vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.25. 

Román tévészemélyiség: minden magyar Románia ellensége

Idegengyűlölő kijelentésekért és etnikai gyűlöletszításért 50 ezer lejre bírságolta az Országos Audiovizuális Tanács a B1 hírtelevíziót Radu Banciu műsorvezető sorozatos magyarellenes kijelentései miatt. A B1 csatorna Lumea lui Banciu – Banciu világa – című egyszemélyes műsorának készítője a magyarokat az Iszlám Állam terrorszervezethez hasonlította.

Műsoraiban Banciu továbbá olyan kijelentéseket tett, hogy:

 - minden magyar Románia ellensége,

 - a magyarok „velejéig szélsőségesek, akárcsak a muzulmánok", és

 - a magyarok „le sem tagadhatnák”, hogy a szélsőségesség „a génjeikbe van kódolva”.  

A médiahatóság Turos Lórándnak, a testület magyar nemzetiségű tagjának a kezdeményezésére azt vizsgálta, miként foglalkoztak a román hírcsatornák és a köztelevízió a „székely terroristák” ügyével, akiket az ügyészség azzal gyanúsít, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani december elsején, Románia nemzeti ünnepén.

 A legkirívóbb törvénysértést a B1-nél tapasztalták, az Antena 3 hírtelevíziót pedig figyelmeztetésben részesítették valótlan állításokért, bizonyítékok nélküli vádaskodásért.

 A magyarságot kollektív bűnösként beállító műsorokat megvitató nyilvános CNA-ülésére Banciu is eljött. Turos Lóránd arról számolt be az újságíróknak, hogy az ülésen heves vita alakult ki, még a testület román nemzetiségű tagjait is megdöbbentette a vehemencia, amivel az újságíró védte a „sajtó- és véleményszabadság” szellemében fogant beteges álláspontját.

 „Mi azt gondoltuk, hogy szerepet játszik, de gyakorlatilag komolyan úgy gondolja, hogy minden magyar Románia ellensége. Egyáltalán nem tűnt úgy, hogy viccnek szánja – részletezte Turos.

 Banciunak végül nem sikerült meggyőzni a testületet; a CNA megállapította, hogy a műsorvezető a magyar közösség ellen uszította a nézőket, nyilatkozatai pedig minden kétséget felülmúlóan kimerítik a gyűlöletbeszéd és a nemzeti közösség elleni uszítás fogalmát. A testület jelenlévő tagjai szinte egyöntetűen – nyolcból heten – megszavazták a B1 TV 50 ezer lejes megbírságolását.

 A csatornát amúgy Banciu törököket és muzulmánokat sértő kijelentéseiért már kétszer is megbüntették: egyszer 20 ezer, második alkalommal pedig 30 ezer lejre.

 

erdely.ma