vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.25. 

Fáraók Egyiptoma a dévai Bethlen-kastélyban

Az ókori Egyiptom titokzatos világába nyerhetnek betekintést a dévai múzeum legújabb tematikus tárlatának látogatói. – Romániában meglehetősen kevés eredeti egyiptomi lelet található. Többségük a 18–19. században került Erdély földjére, amikor az arisztokrácia körében divattá vált a régiséggyűjtés.

Ezeket a meglehetősen értékes gyűjteményeket a kommunizmus idején elkobozták, és szerencsés esetben egy-egy múzeum birtokába kerültek. E kiállításhoz nyolc erdélyi múzeum fogott össze (Szeben, Maros, Kolozs, Bihar, Hunyad és Beszterce megyékből), hogy valamelyest átfogó képet nyújthassunk a több évezredet felölelő ókori Egyiptomról – ismertette a tárlatot Adrian Stroia kurátor.

A vándorjellegű kiállítás leltárába így meglehetősen sok apró egyiptomi lelet került: istenségek szobrai, amulettek, hieroglifával ékeskedő kövek, temetkezési kellékek, egy szarkofág, illetve két múmia-darab is. A kiállítás szervezőjeként a dévai Dák és Római Civilizáció Múzeuma szakszerű díszletet készített, melynek része egy múmiaszerűen megalkotott báb, illetve egy hieroglifákkal, egyiptomi istenségek képével díszített kapu. A tárolók között pedig rendkívül gazdag információs anyagot tartalmazó színes pannók igazítják el a látogatót az ókori Egyiptom furcsa világában.

A kiállítás két és fél hónapig tekinthető meg a dévai múzeumban, ahonnan Kolozs megyébe vándorol tovább. A dévai belépő felnőtteknek 10, nyugdíjasoknak, diákoknak 2 lej.

 

Gáspár-Barra Réka

nyugatijelen.com