vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.02. 

Rendkívül kedvezőek a hozamok

Bár az időjárás sajnos idén sem könnyítette meg a gazdák életét

Az országoshoz hasonlóan Hajdú-Bihar megyében is kiemelkedőek voltak a nyári betakarítású szántóföldi növények hozamai – mondta Nagy István az V. Hajdúsági Expon, Hajdúböszörményben. A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára érdeklődésünkre elmondta: 2014–2020 között soha nem látott mennyiségű forrás, mintegy 12 ezer milliárd forint érkezik Magyarországra az Európai Unióból. Ebből mintegy 3700 milliárd forint, ami célzottan a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést szolgálja majd.

 Gyakorlatilag befejeződött a nyári betakarítású növények aratása az országban. Mi jellemzi a hozamokat?

 –Rendkívül kedvezőek a hozamok, minden fontos nyári betakarítású növény esetében meghaladják az előző év és az előző öt év értékét. A termésmennyiség néhány esetben a kisebb terület miatt ugyan nem éri el a 2015. évi értékét, de több éves távlatban kedvezőnek mondható, hiszen jelentősen meghaladja a 2011–2015. évek mennyiségét. Az előzetes adatok szerint őszi búzából 5,1-5,2 millió tonnát takarítottak be a gazdálkodók 2016-ban, amely gyakorlatilag megegyezik a tavalyi kiugró mennyiséggel, és 10 százalékkal meghaladja az előző öt év átlagát. Őszi árpából több mint 1,4 millió tonna került a magtárakba, a tavalyinál 30, a 2011–2015. évek értékénél 66 százalékkal több. A tritikálé termésmennyisége 512 ezer tonna volt, amely enyhén, 3 százalékkal elmarad a 2015. évitől, de ötödével haladja meg az előző öt év értékét. Kiemelkedő a repce 810 ezer tonnás termésmennyisége, amely az előző évit, és az előző öt év eredményeit is mintegy felével haladja meg. Ennek hátterében a terület és a hozamok együttes emelkedése áll.

 Beszélhetünk-e rekordokról?

 –A búza hozama 5,4 tonna/hektár, az árpáé 5,2 tonna/hektár, a repcéé 3,2 tonna/hektár volt, mindhárom rekordnak számít. A hozamok megyénként jelentős eltéréseket mutatnak, az őszi búza esetében kiugróan jó, közel 6,5 tonna volt a hektáronkénti termés például Baranya, Somogy és Tolna megyében, míg a leggyengébb termés Csongrád megyében volt, 4,6 tonna. Hajdú-Bihar megyében 5,6 tonna/hektár volt a búza hozama. Ugyanakkor a július közepén érkező eső rontotta a búza minőségét, aminek hatására várhatóan a búza 50-60 százaléka étkezési, 40-50 százaléka pedig takarmányminőségű lesz. A takarmányminőségű búza magas arányában annak is szerepe van, hogy az elmúlt években alig volt különbség az étkezési és a takarmány minőségű tételek árában, ennek hatására sok termelő a magasabb hozamú takarmánybúzát választotta.

 Az igen változó időjárás mennyiben befolyásolta a termést?

 –Az időjárás sajnos az idén sem könnyítette meg a gazdák életét. Az idén eddig mintegy 10 ezer kárbejelentés érkezett, kétszerese a tavalyinak. Augusztus elejéig mintegy 125 ezer hektárra érkezett a gazdálkodóktól kárenyhítési igény. Jégeső miatt 44 500 hektárra, tavaszi fagykárra 43 500 hektárra, belvízre mintegy 16 ezer hektárra, viharkárra pedig valamivel kevesebb, mint 16 ezer hektárra igényeltek kárenyhítést. Az igen bőségesnek ígérkező globális terméskilátások miatt a hazai kalászos gabona- és repceárak jelenleg alacsonyak. A FAO a világ idei búzatermését 732 millió tonnára becsüli, ami megközelíti a 2015. évi rekord termést (734 millió tonna). Mivel a termelés meghaladja a felhasználást, ezért emelkedni fognak a készletek. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint július végén az étkezési búza tonnánkénti ára 39,9 ezer forint (éves összehasonlításban -11 százalék), a takarmánybúzáé 37,6 ezer forint (-17 százalék), a takarmányárpáé 34,1 ezer forint (-15 százalék) volt. A repcéért tonnánként 109,1 ezer forintot fizettek a felvásárlók, 5 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.

 Az uniós források megkönnyítik a gazdák életét?

 –Bizonyos tekintetben, igen. Hiszen 2014–2020 között soha nem látott mennyiségű forrás, mintegy 12 ezer milliárd forint érkezik Magyarországra az Európai Unióból. Ebből mintegy 3700 milliárd forint, ami célzottan a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést szolgálja majd. A magyar mezőgazdaság éves kibocsátása jelenleg 2600 milliárd forint körül van. 2020-ig a mezőgazdaság és vidékfejlesztés számára rendelkezésre álló forrásból csaknem ekkora összeg, mintegy 2400 milliárd forint jut közvetlenül az agrárium fejlesztésének céljaira. A fennmaradó, mintegy 1300-1350 milliárd forintot a Vidékfejlesztési Program finanszírozására használjuk fel. A Vidékfejlesztési Program legfontosabb célkitűzése ­a versenyképesség növelésével együtt a vidéki munkahelyteremtés és a vidéki munkahelyek megőrzése a mezőgazdaságban, ezért főként a munkaerő-igényes ágazatok, mint például az állattenyésztés, a kertészet, illetve az élelmiszer-feldolgozás támogatása kerül előtérbe. A VP keretében 2016-ban több mint 800 milliárd forint keretösszegben hirdetnek meg pályázatokat. A cél, hogy év végéig minden pályázati felhívás ismertté váljon a gazdálkodók számára. A VP beruházási forrásainak 80 %-a a kis- és közepes gazdaságoké. Elkülönített forrásokkal, nagyobb támogatási intenzitással és külön tematikus alprogram keretében segíti a kormány a képzett, fiatal gazdákat. A program a vidéki térségek fejlesztésére, a helyi gazdaság és a közösségek speciális igényeire reagáló szolgáltatások biztosítására is lehetőséget nyújt. A pályázatok elbírálása során előnyt élveznek azok a fejlesztési elképzelések, amelyek munkahelyeket teremtenek. A kormány célja, hogy minél egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban jussanak a pályázók az uniós forrásokhoz. A VP beruházási pályázatait érintően történt fontos módosítás, hogy a korábban megjelent üzleti tervhez képest átláthatóbb, kevesebb adminisztrációval járó, egyszerűbb üzleti terv jelent meg. Fontos különbség, hogy az 50 millió forint teljes projektösszeg alatti támogatásra pályázó ügyfeleknek pénzügyi terv elkészítése sem szükséges a pályázat benyújtása során.

 

Medveczky Attila