vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.18. 

Migrációs krízis

A kötelező kvóta veszélyezteti mindennapjaink biztonságát

Lizákné Vajda Líviát, Vámosszabadi polgármesterét a település külterületén lévő ideiglenes menekülttábor lakói által okozott kritikus helyzetről kérdeztük. Polgármester asszony közölte, hogy a 14-es főúton, amely a határállomást köti össze Győrrel, folyamatosan 6-10 fős csoportokban közlekednek a migránsok. Az őket kerülgető autósok és kamionosok többször kerülnek életveszélyes szituációkba. A buszokon, melyeken a gyermekek jönnek haza az iskolából, 20-30 migráns is utazik.

 2013 óta működik településükön az ideiglenes befogadó állomás. Mit gondol meddig tartható fenn ez az ideiglenes jelleg?

 – Folyamatosan megerősítést kérünk a kormányzattól, hogy az ideiglenes jelleg megmarad. Reméljük, minél hamarabb bezár a befogadó állomás. Mi annyit tehetünk, hogy folyamatosan informáljuk az adott helyzetről a sajtón, a politikusainkon keresztül a döntéshozókat, a lakosságot, a migráció által érintett embereket. Optimisták vagyunk, bízunk a befogadó állomás ideiglenes állapotának fennmaradásában.

 Jelenleg üres a befogadó állomás?

 – Egy hónappal ezelőtt még 80-90 ember tartózkodott a létesítményben, most pedig 300 fő feletti a létszám. Tehát megtelt; sajnos napok alatt feltöltődött a befogadó állomás. Azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan érkeznek ide a migránsok, rendőrségi buszokkal is hozzák őket.

 Ennek az intézménynek a léte mennyire veszélyeztetni Vámosszabadi és a környező települések biztonságát?

 – Amikor két és fél éve megnyílt a tábor, hangosan tiltakoztunk ellene, mert tudtuk, hogy a község életét, nyugalmát nagyban befolyásolja. Nagyon kis település vagyunk, 1700 lakossal. Vámosszabadi fejlődését teljes mértékben visszavetette, hogy a külterületén befogadó állomás működik. A tábor léte mindenre kihat: a közbiztonságra, a közlekedésbiztonságra, a gazdaságra. Ezt nem csak mi érezzük, mert a befogadó állomás Győr városára is nagy hatással van. A 14-es főúton, mely a határállomást köti össze Győrrel, és amelyen mi is közlekedünk, folyamatosan 6-10 fős csoportokban közlekednek a migránsok. Az őket kerülgető autósok és kamionosok többször kerülnek életveszélyes szituációkba. A buszokon, melyeken a gyermekeink jönnek haza az iskolából, 20-30 migráns is utazik, ami szintén félelmet gerjeszt és folyamatosan súrlódást vált ki. Szavaimból kivehetik, hogy alvó település vagyunk, két kicsike bolttal, ezért ránk igen nagy bélyeget sütöttek a menekülttábor megnyitásával.

 Voltak, akik a befogadó állomás miatt költöztek el a településről?

 – Erre a kérdésre nem adhatok konkrét választ, mert csak feltételezhetem azt, hogy aki elköltözött, a migrációs veszélyhelyzet miatt cselekedett így. Nem az én feladatom, hogy erről hiteles információt adjak. Azt viszont kijelenthetem, hogy aki hozzánk akar költözni, és megtudja, hogy milyen tábor működik a község külterületén, gyakran más települést választ.

 Tárgyalnak a kormánnyal a tábor ügyében?

 – Belügyminiszter úrral rendszeresen tárgyalunk levélben és személyesen is. Miniszterelnök úrnak is írtunk levelet. Megszólítottuk helyi és megyei politikusokat, országgyűlési képviselőket. A térség biztonsága nagy veszélyben van; Győrben egy büfé alkalmazottját késelték meg. Figyeljük a nemzetközi eseményeket, és amennyiben Ausztria is bezárja határait, hosszú távon nagyon kellemetlen helyzettel kell szembenéznünk. Nem tudjuk, kik élnek a táborban, egy időzített bomba ketyeg mellettünk. Állítólag a madridi robbantó a vámosszabadi táborban is megfordult. Tehát a befogadó állomás minden szempontból potenciális veszélyforrást jelent, nemcsak számunkra, hanem a győriek számára is.

 A település vezetése miként vélekedik a kötelező betelepítési kvótáról?

 – A kötelező betelepítési kvóta ellen február 18-án önkormányzati határozatot fogalmaztunk meg. A kvóta veszélyezteti mindennapjaink biztonságát. Tehát ebben a kérdésben teljes mértékben egyetértünk a kormány álláspontjával.

 

Medveczky Attila