vissza a főoldalra

 

 

 2016.10.21. 

Szorosabban kell együttműködnie az EU-nak Thaifölddel

Újra kell gondolnia az Európai Uniónak a Thaifölddel szembeni politikai bojkottját, és inkább szorosabbra kellene fűznie az együttműködését az ázsiai országgal - mondta Szijjártó Péter thaiföldi tárgyalásairól beszámolva az MTI-nek.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Bangkokban rendezik meg az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállamainak külügyminiszteri találkozóját. A tanácskozás előtt egyeztetett Don Pramudwinai thaiföldi külügyminiszterrel, aki az uniós tagállamok képviselői közül csak a magyar miniszterrel folytatott kétoldalú megbeszélést. Ezt követően Szijjártó Péter előadást tartott a Chulalongkorn Egyetemen, majd találkozott azon thaiföldi vállalatok vezetőivel, amelyek már rendelkeznek magyarországi befektetésekkel vagy európai, közép-európai befektetéseket terveznek.

 Szijjártó Péter hangsúlyozta: az Európai Unió "egyfajta politikai bojkottot vezetett be Thaifölddel szemben", ami "teljesen a józan ésszel ellentétes, logikátlan lépés", ezért javasolni fogja ennek azonnali újragondolását. A Thaifölddel folytatott gazdasági együttműködésért nagyon komoly verseny folyik, ugyanis ez a távol-keleti térség egyik legígéretesebb gazdasága - magyarázta. Hozzátette: Európa "félreértelmezett vagy mondvacsinált okokkal" kizárja magát ebből a versenyből, ami kifejezetten rossz döntés.

 Mint mondta, ezért is fogadta el thaiföldi partnere meghívását a kétoldalú egyeztetésre, ezzel is jelezni akarta, hogy az EU és Thaiföld kapcsolatainak az együttműködés és nem a bojkott irányába kell haladniuk. Az EU és Thaiföld szabadkereskedelmi megállapodásáról szóló tárgyalásokat mielőbb újra kell kezdeni, és mielőbb alá kell írni a partnerségi és együttműködési megállapodást - vélekedett.

 A külügyminiszter kiemelte: a "pragmatikus és racionális magyar külpolitika" már érezteti hatását, mert a thaiföldi gazdasági együttműködésért folytatott versenyben Magyarország az élen áll európai vonatkozásban. A magyar prémium élelmiszeripari termékek iránti magas keresletből adódóan a thaiföldi hatóságok elkezdték megadni a szükséges exportengedélyeket, így megkapták az exportengedélyt a libamájra, amelyből már szállítottak is Thaiföldre, és folyamatban van a baromfitermékekre, valamint a kacsahúsra vonatkozó exportengedély megadása - közölte. Hozzáfűzte: így a prémium kategóriás magyar élelmiszeripari termékek egyik legfontosabb célpiaca lehet az ázsiai ország.

 Szijjártó Péter a magyar-thaiföldi gazdasági kapcsolatokról elmondta: a kétoldalú külkereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 500 millió eurót (mintegy 152 milliárd forintot), az idei év első hét hónapjában pedig 3 százalékkal tovább növekedett.  

Arra is kitért: annak érdekben, hogy a magyar vállalatok sikeresen használhassák ki a politikai nyitottságot, az Eximbank 412 millió dolláros (114 milliárd forintos) hitelkeretet nyitott, két külgazdasági attasé tevékenykedik Bangkokban, kereskedelmi képviseletet is nyitottak, és tíz év után ismét összeült a gazdasági vegyes bizottság.

 A külügyminiszter arról is beszélt, hogy évente 40 ösztöndíjas thaiföldi hallgatót fogadnak magyarországi egyetemeken, továbbá fontos együttműködési terület a turizmus és az infokommunikáció.

 Mint mondta, thaiföldi partnerével egyetértettek abban, hogy a világkereskedelem változásai azt vetítik előre, hogy a régiók közötti gazdasági integrációk fognak egymással versengeni. Európa nem maradhat le, ezért a ma kezdődő EU-ASEAN találkozón azt szorgalmazzák, hogy a két térség együttműködése stratégiai szintre emelkedjen - zárta szavait Szijjártó Péter.

 

(MTI)