vissza a főoldalra

 

 

 2016.10.19. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 42. száma!

A tartalomból:

Märle Tamás: MAGYAR TESTVÉR

Egy nemzeti ünnep, ha pusztán tisztelgés, főhajtás lenne a hősök előtt, úgy nem sokat érne. Ahogy távolodunk az eseménytől, úgy veszne egyre inkább a múlt ködébe, mi is történt 1848-ban vagy éppen 1956-ban. Igazi értelmet akkor nyer az ünnep, ha minél jobban megismerjük hőseink tetteit, és életüket példaként állítjuk magunk és a jövő nemzedékei elé. Ez a cél vezetett minket, amikor az emlékév kapcsán meghirdettük mozgalmunkat márciusban: 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk! Hála Istennek olyan sokan csatlakoztak felhívásunkhoz, hogy ’56-os rovatunkba egész évben színvonalas anyagok érkeztek – és érkeznek a mai napig –, így a rovat kitart egészen az év végéig. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezt a rengeteg értékes egyéni élményt és megközelítést egy kötetbe foglaljuk, és így tárjuk a nagyobb nyilvánosság elé. Érdekfeszítő visszaemlékezéseknek most sem vagyunk híján, első ünnepi számunkban a szabadságharcosok közül olyan személyek álltak rendelkezésünkre, akik bár tevékeny részesei voltak a forradalmi eseményeknek, a közvélemény előtt eddig mégsem kaptak igazán figyelmet. Egy magas beosztású katona, egy biciklis futár és egy fotós, Hámori Vilmos, akinek egyik fényképét címlapunkon is láthatják. Ezenkívül hasábjainkon találnak egy eddig kevéssé ismert 2001-es interjút Pongrátz Gergellyel, néhány verset, valamint egy cikket egy történelemtanár kollégától, talán a legfontosabbról. Hogyan juttassuk el a fiatalokhoz ’56 üzenetét? Hogyan érjük el, hogy azt a szellemiséget magukénak érezzék? A forradalom tisztaságától kezdve a vidékiek odaadásáig számtalan eseményét lehetne kiemelni a szabadságharc napjainak. 2016 őszén két részletet ragadnék meg. Az egyik az emberek tettvágya, a másik pedig az összetartás.

 Csorja Gergely: KÓKA KÖPI AZ OLAJAT

Van az az érdekes jelenség, hogy a sikeres menedzserek, akik természetesen kizárólag saját tehetségüknek, kitartásuknak, tudásuknak köszönhetik előmenetelüket és gazdagságukat, eljutnak oda, hogy állami vezetők akarnak lenni. Amikor a különböző állami, illetve EU-stendereken, monopolizált szolgáltatások privatizációján, állami hálózatok átvételén, ágazatokat tönkretevő multik kiszolgálásán összeharácsoltak megfelelő mennyiségű pénzt, akkor rájönnek, hogy inkább a forrást, az állam egy részét kéne megszerezni. Mert ugye olyankor nem nekik csurgatnak a nagy bödönből, hanem ők csurgatnak másoknak. Micsoda különbség!

 Csurka István: ÖRÖK ELLENSÉGEKET SZEREZTEM EKKOR

Az én legnagyobb bűnöm az volt, s ezért minősültem hangadónak, mert 1956 őszén a főiskola gyűlésén Simon Zsuzsa és Redőné leváltását követeltem alkalmatlanság címén. Töröljék el a marxizmus, a párttörténet és a felesleges politikai tárgyak oktatását és helyette tanítsanak szakmát, a színész és rendező tanárok tartsák meg az órákat. Ezt a gyűlést, amelyet megkésve, szeptember 27-én az összes főiskola és egyetem közül, azt hiszem, utolsóként tartottunk meg, kicsit szégyenkezve, hogy a Színművészeti lemarad a szegedi egyetem, a Műegyetem és a bölcsészet mögött, lázas, lelkes előkészítő tanácskozások, összeesküvések sora előzte meg.

 Volker Beck zöld. Őt a muszlimok tömeges érkezése egyáltalán nem tölti el aggodalommal.

Ő polkorrekt. Azt mondja nem szabad általánosítani. Ami pedig a n-tv riporterének integrációra vonatkozó kérdésére adott válaszát illeti, az a lazaságra hívta fel a figyelmet. Legyenek lazák a németek, és ha olyan kerületekbe, esetleg városokba veti őket a sors, ahol nem beszélnének németül egy kukkot sem a bevándorlók, azt ajánlja, tanuljanak meg arabul. Ez szerinte a leghatásosabb módja az integrációnak. Volker Beck szerint ezt a kérdést más országok sokkal lazábban kezelik, példaként említve az Egyesült Államokban található Chinatownt, ahol a migrációs hátterű közösségek nyelve a meghatározó. Ez Beck szerint okozhat kellemetlenségeket, de ha valakinek fontos a probléma leküzdése, tanulja meg az összes kisebbség nyelvét.

