vissza a főoldalra

 

 

 2016.10.21. 

Részt kell venni a fogyatékos emberek életében

A fogyatékos emberek problémáinak megértéséhez nem elég külső szemlélőként figyelni őket, részt kell venni az életükben - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Vakok Állami Intézetében, a látássérültek nemzetközi napja alkalmából rendezett ünnepségen. Czibere Károly hangsúlyozta: éppen ezért jelentős a Fehér bot hetek már zajló rendezvénye, amelynek egyik programja sem puszta közönségként tekint a vendégekre, hanem bevonja őket. Az államtitkár leszögezte: minden olyan kezdeményezés ösztönzést érdemel, amely a fogyatékos emberek ügyét nagyra tartja és kiemeli a mindennapokból.

Közölte, paradigmaváltás zajlik a fogyatékosságügy területén, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a személyes szükségletekre irányítja a figyelmet, és nem a fogyatékos emberekben keresi az akadályok okát, hanem az őket körülvevő társadalmi környezetben. A minisztérium szemlélete az, hogy a fehér bot ne a látássérültek megkülönböztetését jelképezze, hanem a rehabilitációjuk, az önálló életvezetés elérésének szimbóluma legyen - emelte ki.

 Czibere Károly azt mondta, jövőre az inflációt meghaladó mértékben növelik a vakok és gyengén látók, valamint a siketvakok országos érdekvédelmi szervezetének támogatását.

 Kimagaslóan fontosnak nevezte az elemi rehabilitációt; a kormányzat idén százmillió forinttal dotálja az országos hálózatot, valamint meg akarják erősíteni a szolgáltatás jogszabályi hátterét is.

 Támogatják a segítő kutyák kiképzését, módosították az állatokról szóló miniszteri rendeletet. Az ebek társadalmi elfogadottsága jelentősen nőtt az elmúlt időszakban - közölte az államtitkár.

 Czibere Károly hangsúlyozta: a látássérültek kulturális életét szintén elő kívánják mozdítani. Ezt a célt szolgálják az újonnan kiképzett audionarrátorok, akik egyebek mellett színházi előadásokat, konferenciákat tesznek hozzáférhetőekké látássérülteknek.

 Ezenkívül ágazatközi egyeztetést kezdeményeztek a kultúráért felelős államtitkársággal, a mozgóképről szóló törvény módosítása ugyanis garancia lenne arra, hogy a Magyarországon forgalomba kerülő filmeket kötelezően "akadálymentesítsék" - mondta az államtitkár.

 

(MTI)