vissza a főoldalra

 

 

 2016.10.21. 

Szemeszternyitó magyar mise Pázmány Péter és Nagy Lajos király városában

Négy hónapnyi szünet után október 11-én ismét elkezdődött az akadémiai év hónapjainak minden második keddjén megrendezendő magyar misék, diákmisék sorozata Nagyszombatban.

“Szép számban összesereglettünk a meghitt, kedves kis törzshelyünkön, a Fő utcai magyarok templomának is nevezett Szent Ilona-templomban pár perccel fél hét után. Csaknem harmincan lehettünk. A misét hagyományosan Kiss Róbert nagyszombati vikárius-kanonok mutatta be, aki szeptember 1-jétől immár komáromi plébános is egyben. Tehát egy további nagy feladat lett rá bízva” – tájékoztatta hírportálunkat Zilizi Kristóf.

 A misén az olvasmányt Zilizi Tihamér, a nagyszombati magyar misék ötletgazdája olvasta, majd a Pántlika Zenekar ifjoncai tették énekükkel színesebbé az együttimádkozás perceit, Sebő József tanár vezetésével. A hívek könyörgésének felolvasásába egy másodikos bodrogközi egyetemista diáklány kapcsolódott be.

 A mise után baráti összejövetelt tartottak, ahol jelen volt Bugyi Mária, a Remény zarándok-írója, illetve Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség egykori elnöke, Nagyszombat megye képviselője, aki rövid beszédet is mondott Kiss Róbert atya felkérésére.

 A találkozón többek között felelevenítették a magyar misék kezdetét is. “A nagy napot, amikor fagyban, hóban, közepében a télnek, a 2013-as esztendő hamvazószerdáján elindultak a havi alkalmak” – mondta el Zilizi Kristóf.

 

(felvidek.ma)