vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.25. 

Nyáron számíthatunk az orosz embargó feloldására

Az EU vezetése rosszul mérte föl a szankciók által okozott mezőgazdasági veszteségeket

Az oroszországi embargó mintegy 4,5 milliárd dollár kárt okozott a magyar gazdaságnak – közölte szerkesztőségünkkel Budai Gyula miniszteri biztos, és hozzátette: hazánk érdeke, hogy a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek előtt újra megnyíljon az orosz piac.

 Az uniós tagállamok közül egyre többen gondolják azt, hogy értelmetlen az orosz embargó további fenntartása. Mekkora esélyt lát arra, hogy nyárig megoldódik ez a kérdés?

 – Optimista emberként osztom azt a véleményt, hogy az idei, július 31-ei tanácskozáson, ahol döntenek az Oroszország elleni szankciók fenntartásával kapcsolatban, a közép-európai országok – gondolok a V4-ekre–, illetve néhány olyan tagállam, melynek a mezőgazdaságát keményen befolyásolja az orosz embargó, elérik a szankciók enyhítését vagy azok teljes feloldását. Az oroszországi embargó közel 4,5 milliárd dollár kárt okozott a magyar gazdaságnak, ennyire becsülhető a kieső export értéke. Ennek körülbelül 10%-át teszi ki az agráriumból származó bevételek elmaradása. Az elmúlt időszakban több tagállam képviselőjével tárgyaltam, és próbáltam szövetségeseket találni, és megtudni, mi az álláspontjuk a szankciók fenntartásáról. Azt tapasztaltam, hogy már nem mindenki osztja azt a korábbi egységes nézetet, hogy a kelet-ukrajnai helyzet rendeződéséig fenn kell tartani az embargós politikát. Ezt a helyzetet egyébként a minszki 1-es és 2-es jegyzőkönyv egyértelműen rendezte. Úgy gondolom, hogy annak a végrehajtása már politikai jellegű, s nem gazdasági intézkedéseket kell hozni Oroszországgal szemben. Azt is többször hangoztattam ezeken a megbeszéléseket, hogy Magyarország, illetve Közép-Kelet-Európa sokkal közelebb fekszik Oroszországhoz, mint a többi uniós tagállam, s nekünk nagyon fontos az orosz piac. Hiszen a magyar egy nyitott, exportorientált gazdaság. Így exportbevételeink jelentős mértékben hozzájárulnak gazdasági növekedésünkhöz, tehát nekünk szükségünk van az orosz piacra.

 Említette, hogy szövetségeseket akart találni. A visegrádi országokra gondoljunk?

 – Elsősorban a V4-ekre. Azt se felejtsük el, hogy bár Lengyelország külpolitikájának alaptézisei több ponton távol esnek az oroszországitól, a lengyel mezőgazdasági termékek közel 30%-a a szankciók bevezetése előtt Oroszországba irányult. Ezt a nagy mennyiséget a lengyeleknek máshol kellett elhelyezniük; vagy az uniós tagállamok piacán, így hazánkban, vagy új piacokon. Mivel a lengyeleknek alig sikerült új piacokat felkutatniuk, a tej-, a sertés- és a gyümölcságazatban nagy mértékben csökkentek a felvásárlási árak, ami szociális és társadalmi feszültséget okoz. Tárgyaltam a német parasztszövetség vezetőivel is, akik szintén azt jelezték, hogy a szankciók miatt jelentős mértékben zuhantak a felvásárlási árak a sertés- és tejágazatban. Ezért megpróbálnak nyomást gyakorolni a német kormányra, hogy enyhítsenek a szankciókon. Azt tapasztalom, hogy az unió politikai döntéshozói és azok, akik az embargós károkat elszenvedik, igen messze állnak egymástól, kivéve Magyarországot, ahol a kormány igyekszik folyamatosan enyhíteni azoknak a termelőknek, cégeknek a veszteségén, melyek jelen voltak korábban az orosz piacon. Ezért új piacokat igyekszünk felkutatni számukra, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy a belső piacon is megszilárdítsuk pozíciójukat.

 Az EU kompenzációs intézkedései jelentettek-e bárminemű segítséget?

 – Röviden: nem. A kompenzációk egyrészt későn érkeztek, másrészt az egyes tagállamok részére meghatározott összegeket jelentős mértékben alul számolták. Tehát még az EU sem mérte föl a szankciók bevezetésének idején, hogy mekkora kár keletkezik például a mezőgazdaságban, és hogy a megállapított összegek mennyire nem lesznek elegendőek a veszteségek kompenzálására. Ennek volt az eredménye, hogy minden tagállam megpróbált új piacokat szerezni. Hazánk a Nyugat-Balkán, Törökország, Távol-Kelet, a délkelet-ázsiai piacok – Japán, Dél-Korea, Vietnam, Hongkong, Szingapúr – felé tett lépéseket. Ezek sikerültek is, de a szankció első évében keletkezett veszteségeket a cégek nem tudták orvosolni.  

Lehetett-e valami rést találni az embargós politikán?

 – Hazánk sosem próbálta meg kijátszani a szankciós intézkedéseket. Bizonyára arra gondol, hogy egyesek szerint a lengyelek Belorusszián keresztül igyekeztek bejutni az orosz piacra. Mások pedig átcsomagolták az árujukat. A magyar cégek nem éltek ilyen lehetőségekkel, hanem az új piacokon tudtak jelentős sikereket elérni. A magyar mezőgazdaság nem a mennyiségi, hanem a minőségi termelésben jeleskedik. Így a jó minőségű, prémium kategóriás magyar alapanyag, illetve feldolgozott élelmiszer keresett azokon a piacokon, ahol eddig nem voltunk jelen. A japán piacon közel 100%-ban tudtunk növekedni a mangalicasertés-ágazatban, s a magyar borok is népszerűek a felkelő nap országában.

 A hazai cégek felkészültek-e arra, hogy az embargó után a lehető legkedvezőbb helyzetből folytatódhasson a magyar kivitel Oroszországba?

 – Az egyik legfontosabb intézkedésünk az volt, hogy a kapcsolatainkat továbbra is megfelelő szinten tartsuk Oroszországgal. A folyamatos együttműködés eredményeként hazánk részt vett az oroszországi nagy kiállításokon, illetve tavaly az orosz élelmiszer-biztonsági hatóságok elvégezték azoknak a magyar cégeknek az átvilágítását, akik korábban jelen voltak a piacon. Ezek jelentős része megfelelt a szigorú előírásoknak; novemberben meg is kapták az engedélyt arra, hogy az embargó megszüntetése vagy enyhítése esetében újra szállítsanak az orosz piacra.

 

Medveczky Attila