudniillik a hivatalos Oscar­jelölt hirdetés előtt kiadnak egy rövidített listát – az ezen szereplő 9 film úgy jön létre, hogy a bizottság 6­ot választ, majd egy még szűkebb csoport újabb 3 jelöltet tesz e mellé.)

 Märle Tamás: A legnagyobb vesztes (11.oldal)

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden bejelentette: nyáron teljesen megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), szeptemberre pedig a jelenleginél sokkal kevésbé központosított rendszert állítanak fel. Noha a Klik megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat… A kormány bizonyította, hogy alkalmas az érdemi párbeszédre, az abszurd bocsánatkérés, a Pukli Istvánék előtt való megalázkodás helyett jó irányba terelték az oktatás ügyét. A bolsevikoknak pedig új frontot kell nyitniuk, ha kormánybuktatásról akarnak álmodozni a jövőben.

Sajnos van egy igen nagy vesztese is az egész ügynek, ahogy egy barátom mondta. Szegény Klebelsberg Kunó nevéből szitokszó lett az elmúlt években, pedig ha valaki, akkor ő igazán sokat tett a magyar oktatásért.

 Vadregényes Kárpátalja (12.oldal)
A vezérlő fejedelem birtokain

Kárpátalja sosem tartozott a legnépszerűbb turistacélpontok közé, a kelet-ukrajnai háború óta még jobban visszaesett a látogatók száma. Pedig a vadregényes tájak, a magyar múlt számtalan érdekességét rejtegető városok óriási élményt nyújtanak, de aki síelésen töri a fejét, annak is érdemes a Keleti Kárpátokkal számolnia. És ha már számolás és Kárpátalja, a magyarországi pénztárcákat igen kedvező árak fogadják. Nemrégiben néhány napos utat tettünk Kárpátalján, először hosszabban Munkácson időztünk el. A vár felé közeledve nem mindennapi látvány fogadott bennünket: 2008 óta ismét ott áll a vár fokán a millenniumi turul szobor (amit 1920-ban a csehszlovákok romboltak le), de mellette ott lobogott az ukrán zászló is. Különös párosítás.

 Märle Tamás: Rasszisták (13.oldal)

„A rasszizmus fáj. Legjobban akkor fáj, amikor te vagy hozzátartozóid az elszenvedői. Megsebzik az embereket a stadionok lelátóin skandált rasszista rigmusok, az interneten közzétett gyűlölettel teli bejegyzések, a populista nyilatkozatok vagy a rossz viccek azokról, akiknek más a bőrszíne, a nemzetisége vagy az állampolgársága. A rasszizmus radikalizál, megoszt, embertelenné tesz” – emelt szót Dacian Ciolos román miniszterelnök abban az üzenetben, amelyet a rasszizmus elleni világnap alkalmából hozott nyilvánosságra közösségi oldalán. Kérdés, csípi­e a szemét az is a román miniszterelnöknek, amikor honfitársai bozgoroznak a magyar válogatott elleni meccsen. Vajon elérte­e az ingerküszöbét, amikor Izsák Balázsékat igen csak megbírságolták, amiért a Székely Szabadság Napján tartott megemlékezés után felvonulást mertek szervezni, ahogy az minden demokratikus jogállamban lehetséges.

 Az egyenes gerincű embereket nem lehetett megtörni (18.oldal)

Dr. Brusznyai József nyugdíjas esperes-plébános: mikor öcsémet a zárkából vezették a bitófához, a Himnuszt énekelte fennhangon, és a Kisfogház rabjai verték a vasajtón a ritmust. Ilyen volt öcsém utolsó, magasztos Himnuszának kísérőzenéje.

 Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 

Keresse a heti Magyar Fórumot március 24-étől az újságárusoknál.

 

Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. márciusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.