 Növekedett az önkéntesek száma

Ezen a területen az Európai Unióban élen járunk

Az iskolai közösségi szolgálat bevezetésének köszönhetően szignifikánsan nőtt a fiatal felnőttek körében az elmúlt öt évben az önkéntesség vállalása– közölte lapunkkal Dr. Latorcai Csaba. A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkárát arról is kérdeztük, miként válhat az önkéntesség kultúrája egyre népszerűbbé; s mi lehet ebben az állam feladata.

 DISZKRÉT FIGYELMEZTETÉS

Kedves Kóka, maga aztán kussolhatott vóna

Az ország legutáltabb embereinek díjkiosztóján még ma is előkelő helyezést szerezne Kóka János. Ő volt már, ahogy mondani szokták, minden, csak akasztott ember nem. Bankárkörökben régóta beszélik, hogy most éppen egy véletlenül veszteséges cégének megfinanszíroztatásával vett palira valakiket, mondják profi módon hiteti el, hogy minden kenyérre jó. Az igazság az, hogy kihúzta nálam nagyon a gyufát, azzal, hogy a tisztességes vagyongyarapodásáról kezdett eszmefuttatásba.

 Cél az egységes közbringarendszer

Lényeges, hogy megmutassuk az ifjú nemzedéknek, olyan nagyszerű országban élünk, ahol fantasztikus helyek, lehetőségek, élmények várják őket

Gyermekeink többsége virtuális világban él, fontos, hogy visszahozzuk őket a valóságba. A valódi, barátokkal megosztott élményekkel – kirándulással, sportolással – érhetjük el, hogy erősebben kötődjenek társaikhoz és az országhoz – szögezte le megkeresésünkre Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

 Paks II. megkapta a környezetvédelmi engedélyt

A magyar atomerőmű nem csak gazdaságossági, környezetvédelmi, de klímavédelmi szempontból is megvalósítható és szükséges beruházás

A Baranya Megyei Kormányhivatal kiadta a Paks II Projekt környezetvédelmi engedélyét. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű bővítésének kormánybiztosa: a környezetvédelmi hatóság engedélyének megszerzése igazolja, hogy a projekt teljesíti az Európai Unió és Magyarország környezetvédelmi és természetvédelmi előírásait. Aszódi Attilától megtudtuk, hogy a létesítési engedély birtokában kezdődik majd meg a konkrét építkezés.

 SIM-kártyák és a terroristák

Nem a vásárlás, hanem a nyomon követés oldaláról kell megközelíteni a problémát

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerint a szolgáltatóknak előtérbe kellene helyezniük a biztonságot, és fel kellett volna figyelnie arra, hogy egy magánszemély kétszázezer SIM-kártyát vásárolt. Németh Szilárd leszögezte: biztonsági rés van a rendszeren, amit minél hamarább meg kell szüntetni.

 A MAGYAR SZABADSÁGÉRT 1956-2016

A múlt ismerete a jövő záloga

Hogyan jutott el a magyar katona a forradalomig?

A forradalom előtt a Magyar Néphadsereg főhadnagya voltam. Kik is voltunk mi? Janicsárok? Nem. Bár mindent megtettek, hogy azok legyünk. Több száz kilométerre elszakította bennünket családunktól. Tisztavatásom előtt rám kérdez a parancsnok: – Hová akarsz kerülni? Pest nem megy. – Délvidéki vagyok, őrnagy bajtárs, Bajára szeretnék kerülni. – Rendben van! Két hét múlva landoltam Gyöngyösön. Minden évben áthelyeztek bennünket. Alig ismerkedtem meg a szőke Zsófival, már Egerbe kerültem, és ott a barna Erzsi még ma sem tudja, hová tűnt el oly hirtelen egy ígéretes randevú előtt az a ragyás képű hadnagy. A laktanyákra ugyan ki volt írva, hogy „A néppel a népért”, de szinte semmi emberi kapcsolatunk nem volt környezetünkkel. Verpelétről futballozni jártunk ki egy bajtársammal Recskre, de nekünk ott senki sem mondta, hogy a pályától két kilométerre mi van.

