vissza a főoldalra

 

 

 2016.10.14. 

Märle Tamás: A nép uralma

Abszurd, de hiába szavaztak többen vasárnap NEM-mel, mint annak idején az unióhoz való csatlakozás mellett IGEN-nel, a mostani népszavazás érvénytelen lett, miközben még mindig uniós tagok vagyunk. A vasárnapi népszavazás minden eddiginél jobban megmutatta a demokrácia árnyoldalait. A társadalomban olyan méretű lett a közügyektől való elfordulás, hogy rá kell ébrednünk: szinte mindegy milyen államforma szerint élünk. Ugyanúgy élik az emberek mindennapjaikat demokráciában, diktatúrában, királyságban vagy korlátozott demokráciában. Lehet azon gondolkodni, hogy egy-egy népszavazást jó időben írtak-e ki, volt-e értelme vagy jár-e közjogi következménnyel, illetve sorsdöntő volt-e. Árulkodó, hogy az embereknek legalább vagy majd a felét hidegen hagyta, amikor a határon túli magyarokról, amikor a vizitdíjról, vagy amikor az ország összetételének jövőjéről volt szó. Úgy, hogy a rendszeresen távol maradók között ugyanúgy találni jómódút, diplomást, tanulatlant és mélyszegénységben élőt is.

Néhány százalékban természetesen szerepet játszott a távolmaradásra buzdító balos propaganda vagy azok tábora, akik értelmetlennek tartották a népszavazás kiírását. Azonban a 2014-es országgyűlési választásokon is csak 61% voksolt, vagyis van masszívan 40%, akit hidegen hagy bármiféle szavazás. Ráadásul, amíg az idősek közül jó páran mozgóurnát rendelnek, vagy veszik a fáradságot – mert nekik tényleg fáradság – és elmennek szavazni, addig erejük teljében lévő fiatalok magasról tesznek jövőjükre.

Ma a közügyekkel való foglalkozás kimerül abban, hogy az emberek megmondják a frankót a kocsmában, a buszmegállóban, a Facebookon vagy a tv előtt. Aztán utána ugyanúgy megisszák a következő felest, felszállnak a buszra, játsszák a következő játékot vagy nézik tovább a televíziót, de semmit nem tennének maguk a helyzet javításáért.

Az emberek java része mit sem változott az elmúlt ötezer évben, csak az itt és most érdekli őket. Hány vadat ölt le aznap, hány bogyót gyűjtött össze, mennyire van tele a hűtőszekrénye, milyen vastag a pénztárcája. A különbség annyi, hogy szabadidejében nem a barlang falára rajzol, hanem simogatja a telefonját. Amíg nem a saját lányát erőszakolják meg, és nem teszik ki a házából, addig nem tesz semmit. Aztán majd jön a mérhetetlen felháborodás, és természetesen az aktuális kormány lesz a hibás, amiért nem védte meg.

Kérdés, miért részesül ugyanazokból az előnyökből az, aki semmit sem tesz a köz érdekében. Miért nem fizet vizitdíjat az, aki annak idején otthon maradt? Miért kapjon majd rendőri védelmet az, aki most vasárnap nem vette a fáradságot? Miért nem azoknak az adójából finanszírozzuk innentől kezdve a migránsok egészségügyi és egyéb ellátását, akik otthon maradtak?

A fenti kérdések erősnek hathatnak, hiszen a demokráciának az is része, hogy nem kötelező részt venni a szavazásokon. Viszont elgondolkodtató, hogy miért számít az, aki meg se szólal. Az érvényességi küszöb megemelése helyett okosabb lett volna inkább eltörölni, és törvénybe iktatni, hogy aki nem megy el szavazni, az másokra bízza a döntést. Ha az országgyűlési választásoknál lehet így, akkor egy népszavazásnál miért ne?

Bár elkeserítő a közömbösek aránya, próbáljuk meg észrevenni a jót. Van 3,3 millió ember az országban, aki eleget tett állampolgári és hazafias kötelességének. Rájuk máskor is lehet számítani, akár komolyabb időkben is.