vissza a főoldalra

 

 

 2016.10.21. 

Sokadszori próbálkozás a Mečiar-amnesztiák eltörlésére

Ján Budaj, az OźaNO képviselője újra megpróbálkozik a Mečiar-amnesztiák eltörlésével. Amint azt a sajtótájékoztatóján elmondta, a javaslatot szeretné már a parlament novemberi ülése elé terjeszteni, és felajánlja a kormánykoalíció ama képviselőinek, akiknek a legutóbbi, tavaszi próbálkozása során volt merszük támogatni a javaslatát, hogy legyenek a javaslat társszerzői.

Budaj emlékeztetett, hogy akkor a kormánykoalícióból például Bugár Béla, František Šebej, Anton Hrnko, Jakab Elemér, Katarína Cséfalvayová vagy Martin Fedor is megszavazták a javaslatát, a képviselők többsége viszont tartózkodott a szavazás során. „Most, amikor Michal Kováč sírja fölött állunk, el kell mondanunk, hogy senki más nem képes lezárni ezt a történetet, csupán a parlament képviselői. A hozzátartozók nemcsak a család tagjai ebben az esetben, hanem Szlovákia valamennyi polgára” – jelentette ki Budaj, akinek meggyőződése, hogy egyszer mindenképpen sor kerül a mečiari amnesztiák eltörlésére.

Áprilisban ugyanezt a javaslatot 55 parlamenti képviselő támogatta. A Mečiar-amnesztiákat 1998-ban rendelte el Vladimír Mečiar szlovák kormányfő, aki abban az időben köztársasági elnöki jogköröket is ellátott.

 Budaj szerint a jogállam szerves részét képezi, hogy az alkotmányos tényezők a természetes igazságosságnak és méltányosságnak megfelelően és a tisztségükkel, illetve a jogrenddel való visszaélés gyanúját nem keltő módon járnak el. A mečiari amnesztiák szerinte azonban azt a gyanút keltették, hogy az alapos kivizsgálás és egy szlovák polgár külföldre hurcolásával összefüggő bűncselekmények igazságos lezárásának korlátozásáról van szó, mivel véleménye szerint ezek az amnesztiák gátolják ifjabb Michal Kováč elhurcolásának és a Remiáš-gyilkosság kivizsgálásának folytatását. Budaj arra is rámutat, hogy az amnesztiákat olyan cselekményekkel összefüggésben ítélték meg, amelyek esetében fennáll a gyanú, hogy a hozzájuk kapcsolódó bűncselekményekben állami szervek is részt vettek.

 Budaj szerint azoknak a jogi aktusoknak a ki nem vizsgálása, amelyekre a Mečiar-amnesztiák vonatkoznak, a demokratikus államiság megsértését jelenti, s mindmáig viszonylagossá teszi Szlovákia polgárainak jogbiztonságát.

Az indítvány előterjesztője bízik abban, hogy a parlamentben nincs egyetlen képviselő sem, aki ne akarná az ifjabb Michal Kováč elhurcolásának és Róbert Remiᚠmeggyilkolásának kivizsgálását.

 

(Felvidék.ma/SITA)