Az én fegyverem a fényképezőgép volt

Az első pillanatoktól a néma tüntetésig

Sokakat megszégyenítő frissességgel nyitott ajtót budai lakásában Hámori Vilmos, aki születése óta, egészen pontosan 1923. január 20-a óta él egy Margit körút feletti kis utcában. Szenvedélyes fotós, aki a forradalom idején készült képeit három albumba rendezte. A fényképek mellett izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket osztott meg velünk.

A mi ’56-unk

Szerkesztőségünk felhívásához örömmel csatlakozott Ecsődi László, aki amellett, hogy megírta visszaemlékezését a forradalom napjairól, elküldte két évvel ezelőtt elhunyt bátyjának, Ecsődi Gábornak 1957-ben, az ENSZ-ben elmondott beszédét, amelyet jövő heti számunkban közlünk.

Cságoly Kristóf történelemtanár: Az iskolai műsorokról

Többségében ez a kép jut eszébe mindenkinek, és ez a kép jelenik meg mindenki előtt, ha iskolai keretek között megtartott nemzeti ünnepre gondol. S ezzel a képpel, jelenettel nincs semmi baj. Mert a vers, a mondanivaló időtálló, sőt talán örök érvényű. Gond inkább a befogadással van. Vajon egy alsós, vagy tizenéves gyerek számára jelent-e bármit is, az ily módon megörökített nemzeti ünnep? Megragad-e valami, átmegy-e a lényeg? Nehéz megítélni.

 Szakolczay Lajos: Két szobrász, két nemzedék

Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor tárlata a Műcsarnokban

Az egyetemes és a magyar művészetben nem ritka, ha a gyermek az apja tehetségét örökölte. Szervátiusz Jenő, az apa, és Szervátiusz Tibor, a fiú – szoros kapcsolatuk is jelzi – ugyanannak a fának a hajtása. Eme fa neve: Erdély. Különös vidék a maga erőteljes lombozatával. Karaktere még akkor is fölismerhető, ha a szomszéd küldötte, a román Brancusi leginkább Párizsban lett az aki: világnagyság.

 Jancsó Badacs Károly: ŰRKALAND EGY ÁLMOS REGGELEN

A pozsonyi Széplak utca ezen órára Galileivé átavanzsált embere is lencsékkel dolgozik, akár az az eredeti talján. Ahogy nála, úgy kortársamnál is becsülnöm kell a felfedezőt. Nem fogom az inkvizítorok bigott tüzének fényével oszlatni az általa készített felvétel homályát. S erre azt mondja – „Tudományosabb vizsgálatot igényel, mint amit nyújtana a fényképszerkesztő számítógépes programok világa.” Tettem egy kísérletet s kíméletes vagyok, de úgy érzem hiába. Egyáltalán valaha megértem? Próbálom. Világ életében jó festményt hajszol, keresi a nagy halat. Kisebb felfedezéseiben próbálja fellelni a nagy lehetőségeket. Egy ideje már. Ex librisben világhírű műkincset keres. Teszi ezt eddig rajzban, festményben, grafikában, ma bajkonuri szakértőt meghazudtoló asztrofizikában. S ebben jártas véleményt alkot. Digitális fényképfelvevőjének elhibázott ábrája lenne e műkincskalandor sorsának végzetes gyűjtői ábrándja?

 Kovács Attila: Nagypéntek

Az biztos, hogy a Nagypéntek jelentőségének állami szintre emelésével a kalitka képzeletbeli ajtaját résnyire megnyitottuk. Ha lehet egy javaslatot tenni, van még egy ünnep, amelynek munkaszüneti nappá nyilvánítását szintén meg kellene valósítani. Ez pedig Nagyboldogasszony ünnepe, augusztus 15-e. A legenda szerint Szent István király 1038-ban ezen a napon ajánlotta Szűz Mária oltalmába hazánkat. Ha valahol, hát Mária országában illene hivatalosan, az állam által is elismerten megünnepelnünk égi édesanyánkat, vagy ahogyan Pio atya nevezte: nagy hatalmú őrangyalunkat. Már csak azért is, mert jól érzékelhető, hogy olyan idők jönnek, amikor ismét nagy szükségünk lesz az oltalmára.

 

Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 Keresse a heti Magyar Fórumot október 20-ától az újságárusoknál.

 

Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet. Mivel számlavezető bankunk USA-dolláros csekket nem vált be, ezért kérjük, főleg tengeren túli előfizetőinket, hogy vagy más valutában, pl. kanadai dollárban, vagy, ami a legjobb, átutalással küldjék a pénzt a megadott számlaszámra.

 

Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 

Kérjük, ne felejtse el megadni – olvashatóan –az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!