vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.25. 

AfD, egy új jobboldali erő Németországban

A legutóbbi helyi választások eredményei azt mutatják, hogy Angela Merkel támogatottsága megfogyatkozott, egyre több német mozgósítható a multikulturalizmust és a mértéktelen liberalizmust hangoztatók ellen. Egy német műszaki értelmiségi körhöz kapcsolható elemző szerint Németországban is jelentkezik az európai trend, melynek lényege, hogy a migrációs válság miatt a választók, ha a kormány nem mutat kellően határozott fellépést és nem hajlandó leállítani a bevándorlást, akár egyik évről a másikra, a semmiből előtűnve is kormányra juttathat egy radikálisabb jobboldali pártot.

A legutóbbi helyi választásokon az Alternatíva Németországnak (AfD) párt majdnem a semmiből előtűnve máris ma maga mögött tudja a kancellár volt szavazóinak egy részét. Hessen területén a március 6-i választáson a kereszténydemokraták a szavazatok 28,2%-át, a szociáldemokraták pedig 28%-át szerezték meg, míg az AfD 13,2%-ot kapott. A március 13-i újabb helyi választások eredménye szerint a Zöldek, Baden-Württemberg tartományi parlamentjében a kereszténydemokratákat „otthoni” pályán verték, szerencséjük kovácsa Winfried Kretschmann kormányfő, és az általa favorizált ökopolitika, ami elemzők véleménye szerint a gazdaság versenyképességet is növelte.

Rajna-Pfalzban Malu Dreyer kormányfőnek lehetnek hálásak a szociáldemokraták, mert ő aratott győzelmet a kereszténydemokrata Julia Klöckner felett.

Az AfD Alternatíva Németországnak mindhárom tartományi parlamentbe bejutott, és ezzel a 16 Landtagból nyolcban már rendelkezik képviselettel. Szász-Anhaltban 20 százalék fölötti eredményt ért el. A szövetségi szinten nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták Szász-Anhaltban és Baden-Württenbergben is a negyedik helyre szorultak. Ahogy az Angela Merkel vezette CDU-nak is csökkent a támogatottsága. Például Baden-Württenbergben több mint 10 százalékkal gyengébben szerepeltek, mint öt évvel ezelőtt. A három tartomány közül csak Száz-Anhaltban maradt a legerősebb párt a CDU.

Az AfD 2013-as megalakulása óta tesz a politikai korrektségre, Frauke Petry, a párt egyik vezetője nemrég tűzparancs kiadását sürgette a határon az illegális bevándorlók ellen.

A párt azokat a bizonytalan szavazókat tudta mobilizálni, akik eddig távol maradtak a választásoktól. A gazdasági problémák, köztük a munkanélküliség az egykori keletnémet tartomány legérzékenyebb pontja. Szász-Anhaltban megmozdultak az eddig passzív szavazók, most vasárnap, több mint 10 százalékkal többen mentek el szavazni.

Utcai politizálásra „igen”-t a szélsőjobboldalinak vagy nácinak nevezett szimpátiára „nem”-et mondanak. Persze bármit hozhat a jövő, mert az érdekes, hogy már ma is élesen különbözik a nyugati tartományokban alkalmazott stílusuk a keleten alkalmazottakhoz képest.

Ezen a választáson Angela Merkel háromból egy tartományban tudta megtartani vezető szerepét. Ez jelzésértékű arról, mi várható a jövőben, ha továbbra sem hajlandó megfelelni a német választók elvárásainak.

Az AfD a migráció által erősebben sújtott területeken várhatóan növelni fogja a támogatottságát, mert az AfD követeli a leghatározottabban a német határellenőrzés visszaállítását, és minden olyan migráns azonnali deportálását, akik illegálisan tartózkodnak Németországban. Félhivatalos becslések szerint mintegy félmillió olyan bevándorló él Németországban, aki illegálisan lépett be az ország területére, de nem is kért menedékjogot. Az látszik, hiába utasítják el a hatóságok rengeteg bevándorló menedékjogi kérelmét, azok nem várják meg a kiutasítást, inkább százezres nagyságrendben tűnnek el a hatóságok szeme elől. Így a Németországban illegálisan tartózkodó migránsok száma akár az egymilliót is elérheti.

 

czyla