vissza a főoldalra

 

 

 2016.10.21. 

Fesztiválbérletekkel vesztegették meg Kolozsvár alpolgármesterét?

Egy vállalkozó feltételezett előnyben részesítése kapcsán gyanúsítják befolyással való üzérkedéssel Horváth Anna kolozsvári alpolgármestert, akit hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezett az ügyészség, sőt hivatala gyakorlásától is eltiltotta – számol be Rostás Szabolcs a kronika.ro-n.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kedden délelőtt közzétett közleményében adott bővebb tájékoztatást az ügy részleteiről. Eszerint az RMDSZ-es elöljáró ellen amiatt indult bűnvádi eljárás, hogy állítólag közbenjárt egy ingatlanfejlesztésben érdekelt vállalkozó érdekében a városházán, cserében pedig fesztiválbérleteket kapott az üzletembertől.

 A nyomozó hatóság közölte, Horváth Anna 2016 februárja és májusa között latba vetette alpolgármesteri tisztségéből származó befolyását a polgármesteri hivatal alkalmazottai, többek között a városrendezési osztály munkatársai körében, és felgyorsította egy olyan ingatlanprojekt engedélyezését, amelyhez a szóban forgó – a DNA által meg nem nevezett – üzletembernek gazdasági érdekei fűződtek.

 Az ügyészség szerint az alpolgármesteri tisztséget 2012 óta betöltő RMDSZ-es politikus többek között az urbanisztikai és az építkezési engedély kibocsátását sürgette meg a hivatal illetékes főosztályának munkatársaival. „Ennek fejében a gyanúsított hatvan darab, két zenei fesztiválra szóló, összesen húszezer lej értékű bérletet kért az üzletembertől, hogy ezeket utólag ösztönzésképpen felajánlja a választási kampányát támogató önkénteseknek” – szerepel a nyomozó hatóság közleményében. A DNA emellett azt állítja, hogy a felek abban is megállapodtak, miszerint a bérletek átadásának leplezése céljából a vállalkozó szponzorszerződést köt egy, Horváth Anna által megnevezett jogi személlyel.

 A korrupcióellenes ügyészség szerint Horváth Anna ígéretet tett az üzletembernek, hogy a helyhatósági választások után is segítséget nyújt számára más ingatlanfejlesztési projektek terén. A DNA hatvan napos hatósági felügyeletet rendelt el az alpolgármester esetében, ez idő alatt nem láthatja el városházi teendőit. A politikus kizárólag az ügyben eljáró ügyész engedélyével hagyhatja el Románia területét, semmilyen formában nem kommunikálhat a felügyeletéről szóló rendeletben megnevezett személyekkel (ezeknek a kilétét a vádhatóság ugyancsak nem hozta nyilvánosságra), és megszabott időközönként köteles megjelenni a rendőrségen. A DNA felhívta a gyanúsított figyelmét, hogy kötelezettségei „rosszindulatú megszegése" esetén a hatósági felügyeletet szigorúbb kényszerintézkedéssel, például házi őrizettel vagy előzetes letartóztatással helyettesíthetik.

 Mint arról beszámoltunk, a DNA hétfőn kilenc kolozsvári helyszínen – többek között Horváth Anna lakásán és irodájában, két tanácsosa otthonában, a városháza városrendezési osztályán és az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének Magyar utcai székhelyén – tartott házkutatást, és kihallgatásra vitte be az alpolgármestert, aki az esti órákban szabadon távozhatott az ügyészség kolozsvári székházából. A politikus hétfőn Facebook-oldalán reagált az ügyészségi vizsgálatra. „2012 óta vagyok Kolozsvár magyar alpolgármestere. Ez idő alatt törvényesen jártam el minden egyes ügyben, tisztességesen végeztem a munkám. Azt várom, hogy az ügyészség ugyanilyen tisztességgel tegye az övét" – közölte az alpolgármester, aki a júniusi választásokon az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje volt – írja a kronika.ro.

 

(erdely.ma)